Monteur elektrotechnische installaties (bbl)

Het aanleggen van elektrotechnische installaties: jij hebt er aanleg voor!

instructies opvolgen
leidinggeven
logisch nadenken
samenwerken
technisch inzicht
Als monteur elektrotechnische installaties voel jij je overal thuis. Dat is nodig ook, want je bent voornamelijk bij klanten aan het werk. In woningen, bedrijfspanden of bijvoorbeeld een ziekenhuis leg jij elektrotechnische installaties aan. Dat doe je in een team, onder leiding van een collega.
Play
Play
Play

Je legt de kabels en leidingen van een installatie, maar plaatst ook componenten als schakelaars, verlichting of brandmelders. Het is dus afwisselend werk in steeds weer nieuwe omgevingen!

Op school en op je werk leer je wat nodig is om een vakman of vakvrouw te worden. Daarbij hoort ook dat je veilig werkt en dat je leert om te plannen. Ook besteden we veel aandacht aan werken in een team en omgaan met de verwachtingen die klanten, collega’s en je werkgever van je hebben.

Je krijgt les in de moderne omgeving van Brainport Industries Campus.

Brainport Industries Campus

Vragen

Als monteur elektrotechnische installaties ga je werken bij bijvoorbeeld een elektrotechnisch installatiebedrijf, een bedrijf voor infrastructuur, een bedrijf voor alarm- en brandmeldinstallaties, een ICT/netwerk-bedrijf, een telecombedrijf of een bedrijf voor domotica-installaties. Je kunt ook verder doorleren met een mbo-opleiding op niveau 3.

Je werkt en volgt een dag per week lessen op school. Daarnaast werk je vier dagen per week bij een leerbedrijf. Je verdient hiermee een salaris.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 295 euro.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Je kiest bij je studie ook één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld Verdieping techniek en materialenkennis, Inspelen op innovaties of 3D-tekenen. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. In dit overzicht vind je alle keuzedelen die het Summa College aanbiedt.

Studie in cijfers (pdf) geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg. (pdf)

Grote kans op werk

Wil je na je studie graag direct aan de slag? Dan is deze opleiding een goede keuze! Uit cijfers van een onafhankelijke organisatie als S-BB, UWV of CentERdata blijkt dat je met deze opleiding een grote kans op werk hebt in de regio Zuidoost-Brabant. Het gaat hierbij om een inschatting van de kans op werk op het niveau en binnen het vakgebied van de opleiding, als je de opleiding afrondt binnen de normale studieduur.

Om te worden toegelaten tot een niveau 2 basisberoepsopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo entreeopleiding (niveau 1) of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Het is belangrijk dat je vakken uit de sector Techniek in je pakket hebt gehad.

Werk

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten en/of studenten:

WhatsApp
Elektrotechniek: docent Pieter Siroen

E-mail
Elektrotechniek: docent Pieter Siroen

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze