Leven

Is vapen het nieuwe roken? Ben jij al gestopt?

Gepubliceerd op: 07 april 2024

Life

Er is meer in het leven dan studeren. Wekelijks publiceren we een artikel met informatie die op of buiten school belangrijk voor je kan zijn. Dit keer: er zitten meer risico's aan vapen dan je misschien denkt.

Summa College Life vapen 2024 nieuws

Ik vape, wij vapen? In het woordenboek van nieuwe woorden (ja, dit woord bestond een kleine twee jaar geleden nog niet) van het Instituut voor de Nederlandse taal, wordt de volgende betekenis van vapen gegeven: een elektronische sigaret ‘roken’ waarbij de damp van een elektronisch verhitte vloeistof wordt geïnhaleerd.

Say what? Dat is dus eigenlijk hetzelfde als het inademen van lucht/damp van benzine of boven een bak chloor gaan hangen en dit inademen. Bah, toch? Schijnbaar denkt niet iedereen er zo over.

Je kunt er niet omheen, overal om je heen zie je er mensen mee lopen. De vape is een soort hip item geworden; ze zijn er in allerlei kleuren, formaten en smaakjes. De vape is niet per se een vervanging voor de sigaret. Schijnbaar doet een flink aantal mensen het gewoon allebei, vapen en roken. En ja, je hoort er allemaal slechte dingen over. Het zou verboden moeten worden. Waar hebben we dat meer gehoord? Sigaretten, inderdaad. Je zult wel denken: daar heb je ze weer. Hoe slecht kan vapen nou eigenlijk zijn? Laat me gewoon lekker mijn ding doen.

Ontstaan van de vape

Even een stukje terug. Hoe is deze elektronische sigaret (de vape) nou eigenlijk ontstaan? Dat kwam zo: door het negatieve imago van sigaretten en het feit dat een pakje steeds duurder werd, probeerden steeds meer mensen te stoppen met roken. Deze e-sigaret zou hiermee helpen, maar ik denk dat niemand had verwacht dat de jeugd massaal zou gaan ‘roken’. De smaakjes en kleurtjes zijn aantrekkelijk, maar die zijn er sinds januari 2024 vanaf. Toch blijft het een trend.

Waarom vapen?

Waarom gaat iemand vapen? Om erbij te horen? De geur is niet zo vervelend voor anderen, het lijkt onschuldiger. Maar niets is minder waar. We denken dat mensen die al rookten, gemakkelijker gaan vapen. Maar hoe komt het dan dat op de basisschool al gevapet wordt. Weet jij het? Op de middelbare school schijnt er zelfs gehandeld te worden in de kleedkamers.

Waarom neemt iemand meer dan 5000 tot wel 20000 trekken van een vape in een week. Hoe dan? Een gewoonte, als je naar buiten loopt dat ding uit je broekzak trekken en je neemt een trek. En dat gaat dan de hele dag zo door. Waarschijnlijk ben je je er niets eens van bewust. De uitspraak: ‘Even nog een vape en dan kom ik eraan’, komt inmiddels net zoveel voor als ‘even nog een sigaretje'.

Een tijdje geleden vroeg ik aan een paar studenten waarom ze eigenlijk vapen. Het antwoord was: “Ik verveel me dan gewoon mevrouw”. Kun je dan niet wat anders gaan doen? Troep opruimen op straat of gewoon een boek gaan lezen . Het is een verslaving, net als roken.

Wat vinden ze bij je thuis? Met dikke pech kun je in het ziekenhuis terecht komen, hopelijk gaat dit niet te vaak gebeuren. Er zijn ouders die vapes voor hun kinderen kopen. Zouden die ouders dan zelf ook roken? Heel veel ouders weten hoe slecht het is, maar hebben ze de controle over hun kinderen? Weten ze wel echt hoe slecht het is?

Moet er echt iets ergs gebeuren voordat je gaat inzien wat vapen en roken met je longen doen? Er zijn inmiddels onderzoeken die laten zien dat er blijvende klachten kunnen ontstaan die lijken op astma. Laten we hopen dat dit jou niet overkomt.

Bij twijfel niet doen

Mocht je twijfelen om te stoppen of twijfelen eraan te beginnen, hieronder een onderzoek waar je misschien de voor jou beste informatie uit kunt halen. Ik zou zeggen: begin er niet aan. Dan hoef je er ook nooit mee te stoppen.

Artsen slaan alarm na groot vape-onderzoek: veel jonge gebruikers | RTL Nieuws

 


Summa College Life Judith klein

Dit artikel is geschreven door

Judith Smits in samenwerking met Micha van de Kerkhof
Judith is onderwijsassistent, Micha is studiekeuzeadviseur, Summa College

Wil je ons mailen? Dat kan via content@summacollege.nl

 


Wil je meer van dit soort verhalen? Volg Summa op Insta of bekijk de Life pagina.

 

 

 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze