school

De week van de mentale gezondheid

Gepubliceerd op: 13 mei 2024

Events

Op donderdag 16 en vrijdag 17 mei zijn studenten van harte welkom op Sterrenlaan 4 en Sterrenlaan 10 om deel te nemen aan één van de georganiseerde activiteiten tijdens de Mental Health Week.

Mental Health Week bij het Summa College

Vandaag trappen we de week van de mentale gezondheid af. Een week waarin we het onderwerp bespreekbaar maken en de bewustwording vergroten over hoe je mentaal fit blijft. Want hoe zorg je er eigenlijk zelf voor dat je mentaal fit blijft? En welke instrumenten of oefeningen helpen hierbij? 

Openstellen 

Er zijn genoeg onderzoeken waaruit blijkt dat de mentale druk onder jongeren toeneemt. En niet iedere student staat er direct voor open om zich kwetsbaar op te stellen om over dit onderwerp te praten.   
 
Maartje van den Broek, zorgcoördinator, merkt dat in haar dagelijkse werk: “Ik zag dat het niet goed met een student ging. Voorheen was hij altijd in voor een geintje, een praatje met zijn medestudenten en enthousiast over zijn stage. Later in het schooljaar zag ik dat hij zich steeds vaker terugtrok. Hij werd steeds stiller, zag er moe uit en was ook minder aanwezig op school. Het was lastig om het gesprek met hem aan te gaan.  ‘Ik hoef geen gesprek, er is niks aan de hand, ik los het zelf wel op, het komt allemaal goed.’ Maar het ging niet goed. Dat zag iedereen. Tijdens één van de praktijklessen raakten we aan de praat over een opdracht. Hij had een vraag en ik hielp hem op weg. Terwijl we samen aan de opdracht werkten, kon ik een brug slaan en werd het makkelijker om over zijn zorgen te praten. Uiteindelijk maakten we een afspraak over passende begeleiding. Het gaat nu langzaamaan weer beter met hem.” 
 

Activiteiten 

Het verhaal van Maartje laat zien dat het stellen van de juiste vragen of het creëren van de juiste setting het verschil kan maken. Dit sluit aan bij de twee activiteiten die we vanuit het Summa College organiseren.  
 
Een van de activiteiten is: 'Body Shop'. Dit is een mobiele 'winkel' waar studenten 'het perfecte lichaam kunnen kopen'. Hier draait het niet om letterlijke aankopen, maar om het activeren van gesprekken over schaamte, zelfbeeld en reflectie. Zorgcoaches begeleiden deze dialogen, waardoor het voor studenten veilig is om taboeonderwerpen aan te snijden. De Body Shop wordt donderdag en vrijdag geplaatst op een centrale plek in de centrale hal van Sterrenlaan 4. Zo maken we het voor studenten heel laagdrempelig om deel te nemen, zodat zij zich op een speelse manier bewust worden van het belang van een positief zelfbeeld en mentale welzijn. 
 
Tijdens de activiteit 'Bouw een Bank' op Sterrenlaan 10 gaan studenten de uitdaging aan om samen een bank te bouwen, terwijl ze praten over vragen die op de verschillende onderdelen afgebeeld staan. Op deze manier wordt het voor studenten makkelijker om te praten over lastige onderwerpen.  Tijdens de bouw van de bank ontstaat een informele sfeer waarin studenten vrijuit kunnen praten en onderwerpen aan bod komen waar ze zelf misschien nog niet aan hebben gedacht. 
 

Kom ook langs 

Studenten zijn donderdag 16 en vrijdag 17 mei welkom bij: 

  • Sterrenlaan 4: Body Shop  
  • Sterrenlaan 10: Bouw een Bank  
Daag studenten uit om uit hun comfortzone te stappen. Wie weet zijn ze positief verrast over wat ze over zichzelf te weten komen. Zien we jullie daar? 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze