Ondernemend meubelmaker/(scheeps) interieurbouwer (bol)

Creatief, professioneel en vakkundig werken met hout

aanpakken
creatief
leidinggeven
plannen - organiseren
Mooie meubels maken, creatieve kasten creëren of een onmisbare schakel worden in de meubel/interieurindustrie, het kan met deze brede opleiding tot meubelmaker en interieurbouwer.
Play
Play
Play
Mooie meubels maken, creatieve kasten creëren of een onmisbare schakel worden in de meubel/interieurindustrie, het kan met deze brede opleiding tot meubelmaker en interieurbouwer.

Tijdens deze creatieve opleiding leer je eerst de basis, waaronder machinaal houtbewerken, technisch tekenen, materialenleer en constructieleer. Zo kom je erachter waar je interesses liggen. Je kunt je vervolgens met keuzedelen in verschillende richtingen specialiseren, bijvoorbeeld: 
  • Ontwerpen en vormgeven van meubels en interieurproducten
  • Werkvoorbereiden
  • Leidinggeven
  • Ondernemen

Op school leer je werken en omgaan met uitdagende projecten, zoals het interieur van een winkel, kantoor of woonhuis. Je maakt bijvoorbeeld keukens of badkamers.het interieur van een restaurant. Daar doe je alles voor: tekeningen en planningen maken, werkvoorbereiden en natuurlijk zelf uit hout en verschillende andere materialen de mooiste producten maken.

Je ontdekt zo of jij plezier haalt uit creatieve ontwerpen, strakke afwerkingen of perfecte planningen. Welke richting je ook op wilt, met deze opleiding timmer je stevig aan de weg.

Vragen

Na deze opleiding kun je aan het werk in de meubel-, scheeps of interieurbranche, bijvoorbeeld als productontwerper, productontwikkelaar, werkvoorbereider, leidinggevende of projectbegeleider. Verder studeren kan ook, bijvoorbeeld met een hbo-opleiding zoals Designacademie, Meubelontwerper, Bouwtechnische bedrijfskunde, Leraar bouwtechniek of Technische bedrijfskunde. Je kunt je werkgebied ook verbreden en overstappen naar de timmerindustrie of de houthandel.

Naast de lessen op school loop je ieder jaar stage. In leerjaar 1 en 2 loop je 10 weken stage. In leerjaar 3 en 4 loop je 20 weken stage. Deze stages zijn gericht op je specialisatie: Ontwerpen en vormgeven van meubels en interieurproducten, werkvoorbereiden, leidinggeven of ondernemen.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je een of meerdere keuzedelen om je te verbreden of verdiepen. Bijvoorbeeld over ondernemen, leidinggeven, werkvoorbereiden of ontwerpen. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. In dit overzicht vind je alle keuzedelen die het Summa College aanbiedt.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
  • diploma mbo niveau 3.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Heb je een diploma mbo vakopleiding niveau 3 in dezelfde richting, dan kun je de opleiding in 2 jaar afronden.

Kies je voor de specialisatie Werkvoorbereider, dan is een 3-jarige opleiding mogelijk t.b.v. aansluiting op het hbo.

Je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

WhatsApp
Docent Wies Plompen-van der Veen

E-mail
Docent Wies Plompen-van der Veen

Instagram
DM naar @summa_interieuradvies

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Tekenen en creatief bezig zijn is echt iets voor mij
Milan Beelen
Oud-student Ondernemend meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Hulp bij studiekeuze - Celeste