School

Mike Egelie houdt van een goede uitdaging

Gepubliceerd op: 11 april 2024

Onderwijs

Toen Mike Egelie op de basisschool zat wist hij al dat hij binnen de auto-industrie de technische kant op wilde gaan. Zijn eerste voorkeur ging uit naar vrachtwagens, toch koos hij voor personenauto's. “Sleutelen aan een vrachtwagen is meer lomp werk. Personenauto's zijn over het algemeen complexer door het gebruik van elektronica, waar een andere vorm van techniek bij komt kijken. Dat sprak mij meer aan.”

Mike Egelie over de opleiding Technisch specialist voertuigen

Een technisch specialist is het laatste redmiddel van een auto. Mike, vierdeklasser bij de opleiding Technisch specialist voertuigen van Summa Automotive: “Bij het repareren loop ik een schema na om te achterhalen wat er mis is. Ook al is het vaak niet zo simpel. Dat is ook de reden waarom ik dit werk zo leuk vind.” 
 

Steeds meer elektrisch  

Tijdens de opleiding kies je uit verschillende projecten. Veel studenten vinden waterstof interessant, maar Mike vond het gaaf om te werken aan drones. “In mijn klas mochten we een complete drone zelf bouwen. Wist je dat een drone in de basis hetzelfde is als een elektrische auto? Alleen heeft een drone propellers in plaats van wielen.” 
 

Roadtrip met opgelapte tweedehandsauto's   

Naast het bouwen van een drone kijkt Mike vooral uit naar de opdracht ‘Wheeler dealer’. "Bij Wheeler dealer kopen eerstejaarsstudenten met een budget van €800 een tweedehandsauto van school en repareren deze. In ieder geval zodat de auto weer door de apk komt. Dan kiezen de vierdejaarsstudenten een opgelapte auto en hiermee gaan we op roadtrip door Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Maar eerst is het hopen dat de auto niet na een aantal kilometer al stilvalt. Anders is het de krik eronder en repareren maar!”   
 
“Tijdens het toeren krijgen we gekke opdrachten zoals het bouwen van een zo hoog mogelijke toren van auto-onderdelen. Is het onderdeel van de auto? Dan mag je het gebruiken. Van de uitlaat en ruitenwissers tot deuren en antennes. Echt alles wordt losgekoppeld om de hoogste toren te bouwen. Dat is leuk, maar rijden zonder uitlaat gaat niet. Dus dan moet je met je gereedschap aan de slag om de auto weer in elkaar te zetten.” 
 

Skills Heroes  

“Het meest trots ben ik toch wel op mijn finaleplek bij Skills Heroes, waarbij ik meedoe aan de vakwedstrijd voor diagnosticeren. Heel eerlijk gezegd gaat het mij niet om de prijs, maar meer om het imago. Zodra je de finale wint, dan ben je dat jaar een van de beste in je vakgebied. Daar ga ik voor!” 
 
Mike vertelt dat zijn Skills Heroes avontuur iets anders verliep dan bij andere opleidingen. Zo had hij bijvoorbeeld geen voorronde. Toch kwam hij de kwalificatiewedstrijd bij Summa Automotive glansrijk door. “De kwalificatiewedstrijd was opgesplitst in twee dagen. De eerste dag was ik als eerste klaar met de twee werkorders. Het motorstoringslampje brandde en de signaalsensor was onderbroken. Dat had ik zo opgelost. Dag twee draaide om een klant die graag wilde dat de dimlichten en knipperlichten tegelijk aangingen. Ik dacht te herinneren dat dit volgens de apk niet is toegestaan. Dat zocht ik op de werkorder op en daarmee had ik snel het juiste advies gegeven.” 
 

“Ik kan het iedereen aanraden om mee te doen aan Skills Heroes."

Ben je benieuwd of de opleiding Technisch specialist voertuigen iets voor jou is? Meld je dan aan voor een meeloopdag, rondleiding of bezoek ons tijdens de open dag.  

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Maak kennis2 default cta-footer