Eerste monteur elektrotechnische systemen (bbl)

Je bent een veelzijdig elektrotechnicus die zijn vak verstaat en collega’s goed begeleidt

leidinggeven
logisch nadenken
plannen - organiseren
technisch inzicht
Het is een veelzijdig vak, dat van eerste monteur elektrotechnische systemen. Het is technisch werk, maar je moet ook creatief zijn. Je installeert elektronische installaties of onderdelen daarvan voor machines, gebouwbeheersystemen, datanetwerken of telecominstallaties.
Play
Play
Play

Je legt de juiste kabels aan, stelt installaties af en test ze, zodat je zeker weet dat ze veilig en duurzaam werken. Op locatie voer je onderhoud uit en repareer je eventuele fouten. Assemblagewerkzaamheden verricht je in een werkplaats binnen het bedrijf.

Op school en op je werk leer je wat nodig is om een vakman of vakvrouw te worden. Daarbij hoort ook dat je leert om te plannen, om in een team te werken en met de verwachtingen leert omgaan die klanten, collega’s en je werkgever van je hebben. Ook leer je om monteurs te begeleiden en hun werk te controleren. Want ook dat is de verantwoordelijkheid van de eerste monteur!

Je krijgt les in de moderne omgeving van Brainport Industries Campus.

Brainport Industries Campus

Vragen

Als eerste monteur elektrotechnische systemen werk je bij een elektrotechnisch installatiebedrijf,  een bedrijf voor infrastructuur of alarm- en brandinstallaties, een bedrijf voor domotica, een ICT/netwerk-bedrijf of telecomorganisatie. Je kunt ook verder doorleren aan bijvoorbeeld de mbo-4 opleiding tot technicus.

Je volgt een dag per week lessen op school. Daarnaast werk je vier dagen per week bij een leerbedrijf. Je verdient hiermee een salaris.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2023-2024 bedraagt 654 euro.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. We bieden je daarnaast in het eerste jaar het keuzedeel Verdieping techniek en materialenkennis aan. In het tweede jaar kun je kiezen uit de keuzedelen Duurzaamheid in het beroep en Inspelen op innovaties. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. In dit overzicht vind je alle keuzevakken die het Summa College aanbiedt.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 3 vakopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo opleiding niveau 2 of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Met een gerichte vooropleiding op niveau 2 maak je meer kans deze opleiding succesvol af te ronden.

Werk

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten en/of studenten:

WhatsApp
Elektrotechniek: docent Pieter Siroen

E-mail
Elektrotechniek: docent Pieter Siroen

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze