Haarstylist (kapper niveau 3) (bol)

Werken met alle technieken en alle soorten haar

In een kapsalon ben jij op je plek. Elke klant die de deur van de salon opent, zie je als een nieuwe uitdaging.
Play
Play
Play

In een kapsalon ben jij op je plek. Elke klant die de deur van de salon opent, zie je als een nieuwe uitdaging. Je voert een haar- en hoofdhuiddiagnose uit en adviseert de klant over een nieuw kapsel. Daarvoor kijk je naar gezichtsvormen, karakter en kleuren. Ook kijk je naar trends en nieuwe technieken. Daarnaast adviseer je over haarverzorging en producten. Samen met je collega’s zorg je voor een gezellige sfeer. Je voelt haarfijn aan of je klant een praatje met je wil maken.

Op school leer je de fijne kneepjes van het kappersvak: knippen, snijden, föhnen, stylen, permanenten, watergolven en kleuren. Je leert dat een andere haarkleur een enorm verschil kan maken, maar ook dat sommige mensen allergisch zijn voor haarverf en kleurspoelingen. Daar let je op bij je advies. Ook leer je goed samen te werken en je collega’s aan te sturen.

Vragen

Als haarstylist ga je in een kapsalon werken. Dit kan ook een gespecialiseerd bedrijf zijn. Een dameskapper, herenkapper of trendy kapper bijvoorbeeld, afhankelijk van je uitstroomrichting. Je kunt ook verder leren met de niveau 4-opleiding Salonmanager

In het eerste deel van de opleiding ga je 4 dagen per week naar school en loop je 1 dag per week stage. In het tweede deel van de opleiding kies je je specialisatie: Haarstylist dame of Haarstylist heer. Je gaat dan 3 dagen per week naar school en loopt 2 dagen per week stage.

Gepersonaliseerd leren
We gaan altijd met je in gesprek om te bepalen hoe jouw leertraject eruit gaat zien. Je kunt daardoor de opleiding in twee tot drie jaar afronden.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het eerste jaar is een gezamenlijk basisjaar waarin je de basis van het kappersvak leert, onder andere knippen, wassen en föhnen. Je werkt tijdens de praktijklessen met studenten van alle niveaus op de praktijkvloer. Na het basisjaar ga je aan het werk met je diploma op niveau 2 of ga je verder met je opleiding op 3 of 4.

Het is mogelijk om het basisjaar binnen een jaar te halen maar je mag over de basis ook langer doen (uiterlijk 2 jaar).  Haarstylist (niveau 3 bol en bbl) en salonmanager (niveau 4 bol) dienen het basisjaar wel in één jaar af te ronden, zodat zij in leerjaar 2 kunnen uitstromen voor het profieldeel Dame of Heer.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Dit betaal je alléén als je bij de start van het schooljaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je één of meerdere keuzedelen om je specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld Engels, Klantcontact en Verkoop, Visagie of Nagelstyling. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 3 vakopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo opleiding niveau 2 of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Het team Haarverzorging van Summa Beauty & Lifestyle wil iedereen laten zien wat duurzame ontwikkeling binnen het kappersvak inhoudt.

De VN heeft voor 2030 zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) vastgesteld. Deze doelen moeten ervoor zorgen dat de wereld een fijnere plek wordt om te leven voor iedereen. Bij de haarverzorgingopleidingen draag je bij aan het behalen van meerdere van deze doelstellingen, bijvoorbeeld op het gebied van afval, gezondheid, voedsel, water of klimaat.

Voorbeelden zijn het beperken van waterverontreiniging, het gebruiken van fair-trade leveranciers, het scheiden van kappersafval om in samenwerking met Green Scissors grondstoffen te hergebruiken en nog veel meer. Het is inspirerend om hier samen met je studiegenoten en collega's aan deel te nemen.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

WhatsApp
Haarverzorging: docent Erik van Schaijk

E-mail
Haarverzorging: docent Erik van Schaijk

Instagram
DM naar @summabeautyandlifestyle

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Als ze bij mij uit de stoel komen, moeten ze rechtstreeks naar een feest kunnen
Naomi van Doren
Oud-studente Naomi van Doren
Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Hulp bij studiekeuze - Celeste