Minister Robbert Dijkgraaf op bezoek bij Summa

Gepubliceerd op: 13 februari 2023

Brainport

Het mbo, hbo en de universiteit in Eindhoven hebben zich op 13 februari op fantastische wijze gepresenteerd aan Robbert Dijkgraaf, onze minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Een groot deel van het programma was het Summa College gastheer; de minister draagt het mbo een warm hart toe. Veel collega’s en studenten kregen het woord en een ding zal de minister en de aanwezige beleidsambtenaren duidelijk zijn: door veel samen te werken met elkaar en met het bedrijfsleven, komen we ver in onze regio. Heel ver.

De mist trok weg en een aangename zon ging schijnen, toen rond tien uur het programma begon bij het imposante gebouw Brainport Industries Campus (BIC). Hier zijn diverse opleidingen van Summa gevestigd en na een korte rondleiding met Laurent de Vries, Renate Reijmers (College van Bestuur) en Saartje Janssen (directeur van diverse techniekscholen bij Summa College) was de minister zichtbaar onder de indruk. Bij de opleiding Verspanen sprak hij studenten en in de hal ontving hij een ‘slimme’ waaier (want voorzien van een NFC-chip) van de talentvolle Fashion-studente Trijntje. Volgens haar hebben uiteindelijk meerdere disciplines van haar school meegewerkt aan de waaier. Het ging om een symbolisch geschenk: de minister spreekt immers altijd van waaierbezoeken wanneer hij in het land scholen bezoekt.

Hotspots

Hierna brachten we op drie hotspots verschillende projecten en onderwijsinnovaties onder de aandacht en het was goed om te zien hoe oprecht geïnteresseerd en enthousiast onze minister reageerde. Roy en Niels, studenten Technicus Smart Industries, vertelden over hun hightech projecten en over de samenwerking met het bedrijfsleven. Een engineer van VDL vertelde hoe blij hij is met de studenten. Ward en Wessel van de opleiding Music Production Lab stonden bij een kleurrijke visual (acht meter lang!) de minister te woord over hun nieuwe studie. Dijkgraaf mocht op een drummachine een loop inspelen om er een gevoel bij te krijgen. “Hij deed het top”, zei Ward. “Het is leuk om inzichten te delen over onze opleiding. Je denkt vooraf: zouden zij het ook interessant vinden? Nou, die interesse was er wel degelijk.” De minister ontmoette daarna de zorgrobots die al vaker in het nieuws zijn geweest en met een VR-bril haalde hij de zorgpraktijk heel dichtbij: gezondheidszorg en technologie gaan hand in hand. Studente Laura genoot van de ontmoeting. “Met virtual reality oefenen we veel en mogen we fouten maken. Het was leuk om daarover te vertellen.”

Robbert Dijkgraaf is een groot fan van David Bowie. Een lookalike uit Engeland verscheen als verrassing voor zijn neus, via een hologram. Na een korte dialoog over het onderwijs van nu en dat uit zijn jeugd, kreeg de minister een privéconcert: ‘Bowie’ zong zijn hit Heroes als ode aan alle mbo’ers. We sloten de ochtend af met complimenten van de minister. “Het was een fantastische ervaring. Heel inspirerend.” De minister kreeg nog een mooi geschenk: het boek ‘In Verbinding’ van het Summa-practoraat Relationeel Werken, een leergemeenschap die onderzoek doet en zich inzet voor persoonlijk onderwijs en oprechte aandacht voor studenten.

’s Middags toog het hele gezelschap naar Fontys Hogescholen en de TU/e, voor een kennismaking met hun hybride leer- en onderzoeksomgevingen en voor een kennismaking met de hbo- en wo-studenten. Joep Houterman (voorzitter CvB Fontys Hogescholen) en Robert-Jan Smits (voorzitter CvB TU/e) lieten studenten stralen in inspirerende proeftuinen als de MakersPlayce en het Innovation Space. De minister ging in gesprek met diverse studententeams.

Debat

Op Sterrenlaan 10 ging Dijkgraaf vervolgens in debat met studenten, in de prachtige hal van het Summa College. Zo’n honderd in getal en de vragen die de jongeren stelden waren uiteenlopend. Thema’s die bij ‘Spreek Je Uit!’ werden aangeroerd waren onder meer de studiefinanciering en alle ontwikkelingen inzake de basisbeurs, de positie van het mbo in de samenleving, studentengeluk en de toekomst van het onderwijs. We leerden daarnaast dat de minister vroeger een middenvelder was (“Een zeer matige variant van Zidane”) en dat hij zich serieus zorgen maakt over het welbevinden van jongeren na de uitputtende coronajaren. Naarmate het gesprek vorderde, stonden steeds meer studenten op om hun vraag te stellen.

De dag eindigde met een strategisch werkdiner, waarbij naast studenten ook burgemeester Jeroen Dijsselbloem en enkele directeuren en bestuursvoorzitters aanschoven (onder meer die van Philips, Ergon, Simac en Brainport). De CvB-voorzitters van de drie Eindhovense scholen hielden pitches over de ruimte die we talent moeten geven binnen de huidige maatschappij, waarin we ook krapte kennen. Wat kan de Brainportregio betekenen voor Nederland en wat hebben we daarvoor nodig?

Een lange dag vol indrukken en inzichten. Een waardevolle dag waarop we ons hebben kunnen laten zien. Een dag waarop onze studenten hun ervaringen hebben gedeeld. Minister Robbert Dijkgraaf reed terug naar Den Haag met een rugzak vol verhalen.

Bekijk de video voor een sfeerreportage van de dag.

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag