Leven

Feestelijk en betaalbaar: budgetvriendelijke tips voor de feestdagen

Gepubliceerd op: 14 december 2023

Life

Er is meer in het leven dan studeren. Wekelijks publiceren we een artikel met informatie die op of buiten school belangrijk voor je kan zijn. Dit keer: met deze budgetvriendelijke tips kom je de feestdagen wel door.

Summa College Life dure feestdagen nieuws

It’s the most wonderful time of the year, zong Andy Williams al in 1963, maar de portemonnee denkt daar anders over. Laten we eerlijk zijn, de feestdagen kunnen behoorlijk duur zijn. Maak een wandeling door je wijk en kijk hier en daar bij mensen binnen: prachtige kerstverlichting, luxe kunstbomen, steeds vaker ornamenten in plaats van simpele kerstballen, elegante tafelstukken. En straks volgen er nog exclusieve cadeaus zoals sieraden, de nieuwste gadgets of nachtjes weg. We geven geld uit aan feestoutfits, heerlijke maaltijden thuis of in het restaurant, glitter en glamour, op stap, evenementen met een winters thema, kerstshows, tuincentra en ga zo maar door.  

Volgens de kenners maakt 24% van de Nederlandse huishoudens zich zorgen over hun financiële situatie deze feestdagen, vorig jaar was dat nog 30%. Wat dat betreft een positieve ontwikkeling en winkels merken het aan hun omzet: in totaal wordt er zo’n 16 miljard euro uitgegeven, een stijging van 5% vergeleken met vorig jaar. Maar 24% is nog steeds een enorm hoog aantal hoog.

Ook de gemiddelde student geeft net wat voorzichtiger zijn of haar geld uit. Gelukkig betekent dat niet dat je moet inleveren op plezier en feestelijkheid. We bieden enkele slimme tips om je feestdagen lichter te maken voor je portemonnee. Punt zes is enorm waardevol, zegt deze oude en wijze schrijver. Maar ook met de andere tips kom je een heel eind. 

 

1. DIY-cadeaus

Geef de mensen om wie jij geeft iets persoonlijks zonder direct richting een faillissement te gaan. Denk aan mooie gedichten of een brief, een fotocollage met mooie herinneringen, zelfgemaakte baksels in de keuken, et cetera. Jouw creativiteit is waardevoller dan dat ene dure cadeau dat je aan zat te staren in een etalage. Do It Yourself (DIY) is enorm populair, maak er dankbaar gebruik van. Kijk voor heel veel inspiratie op allerlei de socials.

 

2. Feestmaaltijden zonder opsmuk

Organiseer een feestelijke maaltijd zonder de hoge kosten van luxueuze ingrediënten. Wie door de gratis receptenmagazines van de supermarkten bladert, ziet heerlijke feestgerechten. Soms is de lijst met ingrediënten echter langer dan de verlanglijstjes van mijn kinderen met Sinterklaas (dit wil wat zeggen). Dit kan ook anders. Hou het gewoon simpel; jouw moeite in de keuken is belangrijker dan dat je pannen op de onderzetters zet met creaties die je eigenlijk niet eens kunt uitspreken (aspic de homard met dashigelei, canard à l’orange met pruimenlak, lekkere amaretto pannacotta om mee af te sluiten). Het kan een stuk voordeliger, sowieso door al een supermarkt te kiezen die bekend staat om zijn vriendelijke prijzen. Blader ook even door hun folders of check hun websites: veel budgetvriendelijke recepten! Ook leuk: een etentje met vrienden waarbij iedereen een gerecht meebrengt en waarbij je zo de kosten deelt. Het zorgt voor verrassend veel variatie!

 

3. Koopjes en kortingscodes

Sowieso belangrijk: stel een budget op. Wat wil je maximaal uitgeven? Struin vervolgens het internet af voor kortingscodes en aanbiedingen. Veel online winkels bieden speciale deals aan tijdens de feestdagen. Zo kun je geweldige cadeaus vinden zonder je spaarrekening te plunderen. Eigenlijk ben ik meer een fan van lokaal winkelen, gewoon in je eigen stad of dorp. Ook daar zijn genoeg goede deals te vinden!

We zijn er nu te laat voor, maar onthoud voor 2024: ook op Black Friday (eind november) kun je soms best wel leuke deals vinden. En voor wat feestelijke aankleding betreft: na de feestdagen zijn er gigantische kortingen waardoor je voor Kerstmis 2024 al eind deze maand klaar kunt zijn.

 

4. Tweedehandswinkels

Ook enorm populair: een tweede leven geven aan uiteenlopende spullen. Je zult ervan versteld staan van de schatten die je kunt vinden bij kringloopwinkels. Hergebruiken is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Dit soort winkels hebben het druk, meer en meer mensen komen schatgraven, al dan niet om budgettaire redenen. Wat je hier tegenkomt kun je direct cadeau geven of eerst zelf nog opknappen met bijvoorbeeld een likje verf. Leuk!

 

5. Feestelijke activiteiten zonder kosten

Geniet van de feestdagen zonder een fortuin uit te geven. Ga naar gratis evenementen in de stad, organiseer een filmavond met vrienden of maak een winterse wandeling in het park. Vaak zijn de meest waardevolle momenten helemaal gratis. Kijk op het internet naar tips voor jouw eigen omgeving: er is echt genoeg te doen in de periode tot en met 7 januari.

 

6. Geef tijd, geen dure cadeaus

Uiteindelijk draaien de feestdagen natuurlijk om samenzijn. Dure cadeaus zijn leuk, maar de tijd samen is veel belangrijker. Jouw tijd en aandacht voor je vrienden of familie. Geen opa of oma zal op ‘derde kerstdag’ tegen de buren mopperen over een gebrek aan cadeaus! De tijd die jij met ze doorbrengt wordt enorm gewaardeerd. Ga wandelen, trek een spelletje uit de kast – geniet van elkaars gezelschap! 

 

Geniet!

Budgetvriendelijke feestdagen zijn mogelijk met wat planning en creativiteit. Laat je niet ontmoedigen door financiële beperkingen; de beste herinneringen kosten vaak niets. Wij wensen iedereen hele fijne feestdagen, maak er samen iets speciaals van! Het is immers the most wonderful time of the year.

 

Dit is natuurlijk nog lang niet alles 

Zit je ergens mee waar je geen antwoord op kunt vinden? Praat dan eens met iemand waarmee je een klik hebt, op school of daarbuiten. Je kunt ook mailen naar content@summacollege.nl. Wellicht help je daar niet alleen jezelf mee, maar ook anderen als we het onderwerp op deze pagina kunnen zetten.

 


Summa College Life Perry klein

Dit artikel is geschreven door

Perry Vermeulen
Communicatie, Summa College

Wil je mij mailen? Dat kan via content@summacollege.nl

 


Wil je meer van dit soort verhalen? Volg Summa op Insta of bekijk de Life pagina.

 

 

 

 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag