Kopzorgen

De Onzichtbare Last: omgaan met depressie

Gepubliceerd op: 23 juli 2024

Life

Er is meer in het leven dan studeren. Wekelijks publiceren we een artikel met informatie die op of buiten school belangrijk voor je kan zijn. Dit keer: zo heb ik geleerd om met mijn depressie om te gaan.

Summa College Life omgaan met depressie n

Je kent het wel: je hebt geen zin om je bed uit te komen en draait liever nog een keer om. Iedereen heeft wel eens van die dagen dat het wat minder gaat. Helaas kan dit ook doorslaan, waardoor het elke dag een obstakel kan zijn om uit je bed te komen. In dat geval is er een kans dat je te maken hebt met een depressie. 

Mijn eerste ervaring met depressie 

Toen ik 17 was, werd ik voor het eerst gediagnosticeerd met een "lichte depressie". Lichte depressie wordt vaak gebruikt om een hoogfunctionerende vorm van depressie te beschrijven. Met deze vorm kun je namelijk vaak nog wel veel, zo niet al je verantwoordelijkheden uitvoeren. Dit is de vorm van depressie die er vaak ongemerkt insluipt.  

Van televisie of misschien ken je wel iemand die depressie heeft, ken je het beeld dat geschetst wordt: je kunt je bed niet uit, hebt geen zin meer in je hobby’s, en sluit je af van sociale contacten. Door dit stereotype denken veel mensen dat ze zich aanstellen als ze minder ernstige symptomen ervaren. Er hangt vaak een schaamtegevoel om hulp te vragen, vooral als je nog wel in staat bent om aan je dagelijkse verplichtingen te voldoen. 

Herkenning en erkenning 

Het is belangrijk om te erkennen dat depressie in vele vormen en gradaties kan voorkomen. Zelfs als je nog functioneert op school of werk, kun je toch worstelen met gevoelens van verdriet, leegte of overweldiging. Deze gevoelens zijn net zo echt als dat je niet op school of werk zou functioneren, alleen zijn deze onzichtbaar. 

Een lichte depressie kan langzaam je levenslust ondermijnen. De dagen kunnen beginnen te voelen als een constante strijd tegen een onzichtbare last. Het is belangrijk om te begrijpen dat dit niet iets is waar je alleen doorheen hoeft te gaan. 

Vragen om hulp 

Als je niet goed weet hoe je om hulp moet vragen, dan kan school je hierbij helpen. Een eerste stap zou kunnen zijn om met je mentor of zorgcoach te praten. Zij zijn er om je te ondersteunen en kunnen je helpen de juiste stappen te zetten naar herstel. Als je liever helemaal anoniem je verhaal kwijt wilt, dan zijn er ook vertrouwenspersonen waar je contact mee kunt opnemen.

Het belangrijkste is dat je erkent dat je hulp nodig hebt en dat je stappen onderneemt om deze hulp te krijgen. Schaamte en angst mogen je niet tegenhouden om de ondersteuning te zoeken die je nodig hebt. Iedereen verdient het om zich goed te voelen en het leven te leiden zonder de constante druk van depressie. 

Werken aan jezelf

Het is normaal om af en toe een slechte dag te hebben, maar als het een dagelijkse strijd wordt, is het tijd om actie te ondernemen. Depressie is een echte en serieuze aandoening die aandacht en behandeling verdient. Zowel zichtbaar als onzichtbaar. Praat met iemand die je vertrouwt, zoek professionele hulp en onthoud dat je niet alleen bent. Met de juiste steun en behandeling kun je de controle over je leven terugwinnen en weer genieten van de dingen die je gelukkig maken. 

 

Dit is natuurlijk nog lang niet alles 

Zit je ergens mee waar je geen antwoord op kunt vinden? Praat dan eens met iemand waarmee je een klik hebt, op school of daarbuiten. Je kunt ook mailen naar content@summacollege.nl. Wellicht help je daar niet alleen jezelf mee, maar ook anderen als we het onderwerp op deze pagina kunnen zetten.

 


 

Dit artikel is geschreven door

Yana van Tongeren
Communicatie (stagiaire), Summa College

Wil je mij mailen? Dat kan via content@summacollege.nl

 


Wil je meer van dit soort verhalen? Volg Summa op Insta of bekijk de Life pagina.

 

 

 

 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag