"De docent kon zich inleven in mijn droom."

Relationeel werken in het onderwijs: “mijn docent kon zich inleven in mijn droom”

Wat kan relationeel werken betekenen in het onderwijs? Ga voor jezelf na welke docent de meeste indruk heeft gemaakt in jouw studietijd en waarschijnlijk vind je het antwoord. 

Johan van Stratum, teamleider van de muzikantenopleidingen bij Summa, heeft direct een docent in gedachte in podcast Lessen van Goud: “Mijn favoriete docent was mijn basdocent op de Rock Academy, Eric Coenen, omdat hij altijd wist te enthousiasmeren. Het maakte niet uit met welke genre ik aan kwam zetten. De Rock Academy was vooral ‘pop’, maar ik wilde vooral graag rock en metal spelen. Hij kon overal naar luisteren en hij bewoog mee met mij. Hij kon zich inleven in wat mijn droom was. Ik vond het daarom een hele waardevolle docent, want dat zorgt ervoor dat je met plezier naar school toe gaat. En als je met plezier gaat, dan wil je ook iets leren van iemand.”

Met de droom van Johan is het goed gekomen: naast teamleider bij Metal Factory, Rock City Institute en Music Production Lab is Johan namelijk altijd actief gebleven als bassist en heeft hij internationaal succes. Eerder speelde hij bij bands als Stream of Passion en Ayreon. Momenteel toert hij de wereld rond met Blind Guardian.

Johan beschrijft hier wat relationeel werken in het onderwijs in de kern is. Hans Panjoel, practor van Practoraat Relationeel Werken bij Summa, licht toe: “Een onderwijsmedewerker die relationeel werkt, weet goed aan te sluiten op de leefwereld van de ander. Goed onderwijs is persoonlijk onderwijs en dat bereik je door te investeren in een relatie waarin je echt te weten komt wat er speelt in de leef- en leerwereld van een student. Vanuit die relatie weet je wat je voor de ander kunt betekenen. In het verhaal van Johan over zijn docent komt dit heel mooi naar voren.”

Zoals Johan stilstaat bij een docent die voor hem waardevol is, leren we veel van waardevolle opleidingsmomenten van de studenten van nu. Ben je benieuwd naar de meningen van Summa-studenten of wil je zelf inclusief studentonderzoek doen? Bekijk dan het onderzoek ‘Van Waarde’, dat onlangs is uitgevoerd door Practoraat Relationeel Werken van Summa College. 

En luister vooral ook het volledige interview hieronder en ontdek hoe Johan tot het besef kwam dat succes niet alleen afhangt van muzikaal talent, maar veel meer nog van je sociale -en reflectieve skills. Een boeiend gesprek over de metal-muziekindustrie, omgang met anderen en de durf om naar jezelf te kijken.Ga naar het YouTube-kanaal van Lessen van Goud voor meer waardevolle lessen binnen en buiten het klaslokaal.

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze