Nieuwe gas-, cv- of waterinstallatie? Jij zorgt ervoor!
Als eerste monteur werktuigkundige installaties werk je vaak bij een installatiebedrijf. Na je diploma kun je ook doorstromen naar de mbo-opleiding Technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties of de schakelcursus Werkvoorbereider installatietechniek.
Je werkt 4 dagen per week en je gaat 1 dag per week naar school. Als je ouder bent dan 21 jaar kun je ook op zaterdag de lessen volgen. Je kunt dan bijvoorbeeld 5 dagen per week werken.
Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 bedraagt 612 euro.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je op de juiste manier inloggen.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Je kiest bij je studie één of meerdere keuzevakken (ook wel keuzedelen genoemd) om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzevak af met een examen. Lees meer over keuzevakken.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf)
Grote kans op werk
Wil je na je studie graag direct aan de slag? Dan is deze opleiding een goede keuze! Uit cijfers van een onafhankelijke organisatie als S-BB, UWV of CentERdata blijkt dat je met deze opleiding een grote kans op werk hebt in de regio Zuidoost-Brabant. Het gaat hierbij om een inschatting van de kans op werk op het niveau en binnen het vakgebied van de opleiding, als je de opleiding afrondt binnen de normale studieduur.
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
- diploma mbo niveau 2.
Werk
Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.
Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.
Jouw studie: Eerste monteur werktuigkundige installaties utiliteit (bbl)
Je komt op veel verschillende plekken. Je zorgt bijvoorbeeld voor de aanleg van de installaties voor gas, water en riolering in een nieuw kantoorgebouw. Even later ben je aan het werk op een school die een nieuwe cv-installatie krijgt. En dan zit je ineens in het ziekenhuis en monteer je water- en gasinstallaties.Op de werktekeningen zie je precies wat er moet gebeuren. Je weet welke verbindingen nodig zijn en vindt ter plekke oplossingen voor problemen tijdens de aanleg.
Tijdens je opleiding leer je veel over installaties op het gebied van gas, water, verwarming, ventilatie en brandbestrijding. Die kennis deel je met je collega’s en je begeleidt andere monteurs. Je bent verantwoordelijk voor je eigen werk én voor je monteurs. Klanten, andere monteurs en werkvoorbereiders komen bij jou met vragen. En uiteraard zorg je dat iedereen veilig en goed aan het werk kan.
Je krijgt les in de moderne omgeving van Brainport Industries Campus.
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wat is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Ik begin volgend schooljaar met een opleiding. Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?