Joes biedt troost op vier poten aan leerlingen

Gepubliceerd op: 17 januari 2024

Onderwijs

Summa Plus heeft een bijzondere viervoeter in dienst: Joes. Joes is een getrainde therapiehond en werkt samen met zijn eigenaar Pien Garvelink, docent en mentor bij de VIA-opleiding.

Summa College Therapiehond Joes en Pien nieuws

Samen spelen zij een unieke rol bij het bieden van ondersteuning aan jongeren die extra begeleiding nodig hebben. Pien legt uit: "VIA-studenten hebben een heroriëntatievraag, bijvoorbeeld vanwege een verkeerde studiekeuze. Vaak hebben de studenten ook andere behoeften op het gebied van hulp of begeleiding. Maar net als wij allemaal kunnen ze ook gewoon een slechte dag hebben. En dan is Joes een welkome afleiding."

Zelfvertrouwen en eigenwaarde

Voor jongeren die met uitdagingen in het leven te maken hebben, biedt de aanwezigheid van therapiehond Joes een bron van troost en emotionele steun. Hij bevordert niet alleen gevoelens van zelfvertrouwen en eigenwaarde, maar helpt ze ook bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden en het leren omgaan met emoties. “Joes is een Goldendoodle en heeft het bijzondere vermogen om met zijn kwispelende staart een kalmerende invloed uit te oefenen en een veilige ruimte te creëren waarin studenten zich snel op hun gemak voelen. Het aaien en knuffelen van Joes verlicht op een natuurlijke manier de stress en vermindert angst en spanning. Dat effect heeft een hond, maar ook een dier in het algemeen, op mensen. Niet alleen op de studenten hoor, ook op mijn collega’s. Als ik ’s-ochtends binnenkom met Joes hoor ik vaak ‘hey Joes’ en daarna pas ‘oh hey Pien’. Dan moet ik wel lachen. Joes zie ik als een stille vriend die onvoorwaardelijke liefde en acceptatie biedt. Hij staat altijd klaar om te luisteren, zonder oordeel."

De studenten zelf zijn enthousiast. Voor de 19-jarige Wesley is Joes even wat afleiding. “Soms lukt het niet om bij de les te blijven, dan is mijn concentratie helemaal weg. Als ik dan even met Joes knuffel, is die motivatie er weer wel.” De eveneens 17-jarige Fenne is nog duidelijker: “De dag is gewoon leuker als Joes er is.”

Geschenk om mee te maken

Vooral één op één merkt Pien de ‘winst’ die ze behaalt met haar studenten. “Je merkt dat ze zich door Joes aangemoedigd voelen om openlijk te praten over hun gevoelens en uitdagingen. Dat merk ik vooral in één op één gesprekken als mentor. Bijvoorbeeld als ik samen met de leerling en Joes ga wandelen. Het is heel bijzonder om te zien dat Joes ze de rust en het vertrouwen geeft om sneller dingen bespreekbaar te maken. Dat vind ik elke keer weer een geschenk om mee te mogen maken. Ik heb de kans gekregen om twee dingen, die voor mij in het leven belangrijk zijn, te combineren; lesgeven en werken met Joes als co-coach!”

Waardevolle rol

De impact van therapiehond Joes en Pien op Summa Plus toont aan dat dieren een waardevolle rol kunnen spelen in het onderwijs, vooral voor jongeren die extra begeleiding nodig hebben. Terwijl Joes met zijn natte neus en jeugdige onnozelheid en Pien met haar toewijding verder gaan met het verspreiden van positiviteit op Summa Plus, wordt de kracht van dit unieke partnerschap steeds duidelijker. Ze bewijzen dat een beetje harige vriendelijkheid een groot verschil kan maken in het leven van jongeren.

Summa College Therapiehond Joes bij Summa Plus

Summa College Therapiehond Joes bij Summa Plus in de klas

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag