Verkoper (bbl)

Ik ben gastvrij, klantvriendelijk en een ambassadeur van mijn winkel

behulpzaam
commercieel
instructies opvolgen
klantvriendelijk
samenwerken
Je zorgt ervoor dat de klant een passend product aanschaft en blij is met zijn aankoop. Om dat voor elkaar te krijgen, leer je verkooptechnieken.
Play
Play
Play

Als verkoper ben je vriendelijk en behulpzaam. Je zorgt ervoor dat de klant een passend product aanschaft en blij is met zijn aankoop. Om dat voor elkaar te krijgen, leer je verkooptechnieken. Goede vragen stellen betekent goed verkopen. Je kunt dus goed omgaan met mensen én met geld.

Ook als het druk is in de winkel houd jij je hoofd koel. Verder vul je steeds op tijd de voorraad aan. Jij zorgt dat de winkel er altijd netjes uitziet en zorgt voor een goede sfeer die past bij wat de winkel wil uitstralen. Als het fijn shoppen is in jouw winkel, komen klanten terug.

Tijdens de opleiding werk je in blokken van 10 weken. Met beroepsopdrachten leer je het vak door en door. Je leert bijvoorbeeld hoe je de werkzaamheden in de winkel gaat uitvoeren. Je werkt soms individueel en soms in groepjes aan de opdrachten. Je leert samenwerken, uitvoeren, plannen en organiseren. Zo ben jij straks hét visitekaartje van jouw winkel of product. 

De opleiding Verkoper heette voorheen Verkoper retail / Retailmedewerker.

Vragen

Je wordt verkoper retail in een winkel, bijvoorbeeld een kledingzaak, elektronicawinkel, woonwinkel of doe-het-zelfzaak. Als je nog verder wilt studeren, kun je bijvoorbeeld de opleiding Leidinggevend verkoper retail niveau 3 (bbl) of Interieuradviseur niveau 4 (bol) volgen. 

Je werkt minimaal 20 tot 24 uur per week bij een leerbedrijf en gaat 1 dag per week naar school.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 301 euro.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Grote kans op werk

Wil je na je studie graag direct aan de slag? Dan is deze opleiding een goede keuze! Uit cijfers van een onafhankelijke organisatie als S-BB, UWV of CentERdata blijkt dat je met deze opleiding een grote kans op werk hebt in de regio Zuidoost-Brabant. Het gaat hierbij om een inschatting van de kans op werk op het niveau en binnen het vakgebied van de opleiding, als je de opleiding afrondt binnen de normale studieduur.

Om te worden toegelaten tot een niveau 2 basisberoepsopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo entreeopleiding (niveau 1) of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Werk

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je minimaal 20 tot 24 uur per week werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

WhatsApp
Contactpersoon: Esther Behage
Docent Retail opleidingen: Frank Schönnagel

E-mail
Contactpersoon: Esther Behage
Docent Retail opleidingen: Frank Schönnagel

Instagram

Retailopleidingen bol, DM naar: @summaretailbol
Retailopleidingen bbl, DM naar: @summaretailbbl
Student Mei Ubels, DM naar: @mei.ubels
Student Gwendoline Nottelman, DM naar: @gwendolinenottelman

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Hulp bij studiekeuze - Celeste