VIA traject

VIA Traject helpt je te vinden wat bij jou past, of het nu gaat om een opleiding of een nieuwe stap richting jouw toekomst

 

Bekijk het traject van Marissa, profiel – mbo

 

Het VIA-traject van Summa Plus is bedoeld om studenten te helpen ontdekken wat het beste bij hen past. Wie ben ik, wat wil ik en welke mogelijkheden zijn er voor mij? Welke vervolgstap wil ik maken? VIA biedt een (voltijds) onderwijs- en begeleidingsprogramma met veel mogelijkheden voor oriëntatie op eigen talenten, vervolgstudie en beroep. Naast alle aandacht voor heroriëntatie en persoonlijke ontwikkeling is er ook ruimte voor basisvakken zoals burgerschap, Nederlands en rekenen.

Je kunt bij VIA terecht als je vóór 1 augustus van het lopende schooljaar 16 jaar bent. De maximum leeftijd is 20 jaar.

 

Het VIA traject is gericht op doorstroom naar niveau 2, 3 of 4 en vavo. Dit profiel is voornamelijk voor jongeren uit het mbo. Hier gelden verschillende fases met elk een eigen inhoud en werkwijze. Na afronding van elke fase is er een contactmoment tussen jou, je mentor en je ouders. Gedurende het jaar zijn er verschillende instroommomenten, elke 4 – 6 weken start een nieuwe groep. 

Jouw eigen ontwikkeling is de basis voor het programma: je gaat onderzoeken wie je bent, wat je wilt, wat je kunt en wat je nodig hebt. Je (her)oriënteert je op een opleiding en/of werk, zodat je straks een passende school- of beroepskeuze kunt maken. 

Het programma bestaat uit verschillende opdrachten en lessen, zoals oriëntatieopdrachten, sectorlessen en oriënterende stages.  We gaan er vaak op uit, zodat je zelf bij verschillende scholen en bedrijven kunt ervaren hoe het er aan toe gaat. Je hebt geregeld een gesprek met je mentor over jouw eigen ontwikkeling. 

In het programma zijn ook de basisvakken opgenomen, zoals Nederlands, rekenen, Engels en burgerschap. Het is mogelijk al een aantal examens te doen zodat je de resultaten mee kunt nemen naar je vervolgopleiding. Naast bovenstaand programma kunnen ook de volgende vakken aan bod komen: horeca, digitale vaardigheden (ict), sport, techniek, handvaardigheid en diverse keuzevakken.

Het traject duurt maximaal 1 jaar. Daarna ben je klaar om een volgende stap in je (school)loopbaan te zetten. We helpen je bij je aanmelding en samen met jou zorgen we voor een goede doorstroom. Als je na VIA een passende keuze hebt gemaakt en ergens anders verder gaat, blijven we met jou in contact. 

Blijkt tijdens het traject dat er eerst nog andere zaken opgelost moeten worden voordat je aan een nieuwe opleiding kunt beginnen? Dan helpen wij jou om daarvoor de eerste stappen te zetten.

  • Je hebt een vo-diploma of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo. 
  • Als je student bent op het Summa College, dan kan de zorgcoördinator van jouw school je aanmelden voor VIA. Kom je van een andere school, dan werkt Traject VIA voornamelijk op basis van uitbesteed onderwijs. Dit betekent dat voor de periode bij VIA de vorige school een deel van de bekostiging overdraagt aan VIA.
  • Voor eventuele vragen en voorwaarden hierover, kunt je met ons contact opnemen. Zie hiervoor het telefonisch spreekuur.

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Daarna hoor je wanneer je mag starten met het traject. Als na het gesprek het VIA traject misschien toch geen goede optie lijkt voor jou, denken we met je mee over andere mogelijkheden.

Als je start met het traject krijg je een vaste mentor en werk je in een vaste groep van maximaal 16 studenten. In je klas krijg je vaak les van je mentor en word je intensief begeleid. Je hebt regelmatig persoonlijke begeleidingsgesprekken met je mentor.

Heb je vragen of wil je meer informatie willen over VIA, aarzel dan niet om contact op te nemen: via@summacollege.nl.

Je kunt ook deelnemen aan een informatiebijeenkomst. Kijk in de agenda of en wanneer deze plaatsvindt.

Je kunt ook een vraag stellen via het telefonisch spreekuur.


Het VIA traject als voorbereiding op Entree wordt niet meer aangeboden. In samenwerking met het Regionaal Samenwerkingsverband voor Passend Voortgezet Onderwijs  en andere partners streven we naar een passende leer- en ontwikkelroute voor alle leerlingen in de regio. Bij eventuele vragen  hierover kun je contact opnemen via de mail via@summacollege.nl of het telefonisch spreekuur. 

VIA Traject

  • Duur: maximaal 1 schooljaar
  • Startmoment: doorlopend
  • Niveau 2, 3, 4

 

Aanmelden

 

Ziekmelden? Bel 040 - 2694090

 

Telefonisch spreekuur

Maak een afspraak voor het telefonisch spreekuur

Nieuws

VIA is de beste stap in mijn leven geweest
Luc van Asten
volgde het Traject VIA bij Summa Plus
Dankzij VIA zit ik nu wel op mijn plek
Ethan Bruser
volgde het Traject VIA bij Summa Plus