Juanita Pas wil anderen aan het denken zetten

Gepubliceerd op: 15 juni 2023

Blogs

Juanita Pas (22) wilde meer uitdaging en haar horizon verbreden. Ze stopte met de opleiding Leerbewerken en ontdekte bij Summa Fashion de wereld van mode en trends, textiel en haute couture. Een paar jaar later is ze drie examens verwijderd van haar diploma, schittert ze binnenkort met haar eigen collectie op de rode loper van Crafted Festival én maakt ze kans op de eerste MBO Crafted Award. Ze blijft er nuchter onder. “Ik hoop dat ik anderen kan inspireren met mijn werk.”

Summa College Crafted 2023 Juanita Pas nieuws

Straight out of the Ground, zo heet de collectie van de studente uit Deurne. “Ik heb eerder op Crafted gelopen, maar nu gaat het om mijn eigen werk. Fashion geïnspireerd op modehuis Burberry en op mijn eigen moestuin, een hobby waarmee ik begon in coronatijd. Ik vind dat jongeren bewuster mogen zijn als het gaat om gezonde voeding. Twee modellen dragen straks mijn werk, maar ik ga zelf ook de catwalk op. Ik ben benieuwd naar het oordeel van de jury.”

Juanita en haar studiegenoten zijn in april begonnen met de oriëntatie. Welk thema? Wat voor ontwerpen? Er volgde een pitch en daarna zocht ze modellen, werden de maten opgenomen en de patronen gemaakt. Langzaam kwamen ze tot leven: een blouse, een onderstuk, een mantel en een couture japon. “Je denkt vervolgens ook na over de presentatie, op de catwalk.” Op een gegeven moment werd Juanita gebeld. “Mensen waren enthousiast over mijn ideeën. En nu maak ik plotseling kans op die MBO Crafted Award. Eigenlijk draait het daar niet zo om voor mij. Ik ben al gelukkig als ik anderen straks aan het denken heb kunnen zetten. Als ik kan inspireren, als mensen meer willen weten erover. Ik ben vereerd met de nominatie.”

Inspiratie opdoen bij elkaar

Alle zintuigen worden geprikkeld bij Crafted Festival, door onder meer de creatieve sectoren fashion, food, design, engineering, beauty, muziek en meer. De fashionshow is een hoogtepunt, maar Crafted betekent meer voor Juanita. “Ik kijk vooral ook uit naar het werk van andere creatieve studenten. Bij Crafted kan ik veel inspiratie opdoen. Er hangt daar een hele leuke sfeer, waar we met elkaar in gesprek gaan en van elkaar leren. Ik ben heel breed geïnteresseerd in het creatieve vakmanschap.” Dat blijkt wel, als we doorvragen naar haar ambities voor de toekomst. Wat volgt er na haar studie? “Ik droom van een eigen pandje waarin ik kan tatoeëren. Er is daar ook ruimte genoeg voor een klein atelier met mijn zelfgemaakte kleding. Misschien ga ik eerst nog een jaar lassen om te sparen voor die droom.” Ze moet lachen. “Ja, dat doe ik óók.”

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag