In de kopgroep van de automotive-industrie leer je alle onderdelen kennen
Als Technicus automotive engineering kun je verschillende kanten op. Je kunt gaan werken aan het ontwerpen van auto's, maar je kunt ook terecht in de werkvoorbereiding en -begeleiding, of in het onderhoud van onderdelen en systemen.
Bijvoorbeeld bij bedrijven als VDL en DAF, maar ook bij hun toeleveranciers en engineeringbureaus. Je behaalt met deze opleiding het diploma Middenkader engineering. Met dit diploma kun je ook doorstromen naar hbo-engineeringopleidingen bij Fontys Hogescholen, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en Hogeschool Rotterdam.
Het eerste leerjaar ga je 5 dagen per week naar school. In het tweede leerjaar ga je 3 dagen per week naar school en loop je 2 dagen per week stage. In leerjaar 3 en 4 zijn er stageperiodes van een half jaar.
Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2022-2023 bedraagt 1.239 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers of MBOwebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je op de juiste manier inloggen.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Je kiest bij je studie één of meerdere keuzevakken (ook wel keuzedelen genoemd) om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzevak af met een examen. Lees meer over keuzevakken.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).
Grote kans op werk
Wil je na je studie graag direct aan de slag? Dan is deze opleiding een goede keuze! Uit cijfers van een onafhankelijke organisatie als S-BB, UWV of CentERdata blijkt dat je met deze opleiding een grote kans op werk hebt in de regio Zuidoost-Brabant. Het gaat hierbij om een inschatting van de kans op werk op het niveau en binnen het vakgebied van de opleiding, als je de opleiding afrondt binnen de normale studieduur.
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
- diploma mbo niveau 2 of niveau 3. Wij gaan altijd met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden.
Je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.
Jouw studie: Technicus automotive engineering (bol)
Aan de slag in één van de topsectoren van de Nederlandse industrie? Met deze opleiding leer je alle onderdelen van de automotive-industrie kennen. Je leert over ontwikkeling, productie en testen van auto's en systemen, maar ook over verkoop en onderhoud. Zo vind je aansluiting bij meer dan 80.000 professionals in Zuidoost-Brabant die een belangrijke bijdrage leveren aan de Europese auto-industrie.
Tijdens de opleiding staan twee onderwerpen centraal: autotechnische kennis en engineering. Je leert over diagnose en reparatie, maar ook over constructieleer en technisch tekenen met CAD-software. Onderdelendesign en 3D-printen vormen een belangrijk onderdeel van je praktische vaardigheden. Ook specifieke onderwerpen van de automotive-industrie komen aan bod, zoals integrated safety, powertrain, manufacturing en quality management.
Je sluit af met een afstudeeropdracht waarmee je punten scoort bij je toekomstige werkgever of vervolgstudie. Je diploma Technicus automotive engineering is je rijbewijs voor de automotive-industrie!
“Toon initiatief en je komt bij de mooiste bedrijven”
Anouk GreijmansStudent Technicus automotive engineering
Lees meer
“Toon initiatief en je komt bij de mooiste bedrijven”
Door: Anouk Greijmans, Student Technicus automotive engineering
“Techniek boeit mij heel erg. Dat komt door mijn hobby (ik motorcross al vanaf mijn 7e) en mijn vader die een las- en constructiebedrijf heeft. Het was altijd al één en al techniek bij mij.
Ik loop nu mijn afstudeerstage bij Fokker Landing Gear. Heel interessant en leuk, we maken landingsgestellen voor F16’s, Apache helikopters en Boeings. Via mijn bijbaan bij een engineeringbedrijf kwam ik met Fokker in contact. Normaal nemen ze geen mbo-studenten aan, dus ik heb het goed gedaan.
Het is belangrijk dat je goed bent in wiskunde en natuurkunde. Als je nu een 5 staat, ga je het moeilijk krijgen. En je moet natuurlijk interesse hebben in techniek. Vooral in auto’s, maar ook breder, kijk maar naar mijn stage nu.
Mijn mentor op school vroeg waar ik zelf stage zou willen lopen. Dus ik heb zelf gezocht en hij ging met mij mee naar die bedrijven om het samen te regelen. Ze denken op school mee over jouw toekomst en waar je interesse ligt, maar je moet wel zelf initiatief tonen. Zo ben ik aan mijn mooie stageplekken gekomen.
Tip: doe een meeloopdag en spreek met studenten. Dan kom je er pas echt achter of deze opleiding bij je past.”
Check ook deze opleidingen
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wanneer is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?