Smart Building (bol)

aanpakken
plannen - organiseren
ruimtelijk inzicht
technisch inzicht
Ontdek nieuwe mogelijkheden met innovatieve materialen en technologische ontwikkelingen. Wil jij grenzen verleggen in de bouwwereld en heb je een brede technische interesse? Kies dan voor de opleiding Smart Building!
Play

Smart Building speelt in op een innovatieve manier van bouwen: hightech, circulair en slim. Onze 4-jarige niveau 4 opleiding verbindt bouwkunde, bouwtechniek, elektro- en installatietechniek. Ook ICT heeft een rol in de veranderende bouwsector. We leiden je op tot Smart Technician. Je maakt gebruik van de nieuwste technologieën en werkt aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven.

Wil je een dagdeel meelopen en onze lessen, docenten en studenten meemaken? Meld je dan aan voor een meeloopdag via onze agenda. Heb je geen twijfels, ga dan meteen naar aanmelden.

Na je opleiding kun je aan de slag in het werkveld of doorstromen naar het hbo.

Veel mensen zoeken op slim bouwen, smart building of zelfs smart bilding. Met een diploma van deze opleiding ben jij precies de vakkracht die zij zoeken.

Vragen

Je wordt onderdeel van de nieuwe generatie projectleiders en projectuitvoerders van de toekomst. En je gaat werken aan projecten bij bijvoorbeeld:

 • aannemersbureaus
 • adviesbureaus
 • architectenbureaus
 • elektrotechnische bedrijven
 • energiebedrijven
 • gemeentes 
 • ingenieursbureaus
 • installatiebedrijven
 • projectontwikkelaars
 • woningcorporaties  

Je leert hoe je nieuw- en verbouwprojecten efficiënt voorbereid en coördineert. De opleiding is opgezet en wordt uitgevoerd in samenwerking met bedrijven in de Brainportregio. Studenten werken aan echte challenges en opdrachten uit het bedrijfsleven. Binnen deze challenges is volop aandacht voor persoonlijk leiderschap, duurzaamheid en projectmanagement. Learning by doing samen met de andere studenten. Naast onze bruisende bouwcampus werk en leer je ook op de TU/e campus en bij bedrijven. Hierdoor werk je met de nieuwste technologieën en in de nieuwste labs.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
 • diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
 • diploma mbo niveau 3.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Het is belangrijk dat je vakken uit de sector Techniek in je pakket hebt gehad.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

De hoofdlocatie van deze opleiding is Summa Bouw, op De Run 4250 in Veldhoven (’techniekHuys). Ook werk en leer je bij Summa Engineering, op Het Eeuwsel 2 in Eindhoven (de campus van TU/e) en bij bedrijven in de Brainportregio Eindhoven. 

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten en/of studenten:

WhatsApp
Voorlichter Petri Rademakers
Voorlichter Eveline Hommen

E-mail
Voorlichter Petri Rademakers
Voorlichter Eveline Hommen

Telefoon
Voor inhoudelijke vragen over de opleiding kun je contact opnemen met Ad Bone. Bel 06 388 412 65. 

Instagram

DM naar @summabouw

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Jammer dat deze opleiding er niet was toen ik studeerde
Dave Bone
docent opleiding Smart Building

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze