Een goede voorbereiding is het halve werk
Als bouwkundige kun je gaan werken bij diverse bedrijven die zich bezig houden met de gebouwde omgeving. Deze bedrijven zijn vaak gespecialiseerd en actief bezig met het ontwerpen, constructief vormgeven, realiseren, onderhouden en beheren van gebouwen.
Je kunt aan het werk bij een architecten- of adviesbureau, constructeursbureau, aannemersbedrijf, makelaarskantoor, bouwbedrijf, projectontwikkelaar, woningbouwvereniging of bij de overheid. Daar word je bijvoorbeeld opzichter, technisch adviseur, calculator, kopers begeleider, werkvoorbereider, tekenaar of uitvoerder. Verder leren kan ook, bijvoorbeeld met de hbo-opleiding Bouwkunde. Buiten het bedrijfsleven zou je ook voor de overheid werkzaam kunnen zijn, bijvoorbeeld als medewerker bij de afdeling Bouwen en Wonen / bouw- en woningtoezicht.
De opleiding duurt vier jaar. Het eerste leerjaar ga je naar school, aan het einde van het eerste leerjaar ga je een periode stage lopen. In leerjaar 2 en 3 is er ook een stageperiode. In leerjaar vier ga je vier dagen stage lopen en een dag in de week naar school.
Je kunt zelf een stagebedrijf zoeken dat het beste past bij jouw interesses. Tijdens je studie kom je in contact met veel potentiële werkgevers in de regio die je verder kunnen helpen in je carrière.
Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2022-2023 bedraagt 1.239 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je op de juiste manier inloggen.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Je kiest bij je studie één of meerdere keuzevakken (ook wel keuzedelen genoemd) om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzevak af met een examen. Lees meer over keuzevakken.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).
Grote kans op werk
Wil je na je studie graag direct aan de slag? Dan is deze opleiding een goede keuze! Uit cijfers van een onafhankelijke organisatie als S-BB, UWV of CentERdata blijkt dat je met deze opleiding een grote kans op werk hebt in de regio Zuidoost-Brabant. Het gaat hierbij om een inschatting van de kans op werk op het niveau en binnen het vakgebied van de opleiding, als je de opleiding afrondt binnen de normale studieduur.
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
- diploma mbo niveau 2 of niveau 3. Wij gaan altijd met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden.
Het is belangrijk dat je vakken uit de sector Techniek in je pakket hebt gehad.
Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.
Jouw studie: Bouwkunde (bol)
Werken binnen de architectuur, de makelaarswereld of de bouwwereld? Met de opleiding Bouwkunde leg je het fundament voor een stevige carrière.Tijdens de opleiding Bouwkunde ontwikkel jij je op basis van je eigen interesses. Veel van onze studenten komen in de volgende drie werkgebieden terecht.
Architectuur
Vormgeving en constructies passen bij jou, van het initiatief nemen tot het uitwerken van het definitieve ontwerp. Jij kiest de juiste materialen met hun kleuren en mogelijkheden en maakt digitale bouwtekeningen en maquettes. Dit alles kun je ontdekken en leren presenteren in deze opleiding.
Constructie & realisatie
Je bent de persoon die graag op de bouwlocatie organiseert en realiseert. Hierbij heb je oog voor de uitvoering, details, constructies, maatvoering, kwaliteit, veiligheid en milieu. Werkvoorbereiding, het maken van calculaties en inkoop van materialen leer je binnen de opleiding.
Commerciële bouwkunde
Je gaat aan de slag in de technische omgeving van een woningbouwvereniging of vastgoedbeheerder. Je maakt gebruikt van je bouwtechnische kennis om mensen te informeren bij bouwkundige ingrepen in hun woning. Vanuit de aannemerij en de vastgoedsector verzorg jij de kopersbegeleiding. Je leert plannen, organiseren, calculeren en adviseren tijdens de opleiding Bouwkunde.
De opleiding Bouwkunde valt onder het crebo Middenkaderfunctionaris bouw.
“Je bent het brein achter bouwprojecten”
Jos van GrinsvenStudent Middenkaderfunctionaris bouw
Lees meer
“Je bent het brein achter bouwprojecten”
Door: Jos van Grinsven, Student Middenkaderfunctionaris bouw
“Als middenkaderfunctionaris in de bouw ben je het brein achter bouwprojecten. We zijn nu bijvoorbeeld bezig om een bushalte te ontwikkelen. Daarvoor maken we een planning en een ontwerp. Vervolgens analyseren we de omgeving: hoe ziet die eruit en met welke grondsoort hebben we te maken? Dat is belangrijk voor de fundering. Daarna maken we de benodigde tekeningen, ook in 3D. Tijdens een presentatie lichten we onze keuzes toe.”
“Ik zie deze opleiding als een opstap naar het hbo. Voor mij is het een ontdekkingstocht om de basis van bouwkunde te leren. Het liefst wil ik straks bij Defensie werken, bij de genie. Dat zijn eigenlijk de bouwvakkers van het leger. Dan kom je bijvoorbeeld in actie bij een dijkdoorbraak. Of je legt wegen, waterputten of ziekenhuizen aan in crisisgebieden. Dan is dit een prima vooropleiding.”
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wanneer is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?