Sport- en bewegingscoördinator: buurtsportcoach (bol)

Buurtsportcoach: anderen in beweging krijgen binnen buurt, onderwijs en sport

communicatief - sociaal
motiveren
ondernemend
sportief
zelfstandig
Als buurtsportcoach ben je bezig met sportstimulering binnen die drie onderdelen. Je bent gek op sport en stilzitten achter een bureau is niets voor jou. Jouw enthousiasme wil je graag overbrengen op anderen. Dat leer je in deze opleiding.
Play
Play

Je leert de basisvaardigheden van allerlei sport- en bewegingsactiviteiten. Je leert hoe je met mensen werkt, want in je baan ga je met allerlei mensen om. Van jong tot oud, van atletisch tot fysiek beperkt. Je leert ook om activiteiten te organiseren, te begeleiden en leiding te geven.

Deze richting, die voorheen buurt, onderwijs en sport (BOS) hette, past bij je als je een enthousiaste aanpakker bent die ook kan netwerken en van afwisseling houdt. Je vind het bijvoorbeeld leuk om mensen in een buurt in beweging te krijgen als buurtsportcoach of op een basisschool of naschoolse opvang sportlessen te verzorgen.

Kies bij het aanmelden voor ‘Sport- en bewegingscoördinator’.

Deze opleiding kent een algemeen basisjaar. Na leerjaar 1 stroom je door naar een van de vier profielen. Het profiel dat jij kiest, wordt jouw specialisatie.

Vragen

Je kunt aan de slag in een buurt bijvoorbeeld als sportcoach, met wijkactiviteiten gericht op integratie en sport of in samenwerking met welzijn en jongerenwerkers. Binnen onderwijs geef je bijvoorbeeld gymlessen op basisschool of speciaal onderwijs, verzorg je pauzeactiviteiten of geef je lessen bij het voorgezet onderwijs anderstaligen. Binnen sport zijn er mogelijkheden als leider of bijvoorbeeld het geven van clinics bij verenigingen. Je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding, zoals fysiotherapie, ergotherapie of de pabo.

Je volgt praktijk- en theorielessen op school en loopt stage bij erkende leerbedrijven. In het tweede en derde leerjaar loop je twee dagen per week stage. Binnen de richting buurtsportcoach (BOS) werken we met vaste stageplaatsen waar je uit kunt kiezen. Je examens kun je allemaal op hetzelfde stageadres uitvoeren.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2023-2024 bedraagt 1.357 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je een of meerdere keuzedelen om je te verbreden of verdiepen. Op het gebied van sport kun je kiezen uit specifieke keuzedelen, die variëren van sportmassage tot fitnesstrainer. Ook kun je kiezen uit Summa-brede keuzedelen, zoals ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. In dit overzicht vind je alle keuzedelen die het Summa College aanbiedt.

Dit is een opleiding met een beperkt aantal plaatsen. Het is belangrijk dat je je tijdig aanmeldt. Hierdoor heb je meer kans op een plaats bij de opleiding, mits je aan de toelatingseisen voldoet. Het is verstandig om je ook aan te melden voor een andere opleiding die bij je past.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2 of niveau 3. Wij gaan altijd met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Voor deze opleiding geldt een sporttest. Je ontvangt meer informatie via je mail. De testdagen vinden eens per maand plaats in de maanden december t/m juni.

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten en/of studenten:

WhatsApp
Docent Pleun Wijnands

E-mail
Docent Pleun Wijnands

Instagram
DM naar @summasport

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Ik vind sport en met kinderen werken superleuk
Lara van den Heuvel
Oud-student Sport- en bewegingscoördinator, uitstroomrichting buurt, onderwijs en sport
Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen van weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest van ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze