School

Industrie 4.0: De evolutie van technologie in bedrijven en onderwijs

Gepubliceerd op: 27 mei 2024

Brainport

In de snel veranderende wereld van vandaag hoor je de term ‘Industrie 4.0’ steeds vaker voorbijkomen. Maar wat houdt dit precies in? En belangrijker nog, wat zijn de effecten ervan?

Industrie 4.0 De evolutie van technologie in bedrijven en onderwijs

Industrie 4.0 verwijst naar de vierde industriële revolutie, die wordt gekenmerkt door het gebruik van geavanceerde technologieën zoals Internet of Things (IoT), kunstmatige intelligentie, big data, robotica en automatisering. Het integreert digitale, fysieke en biologische systemen in de industrie. Deze evolutie verandert niet alleen de manier waarop bedrijven opereren, maar heeft ook invloed op onderwijsinstellingen, zoals Summa Techniek

Uitdagingen voor bedrijven 

Voor bedrijven betekent Industrie 4.0 een verschuiving naar meer geautomatiseerde en gedigitaliseerde processen. Hierdoor ontstaan kansen voor efficiëntieverbeteringen en kostenbesparingen. Aan de andere kant zorgen deze ontwikkelingen voor verschillende uitdagingen.  

Patrick Fonken, docent Summa Techniek, vertelt: “Door personeelstekort is de noodzaak voor goed opgeleid technisch personeel nog groter geworden. De technologische ontwikkelingen in de Brainportregio volgen elkaar snel op en daar moeten bedrijven – en uiteindelijk het onderwijs – in meegaan.” 

Toenemend belang technisch opgeleid personeel 

“De noodzaak tot technisch goed opgeleid personeel is duidelijk. Vooral in de Brainportregio", aldus Patrick. “Wij spelen hier als onderwijsinstelling op in door te luisteren naar bedrijven en samen te kijken hoe we deze innovaties – middels co-creatiesessies – in ons onderwijs terug kunnen laten komen. Een mooi voorbeeld hiervan is het project ‘Smart Tooling'. Ondertussen lopen er meerdere trajecten bij Summa Techniek. Deze zijn niet alleen geschikt voor onze huidige studenten, maar passen ook goed in een Leven Lang Ontwikkelen (LLO) aanbod.” 

Deze ontwikkelingen vragen niet alleen meer van bedrijven en organisaties, ook van docenten en studenten. Er wordt van hen verwacht dat ze meegroeien en zich aanpassen aan de veranderende behoeften van de industrie.  

Leren door te doen 

“Onze studenten, en dan vooral degenen die werkzaam zijn bij bedrijven in de regio, zien wat de impact van de evolutie naar Industrie 4.0 betekent. Ze ervaren in de praktijk hoe processen veranderen door automatisering en digitalisering. Dit is een mooie manier om ervaring op te doen en inzicht te krijgen in wat er van hen wordt verwacht.” 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag