Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties (bbl)

Met technische kennis problemen oplossen

communicatief - sociaal
leidinggeven
oplossingsgericht
technisch inzicht
zorgvuldig
Storing? Jij schiet te hulp. Ook in het weekend. Je werk als servicemonteur is nooit saai. Je bent technisch bezig én helpt mensen. Je komt op veel verschillende plekken en hebt contact met veel verschillende mensen.
Play
Play
Play

Storing? Jij schiet te hulp. Ook in het weekend. Je werk als servicemonteur is nooit saai. Je bent technisch bezig én helpt mensen. Je komt op veel verschillende plekken en hebt contact met veel verschillende mensen. 

Je onderhoudt en repareert gas-, water- of cv-installaties. Maar ook kleine luchtbehandelings-, warmteterugwin- en klimaatinstallaties kennen geen geheimen voor jou. Je weet hoe de installaties werken en hoe je een storing oplost. Als het nodig is, vervang je zelfs complete toestellen. Je controleert of alles goed werkt en stelt het toestel opnieuw in.

Tijdens je opleiding leer je alles over de installaties, de voorschriften ervoor en de onderdelen. Ook leer je wat je met regeltechniek kunt doen om ruimtes te verwarmen. Daardoor kun je tijdens je werk goed advies geven over de installatie en verbeteringen uitvoeren. Jij hebt een oplossing voor elk probleem!

Je krijgt les in de moderne omgeving van Brainport Industries Campus.

Brainport Industries Campus

Vragen

Je kunt aan het werk bij een gasservicebedrijf of onderhoudsbedrijf. Verder leren kan ook. Je kunt bijvoorbeeld een schakelcursus volgen voor Werkvoorbereider installatietechniek. 

Je werkt 4 dagen per week en je gaat 1 dag per week naar school. Als je ouder bent dan 21 jaar kun je ook op zaterdag de lessen volgen. Je kunt dan bijvoorbeeld 5 dagen per week werken.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 730 euro.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf)

Grote kans op werk

Wil je na je studie graag direct aan de slag? Dan is deze opleiding een goede keuze! Uit cijfers van een onafhankelijke organisatie als S-BB, UWV of CentERdata blijkt dat je met deze opleiding een grote kans op werk hebt in de regio Zuidoost-Brabant. Het gaat hierbij om een inschatting van de kans op werk op het niveau en binnen het vakgebied van de opleiding, als je de opleiding afrondt binnen de normale studieduur.

Om te worden toegelaten tot een niveau 3 vakopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo opleiding niveau 2 of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Werk

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om te kunnen starten met deze opleiding, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Er zijn verschillende mogelijkheden om een geschikt bedrijf te vinden.

  • Kijk op Stagemarkt voor alle erkende leerbedrijven.
  • Kijk op de website van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) voor informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen.
  • Kijk op websites van bekende ketelfabrikanten voor adressen van de dealers/installatiebedrijven. Bel of mail een leerbedrijf en probeer een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek. In dit gesprek kun je aangeven dat dat je een opleiding wilt gaan volgen en graag snel aan het werk wilt. Enkele voorbeelden van bedrijven zijn NefitRemehaAWB en Vaillant.
  • Of neem contact op met een technisch detacheringsbureau zoals bijvoorbeeld Otter-Westelaken.

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten en/of studenten:

WhatsApp
Installatietechniek: docent Jan van Nunen 

E-mail
Installatietechniek: docent Jan van Nunen

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag