school

Jessy van den Reek: retail past bij mij

Gepubliceerd op: 18 april 2024

Onderwijs

Jessy is een gemotiveerde en gedreven student. Nadat hij met vlag en wimpel cum laude slaagde voor zijn niveau 2 opleiding, stroomde hij meteen door naar niveau 4 opleiding Manager retail. “De overstap was heel goed te doen, maar het is wel belangrijk om je tijd goed te verdelen en je niet op het laatste moment pas aan de volgende opdracht begint.”

Jessy van den Reek over de opleiding Manager retail bbl

Op dit moment zit Jessy alweer in het laatste studiejaar en kijkt hij met een goed gevoel terug op zijn tijd bij Summa. “Vooral de docenten zijn heel fijn. Bijna iedereen in mijn klas vindt bijvoorbeeld financiën een pittig vak. De docenten proberen zoveel mogelijk met de studenten mee te denken. Ze leggen het altijd supervriendelijk uit, zelfs als je het na drie keer nog niet helemaal begrijpt.” 
 

Uitstapje naar meubelmaker 

Jessy wist nog niet meteen dat hij een passie had voor verkoop en retail. Hij dacht dat hij vooral met zijn handen bezig wilde zijn. Daarom startte hij met de opleiding Allround meubelmaker. Een totaal andere wereld dan de opleiding Manager retail.  
 
“Bij de opleiding Allround meubelmaker kon ik knutselen en iets maken. Ik dacht dat dit de perfecte studie was, tot ik erachter kwam dat ik als meubelmaker ook vaak in mijn eentje werk. Dat past helemaal niet bij mij. Ik hou er juist van om sociaal bezig te zijn en eropuit te gaan. Op dat moment werkte ik bij de Karwei, waar ik erachter kwam dat ik verkoop leuk vond om te doen. Een opleiding in de richting van verkoop en retail voelde daarom als een betere keuze.” 
 

Leukste vak van de opleiding 

Het is belangrijk dat een manager retail op de hoogte is van de laatste trends en ontwikkelingen binnen de sector. Daarom krijg je ‘persoonlijk profileren’, wat Jessy het leukste vak van de opleiding vindt. “De les gaat steeds weer over een ander onderwerp. Dit kan een actueel onderwerp uit het nieuws zijn of wat de docent een interessant onderwerp voor de les vindt. Dan gaan we hier één uur over in debat. Dit is super interessant, leerzaam en vind ik het ook leuk dat het echt een ‘praat les’ is.” 
 

Leren bij een leerbedrijf 

Manager retail is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen in de week leert bij een leerbedrijf en één dag in de week theorieles krijgt op school. Om erachter te komen wat een manager in de retail allemaal doet, gaat Jessy bij zijn leerbedrijf aan de slag met verschillende opdrachten (kerntaken). 

“De kerntaken verschillen per periode. Zo begon ik met makkelijke taken, zoals het in ontvangst nemen van goederen, kennismaken met het assortiment en weten waar alle producten in de winkel liggen. Deze basis heb je nodig om daarna aan de slag te gaan met managementtaken. Dat betekent ook dat je sleuteldrager bent, waarbij je de winkel opent en sluit. Ik werk weekenden en ik ben zelfs verantwoordelijk voor het team. Natuurlijk ben je niet eindverantwoordelijk en krijg je goede begeleiding vanuit school en je begeleider bij het leerbedrijf.” 
 

Persoonlijke leerroute  

Bij het Summa College ontdekte Jessy dat is veel ruimte is voor de persoonlijke leerroute. Dat betekent dat je de opleiding versnelt wanneer het kan, doorstroomt naar een hoger niveau als dat beter bij je past en het betekent ook dat je een deel van de studie zelf inricht door allerlei inpasbare keuzedelen.  
 
Jessy legt uit: “Ik koos voor de keuzevakken duurzaamheid en innovatie. De opdracht voor duurzaamheid is mij het meeste bijgebleven. Hiervoor moest ik de kosten berekenen van een dieselbus en een elektrische bus. Want wat bespaar je als bedrijf door een inmeetbus in te ruilen voor een elektrische variant. En wat is het verschil wanneer het bedrijf ervoor kiest om zonnepanelen te plaatsen? Echt interessant om je in te verdiepen.”  
 
“Door de keuzevakken heb ik de bevestiging gekregen dat ik na deze opleiding de hbo-opleiding Business Innovation wil doen. Maar dan ga ik wel weer vijf dagen naar school", lacht Jessy. 

Ben je benieuwd of de opleiding Manager retail iets voor jou is? Meld je dan aan voor een meeloopdag, rondleiding of bezoek ons tijdens de open dag.

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze