Trainer-coach: help sporters optimaal presteren
Het vak trainer/coach kent een breed werkveld: in iedere tak van sport kun je in principe aan de slag. Als je jezelf voetballer, hockeyer, vechtsporter of danser noemt, zul je je waarschijnlijk in die richting willen specialiseren. Je wordt echter breder opgeleid en doet ervaring op met allerlei organisaties, zoals bijvoorbeeld Nationaal Sportcentrum Papendal, PSV, INO Sportlab, Oranje Rood, CTO Judo en vele andere. Wie weet ben jij straks outdoorinstructeur, voetbaltrainer, tennisleraar of ski-instructeur. Je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding, zoals fysiotherapie, ergotherapie of de pabo. Ook kun je via sportbonden een verdere opleiding volgen tot trainer/coach.
Je volgt praktijk- en theorielessen op school en loopt stage bij erkende leerbedrijven. In het tweede en derde leerjaar loop je twee dagen per week stage bij een door jou gekozen stage-adres, in overleg met je docenten.
Geen meeloopdag
Een dag meelopen is niet mogelijk. Je bent wel van harte welkom tijdens onze open dagen!
Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2021-2022 bedraagt 1.216 euro.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je op de juiste manier inloggen.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Overige onderwijsbenodigdheden
Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.
Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je een of meerdere keuzedelen om je te verbreden of verdiepen. Op het gebied van sport kun je kiezen uit specifieke keuzedelen, die variëren van sportmassage tot fitnesstrainer. Ook kun je kiezen uit Summa-brede keuzedelen, zoals ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. In dit overzicht vind je alle keuzedelen die het Summa College aanbiedt.
Dit is een opleiding met een beperkt aantal plaatsen. Het is belangrijk dat je je tijdig aanmeldt. Hierdoor heb je meer kans op een plaats bij de opleiding, mits je aan de toelatingseisen voldoet. Het is verstandig om je ook aan te melden voor een andere opleiding die bij je past.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
- diploma mbo niveau 2 of niveau 3. Wij gaan altijd met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden.
Voor deze opleiding geldt een sporttest. Lees alle belangrijke informatie over de testdagen op deze pagina.
Jouw studie: Sport- en bewegingscoördinator (bol)
Je leert de basisvaardigheden van allerlei sport- en bewegingsactiviteiten. Je leert hoe je met mensen werkt, want in je baan ga je met allerlei mensen om. Van jong tot oud, van atletisch tot fysiek beperkt. Je leert ook om activiteiten te organiseren, te begeleiden en leiding te geven.
Dankzij deze opleiding tot trainer/coach en je persoonlijke vaardigheden en ervaringen leer je sporters individueel of als team te trainen en te coachen. Op school komen bijvoorbeeld onderwerpen aan bod als (beeld)analyse, jaarplanning, teambuilding, leiderschapsstijlen, mentale en fysieke processen en gerichte coaching.
Kies bij het aanmelden voor ‘Sport- en bewegingscoördinator’.
Deze opleiding kent een algemeen basisjaar. Na leerjaar 1 stroom je door naar een van de vier profielen. Het profiel dat jij kiest, wordt jouw specialisatie.“Mijn eigen Bootcamp opzetten, dat ga ik doen”
Demi SlitsStudent Sport- en bewegingscoördinator, uitstroomrichting sportinstructie, training en coaching
Lees meer
“Mijn eigen Bootcamp opzetten, dat ga ik doen”
Door: Demi Slits, Student Sport- en bewegingscoördinator, uitstroomrichting sportinstructie, training en coaching
“In het tweede jaar kies je een uitstroomrichting. Ik koos voor training en coaching. Met deze richting kun je coach, personal trainer of trainer gespecialiseerd in een bepaalde sport zoals voetbal of tennis worden.
Ik wil personal trainer worden voor mensen met overgewicht. Als ik klaar ben met deze opleiding wil ik graag een eigen Bootcamp opzetten. Daarnaast zou ik een avondcursus willen volgen in personal training en voeding. Als ik die heb afgerond wil ik mijn Bootcamp-concept uitbreiden naar ook personal training en voedingsadvies.
Ik heb eerder stage gelopen op een basisschool. Dankzij die stage weet ik dat dat basisschoolkinderen niet mijn doelgroep is. Nu geef ik dansles aan ouderen. Superleuk, maar ook dat is niet mijn doelgroep. Op dit moment werk ik in een sportschool waar ik een tijdje heb gewerkt met iemand met overgewicht. Zijn proces heb ik dus even van dichtbij mee mogen maken en dat vond ik erg leuk. Je weet en ziet waar je het voor doet. Daar haal ik voldoening uit.”
Check ook deze opleidingen
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wat is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?