Sport- en bewegingscoördinator: trainer-coach/instructeur (bol)

Trainer-coach/instructeur: help sporters optimaal presteren

leidinggeven
motiveren
sportief

Informatieavond 18 april: wegwerkzaamheden

Door wegwerkzaamheden is Summa Sport minder goed bereikbaar. De nabijgelegen Marathonloop is in beide richtingen afgesloten voor auto's en brommers. Plan je route via  de Fakkellaan-Vijfkamplaan of Estafettelaan om de informatieavond te bezoeken.

Summa Sport wegwerkzaamheden april 2024

 

Play
Play

Als trainer-coach/instructeur kun je werken met sporters op verschillende niveaus, zogenaamd recreatieve of prestatieve sporters. Je wilt hen op hun eigen niveau helpen zo goed mogelijk te presteren. Jouw kennis en enthousiasme leer je over te brengen op anderen in deze opleiding.

Je leert de basisvaardigheden van allerlei sport- en bewegingsactiviteiten. Je leert hoe je met mensen werkt, want in je baan ga je met allerlei mensen om. Van jong tot oud, van atletisch tot fysiek beperkt. Je leert ook om activiteiten te organiseren, te begeleiden en leiding te geven. 

Dankzij deze opleiding tot trainer/coach en je persoonlijke vaardigheden en ervaringen leer je sporters individueel of als team te trainen en te coachen. Op school komen bijvoorbeeld onderwerpen aan bod als (beeld)analyse, jaarplanning, teambuilding, leiderschapsstijlen, mentale en fysieke processen en gerichte coaching.

Kies bij het aanmelden voor ‘Sport- en bewegingscoördinator’.

Deze opleiding kent een algemeen basisjaar. Na leerjaar 1 stroom je door naar een van de vier profielen. Het profiel dat jij kiest, wordt jouw specialisatie. 

Vragen

Het vak trainer-coach/instructeur kent een breed werkveld: in iedere tak van sport kun je in principe aan de slag. Als je jezelf voetballer, hockeyer, vechtsporter of danser noemt, zul je je waarschijnlijk in die richting willen specialiseren. Je wordt echter breder opgeleid en doet ervaring op met allerlei organisaties, zoals bijvoorbeeld Nationaal Sportcentrum Papendal, PSV, INO Sportlab, Oranje Rood, CTO Judo en vele andere. Wie weet ben jij straks outdoorinstructeur, voetbaltrainer, tennisleraar of ski-instructeur. Je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding, zoals fysiotherapie, ergotherapie of de pabo. Ook kun je via sportbonden een verdere opleiding volgen tot trainer/coach.

    

Je volgt praktijk- en theorielessen op school en loopt stage bij erkende leerbedrijven. In het tweede en derde leerjaar loop je twee dagen per week stage bij een door jou gekozen stage-adres, in overleg met je docenten.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Dit betaal je alléén als je bij de start van het schooljaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van  mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je een of meerdere keuzedelen om je te verbreden of verdiepen. Op het gebied van sport kun je kiezen uit specifieke keuzedelen, die variëren van sportmassage tot fitnesstrainer. Ook kun je kiezen uit Summa-brede keuzedelen, zoals ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. In dit overzicht vind je alle keuzedelen die het Summa College aanbiedt.

Dit is een opleiding met een beperkt aantal plaatsen. Het is belangrijk dat je je tijdig aanmeldt. Hierdoor heb je meer kans op een plaats bij de opleiding, mits je aan de toelatingseisen voldoet. Het is verstandig om je ook aan te melden voor een andere opleiding die bij je past.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
 • diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
 • diploma mbo niveau 3.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Voor deze opleiding geldt een sporttest. Je ontvangt meer informatie via je mail. De testdagen vinden eens per maand plaats in de maanden december t/m juni.

Sluitingsdatum

De sluitingsdatum voor het aanmelden voor de opleiding Sport- en bewegingscoördinator (buurtsportcoach, bewegingsagoog, leefstijlcoach, trainer-coach/instructeur) voor schooljaar 2024-2025 is 1 april 2024.

Data testdagen schooljaar 2024-2025

 • Donderdag 7 december 2023
 • Woensdag 17 januari 2024
 • Dinsdag 12 maart 2024
 • Donderdag 30 mei 2024

Deze testdagen worden gehouden in Sporthal de Vijfkamp te Eindhoven. Een testdag duurt ongeveer 4,5 uur.

Wat moet je beheersen?

Op de testdag testen we de volgende onderdelen: lesgeven, sportspelen, turnen, grondvormen van bewegen, bewegen op muziek en shuttle run. Daarnaast zijn samenwerken, fair-play, communiceren en doorzettingsvermogen van belang. Alle opdrachten voor de testdag vind je in de uitnodigingsbrief die je ontvangt na je aanmelding.

Beoordeling

Bij de testonderdelen word je beoordeeld via een 5-puntsschaal.

5 = Goed. Voldoet ver boven niveau.
4 = Ruim voldoende. Voldoet volledig.
3 = Voldoende. Behoeft kleine verbeteringen.
2 = Twijfel. Behoeft grote verbeteringen.
1 = Onvoldoende.

Met hoeveel punten ben je toegelaten?

Je kunt maximaal 45 punten behalen voor de onderdelen.

 • Je wordt toegelaten bij het behalen van 25 punten of meer.
 • Je staat op de wachtlijst als je score ligt tussen de 24 en 19 punten.
 • Je wordt afgewezen als je een score van 18 punten of minder hebt.

Uitslag

Binnen 10 werkdagen na de testdag krijg je de uitslag via de mail.

Wachtlijst

Als je tussen 24 punten en 19 punten hebt gescoord, sta je op de wachtlijst.

Wanneer alle kandidaten zijn getest, wordt er een totale wachtlijst gemaakt op basis van aanmelddatum. De datum van inschrijving is leidend als je op de wachtlijst staat. Meld je dus altijd aan voor een tweede opleiding om teleurstelling te voorkomen!

De wachtlijst wordt aangesproken: wanneer er kandidaten uitvallen die eerst waren aangenomen, niet slagen of die toch voor een andere opleiding kiezen.

Je wordt door de administratie gebeld of gemaild (wanneer je bovenaan de wachtlijst staat), als er plaatsen vrijkomen bij Summa Sport.

Voorbereiding

Ter voorbereiding voor de testdag kun je deze video video bekijken.

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten en/of studenten:

WhatsApp
Docent Rose Buikema

E-mail
Docent Rose Buikema

Instagram
DM naar @summasport

Ook is het mogelijk om een open dag te bezoeken of online voorlichting te volgen. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Mijn eigen Bootcamp opzetten, dat ga ik doen
Demi Slits
Oud-student Sport- en bewegingscoördinator, uitstroomrichting sportinstructie, training en coaching
Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze