Basiskapper heer (bol)

Leer de basis van het herenkappersvak

adviseren
communicatief - sociaal
klantvriendelijk
nauwkeurig
Jij weet hoe je een trendy herenkapsel maakt en zorgt dat je klant er op z'n best uitziet.
Play
Play
Als je haar maar goed zit. Het is niet zomaar een gezegde. Mensen voelen zich vaak beter als hun haar zit zoals zij willen. Als kapper zorg jij daarvoor. Jij weet hoe je je klanten tevreden de deur uit laat gaat. Je luistert goed naar wat je klant wil en speelt daarop in. Ook geef je advies over haarverzorging en producten.

Tijdens de mbo kappersopleiding leer je de basis van het kappersvak, onder andere, knippen, wassen en föhnen. Binnen de opleiding Basiskapper heer werk je met een vast rooster en een vaste groep. Tijdens dit eerste jaar is alle inhoud geschreven op het herenkappersvak, onderdeel is ook het keuzedeel Barbier.

Vragen

Als kapper ga je in een kapsalon of bij de barbier werken. Met genoeg ervaring kun je ook voor jezelf beginnen.

Vanwege het feit dat het keuzedeel Barbier volledig verweven is in deze opleiding is doorstromen naar de niveau 3-opleiding Haarstylist heer niet mogelijk. Jij bent na deze opleiding startbekwaam voor het kappersvak in de herensalon.

De mbo kappersopleiding niveau 2 in Eindhoven is een bol-opleiding: je gaat 4 dagen per week naar school en loopt 1 dag per week stage.

Gepersonaliseerd leren
We gaan altijd met je in gesprek om te bepalen hoe jouw leertraject eruit gaat zien. Je kunt daardoor de opleiding in één tot twee jaar afronden. Het is dus mogelijk om het basisjaar binnen een jaar te halen maar je mag over de basis ook uiterlijk 2 jaar doen. 

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Dit betaal je alléén als je bij de start van het schooljaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Keuzedelen zijn binnen deze opleiding niet vrij te kiezen, aangezien je het keuzedeel Barbier afrondt binnen deze opleiding.

Dit is een opleiding met een beperkt aantal plaatsen. Het is belangrijk dat je je tijdig aanmeldt. Hierdoor heb je meer kans op een plaats bij de opleiding, mits je aan de toelatingseisen voldoet. Het is verstandig om je ook aan te melden voor een andere opleiding die bij je past.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 2 basisberoepsopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo entreeopleiding (niveau 1) of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past. Ook bepalen we samen welke route je gaat volgen: de opleiding tot kapper of de combinatieopleiding Nail- & Hair Technician.

Het team Haarverzorging van Summa Beauty & Lifestyle wil iedereen laten zien wat duurzame ontwikkeling binnen het kappersvak inhoudt.

De VN heeft voor 2030 zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) vastgesteld. Deze doelen moeten ervoor zorgen dat de wereld een fijnere plek wordt om te leven voor iedereen. Bij de haarverzorgingopleidingen draag je bij aan het behalen van meerdere van deze doelstellingen, bijvoorbeeld op het gebied van afval, gezondheid, voedsel, water of klimaat.

Voorbeelden zijn het beperken van waterverontreiniging, het gebruiken van fair-trade leveranciers, het scheiden van kappersafval om in samenwerking met Green Scissors grondstoffen te hergebruiken en nog veel meer. Het is inspirerend om hier samen met je studiegenoten en collega's aan deel te nemen.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

WhatsApp
Haarverzorging: docent Erik van Schaijk

E-mail
Haarverzorging: docent Erik van Schaijk

Instagram
DM naar @summabeautyandlifestyle

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze