Music Production Lab (bol)

Zo vet, je zou bijna vergeten dat het school is!

creatief
instructies opvolgen
muzikaal
ondernemend
samenwerken
Wil jij een professionele componist/producer worden en aan de slag gaan in het voorfront van nieuwe technologische ontwikkelingen? Hier leiden we je op tot een van de ondernemende creatievelingen van de toekomst.
Play

Music Production Lab van Summa Artiest is de opleiding die studenten met een fascinatie voor muziek opleidt tot ondernemende creatievelingen van de toekomst. Tot makers die zowel autonoom als in opdracht muziek en audio producten creëren én dat binnen de snel veranderende industrie in de markt weten te zetten. Wij zoeken bij MPL vooral naar muzikale talenten, die vanuit een studio omgeving aan hun content willen werken en zich aan het voorfront van nieuwe technologische ontwikkelingen thuis voelen.

Persoonlijke ontwikkeling
Om je als ondernemende kunstenaar later succesvol te kunnen positioneren, is het cruciaal om je eigen kwaliteiten en leerpunten te kennen. Binnen de opleiding is er dan ook veel ruimte voor persoonlijk maatwerk. Je bepaalt voor een groot deel je eigen route, bereikt concrete leerdoelen en zet hiervoor zelfstandig activiteiten op. Jij hebt de regie en krijgt van onze coaches de juiste ondersteuning en feedback. Zo leer je je eigen skills te ontwikkelen en hoe je deze up-to-date kunt houden.

Creatieve toplocatie
Regio Eindhoven is bij uitstek een plek voor technische koplopers, Brainport staat wereldwijd bekend om zijn innovatieve karakter en daarom is voor ons de synergie van muziek en technologie vanzelfsprekend. De combinatie met Rock City Institute en Metal Factory biedt een compleet aanbod voor muzikanten die verder denken dan de huidige muziekscene. Je krijgt les in zowel het gebouw van Dynamo, midden in het centrum van Eindhoven als in het gebouw van Popei op Strijp-S.

Vragen

Na het behalen van je diploma kun je aan de slag als zelfstandig componist/producer in de muziekindustrie. Je kunt natuurlijk ook doorstromen naar het hbo. Denk bijvoorbeeld aan muziekgerelateerde opleidingen als Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam of de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht).

MPL wil een vrijplaats bieden, waar je als onderzoekende, creatieve muzikant kunt ontdekken en kunt experimenteren om uit te vinden waar precies je talenten en ambities liggen. De opties zijn oneindig; schrijf je je eigen songs, produceer je tracks voor anderen, maak je het klank ontwerp voor een commercial, componeer je filmmuziek enzovoorts. Er zal veel aandacht zijn voor nieuwe manieren van creëren, (net)werken, en ondernemen. Onze studieplekken worden ingericht met actuele technologie op het gebied van audio, video en VR, aangepast aan de hedendaagse eisen van de creatieve industrie. Het MPL team zal bestaan uit docenten, die zelf allemaal actief in deze sector werkzaam zijn en die graag hun passie, expertise en professionele netwerk met je willen delen.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Gedurende de drie leerjaren biedt MPL een aantal keuzedelen aan die relevant kunnen zijn na je opleiding, bijvoorbeeld: Livetechniek, Studiotechniek, Voorbereiding hbo en Opzet eigen lespraktijk. Hiermee kun je je vakmanschap verbreden of verdiepen en je voorbereiden op doorstroom naar een hoger niveau. Per keuzedeel leg je een examen af.

Dit is een opleiding met een beperkt aantal plaatsen. Het is belangrijk dat je je tijdig aanmeldt. Hierdoor heb je meer kans op een plaats bij de opleiding, mits je aan de toelatingseisen voldoet. Het is verstandig om je ook aan te melden voor een andere opleiding die bij je past.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
  • diploma mbo niveau 3.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Auditie

Om te kunnen bepalen of je wordt toegelaten tot de opleiding, moet je eerst auditie doen. De toelatingsprocedure bestaat uit twee onderdelen:

  1. Een performance voor een toelatingscommissie
    Tijdens de auditie willen we drie eigen audioproducties horen. Minimaal één daarvan moet ook een eigen compositie zijn. Als je nog bezig bent met het maken van een eerste eigen track, of dat nog nooit eerder gedaan hebt, vragen we je tóch een poging te wagen en hiervan een opname te maken.
  2. Een intakegesprek
    Ook willen we met je in gesprek over je ambities, je motivatie en je plannen voor de toekomst. Dus denk alvast goed na over wat je ons in dat intakegesprek zou willen vertellen.
Kijk voor meer informatie over de auditiedagen op de website van Music Production Lab.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan een van onze docenten:

WhatsApp
Music Production Lab: docent Dave van den Dries

E-mail
Music Production Lab: docent Dave van den Dries

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Ik sloeg een hbo-studie af voor deze opleiding
Daan Polder
Student Music Production Lab

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen
De opleiding zit vol voor schooljaar 2024-2025. Aanmelden is niet meer mogelijk.
 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag