Salonmanager (kapper niveau 4) (bol)

Ondernemer en kapper tegelijk? Jij bent geknipt als salonmanager.

adviseren
communicatief - sociaal
leidinggeven
stressbestendig
verantwoordelijk
Als salonmanager ben je vakspecialist en ondernemer tegelijk. Met je commercieel inzicht weet je klanten te verleiden naar jouw salon te komen.
Play
Play
Play

Eenmaal in de stoel zijn klanten onder de indruk van je kennis en creativiteit. Ze gaan met een goed gevoel naar buiten en maken graag reclame voor jou als kapper. Jij weet precies wat nodig is voor een goedlopende kapsalon!

Je wordt haarstylist dame of heer. Je leert alle praktijkvaardigheden, gericht op het dames- of herenvak. Ook weet je alles over haartypes en -verzorging. 

Daarnaast is er veel aandacht voor ondernemersvaardigheden, zoals marketing, administratie, financiën en leidinggeven. Ook leer je trainingen geven en een bedrijfsplan schrijven. Hiermee kun je bij de bank geld lenen om een eigen salon te beginnen.

Vragen

Met je diploma als salonmanager kun je leiding geven in een kapsalon of een eigen zaak beginnen. Je kunt ook doorleren aan het hbo.

Gedurende de opleiding loop je 1 of 2 dagen stage om de praktijk en theorie van het kappersvak goed te leren. Na het eerste jaar kies je een specialisatie: Salonmanager dame of Salonmanager heer. In het tweede en derde leerjaar leer je hoe je workshops en trainingen geeft en hoe je personeel aanstuurt en leiding geeft. Daarnaast komt het stuk ondernemersvaardigheden aan bod.

Gepersonaliseerd leren

We gaan altijd met je in gesprek om te bepalen hoe jouw leertraject eruit gaat zien.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het eerste jaar is een gezamenlijk basisjaar waarin je de basis van het kappersvak leert, onder andere knippen, wassen en föhnen. Je werkt tijdens de praktijklessen met studenten van alle niveaus op de praktijkvloer. Na het basisjaar ga je aan het werk met je diploma op niveau 2 of ga je verder met je opleiding op 3 of 4.

Het is mogelijk om het basisjaar binnen een jaar te halen maar je mag over de basis ook langer doen (uiterlijk 2 jaar).  Haarstylist (niveau 3 bol en bbl) en salonmanager (niveau 4 bol) dienen het basisjaar wel in één jaar af te ronden, zodat zij in leerjaar 2 kunnen uitstromen voor het profieldeel Dame of Heer.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Dit betaal je alléén als je bij de start van het schooljaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je één of meerdere keuzedelen om je specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld Engels, Klantcontact en Verkoop, Visagie of Nagelstyling. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Het team Haarverzorging van Summa Beauty & Lifestyle wil iedereen laten zien wat duurzame ontwikkeling binnen het kappersvak inhoudt.

De VN heeft voor 2030 zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) vastgesteld. Deze doelen moeten ervoor zorgen dat de wereld een fijnere plek wordt om te leven voor iedereen. Bij de haarverzorgingopleidingen draag je bij aan het behalen van meerdere van deze doelstellingen, bijvoorbeeld op het gebied van afval, gezondheid, voedsel, water of klimaat.

Voorbeelden zijn het beperken van waterverontreiniging, het gebruiken van fair-trade leveranciers, het scheiden van kappersafval om in samenwerking met Green Scissors grondstoffen te hergebruiken en nog veel meer. Het is inspirerend om hier samen met je studiegenoten en collega's aan deel te nemen.

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
  • diploma mbo niveau 3.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

WhatsApp
Haarverzorging: docent Erik van Schaijk

E-mail
Haarverzorging: docent Erik van Schaijk

Instagram
DM naar @summabeautyandlifestyle

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Nog elke dag profijt van mijn opleiding
Mylou Tilburgs
Oud-student Salonmanager
Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag