All Inclusive: “hoe kan ík bijdragen aan een inclusieve onderwijsorganisatie?”

All Inclusive: “hoe kan ík bijdragen aan een inclusieve onderwijsorganisatie?”

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen zich thuis voelt en zichzelf kan zijn op het Summa College? Diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid zijn belangrijke thema’s en het raakt ons allemaal.

Het creëren van sociale veiligheid en een inclusieve onderwijsorganisatie gaat niet vanzelf. Summa College doet daarom – vanuit Practoraat Relationeel Werken – onderzoek naar diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. Actieonderzoek, om precies te zijn. Dit is praktijkgericht onderzoek waarbij het in gang zetten van een verandering en het zoeken naar oplossingen nét zo belangrijk is als het ophalen van data, kennis en inzichten.

Tijdens dialoogsessies – met onderwijsmedewerkers uit de hele organisatie – horen we het geregeld terug: “hoe kan ik het beste het gesprek aangaan over gevoelige onderwerpen?” Het starten en faciliteren van een dialoog in de klas of binnen je team is niet altijd eenvoudig. Met verschillende acties willen we collega’s en studenten een handje helpen het goede gesprek te voeren. Daarover later meer. In dit artikel lichten wij graag één van die acties toe: trainingsdag ‘All Inclusive’.

Trainingsdag All Inclusive

Wat kan ik doen om bij te dragen aan een inclusief Summa? Met die gedachte in het achterhoofd namen docenten en medewerkers – organisatiebreed – deel aan All Inclusive.

De training begon met een indrukwekkende theatervoorstelling, verzorgd door Theater AanZ. ‘HannaH’ gaat over polarisatie, uitsluiting, groepsvorming, de universele angst voor 'anders zijn’, over kwetsbaarheid, ontmoeting en verbinding. De acteurs liepen tijdens de voorstelling tussen de tafels door. Zo daagden ze het publiek uit om niet alleen stilletjes te kijken, maar mee te voelen, mee te denken, mee te praten en daardoor ook echt onderdeel te zijn van het verhaal.

Stuk voor stuk uitspraken om stil van te worden. De kans is groot dat je één of meerdere opmerkingen in de klas, of in de wandelgangen, voorbij hebt horen komen. Het is niet altijd makkelijk om bij iedere opmerking meteen te weten hoe je hier het beste op kunt regeren. Na afloop volgde een dialoog om samen terug te blikken op belangrijke, mooie en pijnlijke momenten uit de voorstelling. Over wat dat met je deed en of je je herkende in je eigen dagelijkse werkelijkheid. Tijdens de daaropvolgende zelfreflectie, co-creatie, mini-college en casussen in de middag gingen we verder het gesprek aan. Wat zou jij doen en wat heb je nodig om goed met de situatie om te gaan?

Maak het bespreekbaar

Tijdens de trainingen gingen we dieper in op wat we al doen en wat ons nog te doen staat. Diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid is een ongoing thema. Het is belangrijk dat we het bespreekbaar maken en het op de agenda blijven zetten. Zo zetten we samen een stap in de richting naar een veilige ontmoetingsplek voor iedereen.

Zelf aan de slag met je studenten of team

Actieonderzoek Diversiteit, Inclusie en Gelijkwaardigheid is een onderzoekslijn van Practoraat Relationeel werken. Het stimuleren en faciliteren van het dialoog hierover is één van de speerpunten.

Werk jij bij Summa en wil je meedenken of kun je hulp gebruiken voor jouw team? Mail dan naar Practoraat Relationeel Werken: practoraatrelationeelwerken@summacollege.nl

Werk je niet bij Summa College maar ben je wel bezig met diversiteit en inclusie? Neem ook gerust contact op om verder te praten en van elkaar te leren.

De trainingsdag werd georganiseerd door Practoraat Relationeel Werken samen met projectpartners Stichting School en Veiligheid en Theater aanZ.
Summa College - Practoraat Relationeel Werken

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag