School

Studenten interieuradviseur ontwerpen kamer van de burgemeester

Gepubliceerd op: 04 april 2024

Onderwijs

Hoeveel studenten kunnen zeggen dat ze de burgemeester interieuradvies mochten geven? Of hun frisse en vernieuwende ideeën aan directeuren van hun school mochten presenteren? De eerstejaarsstudenten van de opleiding Interieuradviseur stroopten hun mouwen op en gingen aan de slag. Supergaaf! Maar stiekem ook best wel spannend om het voorlopig ontwerp aan echte opdrachtgevers te presenteren. Want voldoet het advies wel aan alle wensen en verwachtingen van de klant?

Studenten geven interieuradvies aan de burgemeester

Vanaf het eerste studiejaar krijgen studenten van de opleiding Interieuradviseur opdrachten van opdrachtgevers uit het bedrijfsleven. Studenten werkten een advies uit voor de kamer van de burgemeester, de kantine van de Sterrenlaan en administratieruimte op Willem de Rijkelaan.  
 

Van klantgesprek tot voorlopig advies  

“Onze opdrachtgever is de burgemeester”, vertelt een student. “We zijn het project gestart met het voorbereiden van het klantgesprek. Eerst vonden we het spannend om hem vragen te stellen, maar het is echt een vriendelijke man. Ook zaten we tijdens het klantgesprek samen met andere groepjes, waardoor je ook leert van de vragen die zij stellen. Na het gesprek hadden we de tijd om de kamer in te meten.”  
 
“Toen we weer terug waren op school, hebben we nog gebrainstormd, maakten we een mindmap en zochten we naar verschillende inspiratiebeelden. We dachten vooral na over de wensen van de klant en wat wij hier het beste bij vonden passen. De burgemeester gaf aan dat hij verschillende soorten mensen ontvangt in zijn kamer, van de Koning tot vrijwilligers. Daarom letten we er bij ons advies op dat het warm en gastvrij aanvoelt. Echt een ‘thuisgevoel’.” 
 
"Dan komt het leukste gedeelte", vult een andere student aan. “Het inrichten van de ruimte. Niet alleen zoek je meubels uit, je moet deze ook op schaal tekenen. Anders weet je namelijk niet of het ook gaat passen. Ook moesten we rekening houden met duurzaamheid en zoveel mogelijk spullen recyclen. We hebben twee ontwerpen gemaakt om te laten zien wat de verschillende mogelijkheden zijn.”  
 

Advies presenteren 

Niet alleen denken de studenten na over het ontwerp. Ook moeten ze bepalen hoe ze hun concept aan de opdrachtgever presenteren. Maar hoe zorg je dat jouw idee het beste overkomt? Laat je alleen een plattegrond zien, een SketchUp of een 3D-model?  
 
"Wanneer de klant een ruimte binnenloopt, wat moeten deze persoon dan ervaren of beleven? Dat moet het concept zijn", legt Thijs van Agt, docent Interieuradvies, uit. “Denk na over hoe je het verhaal wilt overbrengen. Bespreek wat de rode draad is binnen het ontwerp en dat presenteer je.” Een groep studenten heeft al een duidelijk beeld voor ogen. “Ons plan is om een plaat met kleurenstaaltjes, het presentatiebord en de plattegrond op kleur te gebruiken tijdens de presentatie van ons voorlopig advies. We zijn vooral benieuwd naar de feedback. Dan weten we of we op de goede weg zitten.” 
 

Projectmatig leren 

Studenten gaan vanaf het eerste leerjaar zelfstandig aan de slag. Thijs ziet dat het projectmatig leren soms nog onwennig aanvoelt bij studenten. Toch ziet hij binnen een relatief korte tijd een enorme groei. “Studenten komen vaak met de opmerking ‘jullie zeggen nooit wat we moeten doen, maar stellen alleen maar vragen'. Van sommige studenten weet je dat het goed komt. Maar een aantal studenten staan dadelijk voor de klant en komen er dan achter dat nog niet alles duidelijk was. We dagen ze dan uit om na te denken over wat ze wel konden doen. Tijdens verschillende workshops krijgen ze meer informatie om verder te komen in het project. Het is echt hun eigen leerweg.” 
 
Ondertussen zitten de eindpresentaties erop. De studenten hebben het heel goed gedaan en de burgemeester was onder de indruk! Komend jaar wordt één van de ontwerpen, in samenwerking met de studenten van de opleiding Meubelmaker en (scheeps) interieurbouwer, gerealiseerd. Benieuwd welk ontwerp de burgemeester kiest? Houd Facebook, Instagram en LinkedIn in de gaten.

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag