Technicus elektrotechnische systemen (bbl)

Als technicus elektrotechnische systemen houd je van een uitdaging!

aanpakken
leidinggeven
logisch nadenken
plannen - organiseren
technisch inzicht
Als technicus elektrotechnische systemen ben je van veel markten thuis. Je leert om apparaten te bouwen, controleren, testen, modificeren, aan te sluiten en in bedrijf te stellen.
Play
Play

Op basis van de wensen van de klant breng je verbeteringen aan in bestaande machines of maak je een apparaat op maat. Je analyseert de vraag goed en zet de klantwens om in slimme oplossingen. Haperende machines krijg jij weer soepel aan het draaien. Je werkt zelfstandig en stuurt collega’s aan. Aan samenwerken en communicatieve vaardigheden besteden we dan ook veel aandacht in de opleiding.

Je krijgt les in de moderne omgeving van Brainport Industries Campus.

Brainport Industries Campus

Technicus elektrotechnische systemen is een uitstroomrichting van Technicus mechatronica.


Vragen

Als technicus elektrotechnische systemen ga je bijvoorbeeld aan de slag bij een productiebedrijf, voedingsmiddelenbedrijf, ingenieursbureau, detacheringsbedrijf, projectontwikkelaar of machinebouwbedrijf. Je kunt ook doorstromen naar een technische hbo-opleiding of de lerarenopleiding voor docent techniek. 

Je volgt 1 dag per week theorielessen op school. Daarnaast werk je 4 dagen per week voor een leerbedrijf.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 730 euro.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Er zijn 2 mogelijke opleidingsroutes. Een 2-jarige en een 3-jarige variant. Voor beide varianten gelden afzonderlijke toelatingseisen.

Om te worden toegelaten tot de 3-jarige variant heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • ··overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo basisberoepsopleiding niveau 2 of vakopleiding niveau 3;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Wettelijk ben je toelaatbaar met een niveau 2 diploma. Wij gaan altijd met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden.

Als je start met de 3-jarige variant, start je in een basisjaar samen studenten van de opleidingen Technicus Smart Industry en Technicus Mechatronica systemen. Na het succesvol afronden van het eerste jaar kun je kiezen welke opleiding je uiteindelijk wil afronden, de Technicus Smart Industry, Technicus Mechatronica systemen of Technicus Elektrotechnische systemen.

Om te worden toegelaten tot de 2-jarige variant heb je nodig:

  • diploma van een elektrotechnische opleiding op mbo niveau 3.

Als je voldoet aan deze vooropleidingseisen, heb je al veel kennis van het vak. Je krijgt daarom vrijstelling voor het eerste leerjaar. Je start in het tweede leerjaar van de opleiding en kunt deze in twee jaar afronden.

Werk

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten en/of studenten:

WhatsApp
Ruud van Melis

E-mail
Ruud van Melis

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda

 

Door Skills Heroes weet ik dat ik uitdagingen aankan
Tim Roedts
studeert Technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit en deed mee aan Skills Heroes

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleiding

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Hulp bij studiekeuze - Celeste