Voeding- en leefstijladviseur (bol)

Adviseer over een duurzame verandering van leefstijl

adviseren
communicatief - sociaal
oplossingsgericht
stevig in je schoenen staan
zelfstandig
Als voeding- en leefstijladviseur werk je intensief samen met mensen. Je motiveert ze en helpt ze bij het veranderen van hun leefstijl en voedingspatroon.
Play
Play
Play

Mensen die willen minderen of stoppen met alcohol of roken, die gezonder willen eten of meer willen bewegen kun jij helpen met bijvoorbeeld workshops, coaching en leefstijladviezen. 

Of in een hele andere tak van sport: de revalidatie. Zo help je mensen er weer bovenop na bijvoorbeeld een ongeluk. Stevig in je (sport)schoenen staan is daarbij belangrijk, net als goed kunnen communiceren. Tijdens de opleiding werk je aan deze vaardigheden.

Je komt tijdens je werk bijvoorbeeld in contact met jongeren met gewichtsproblemen, ouderen die ongezond eten, of gezinnen die dankzij een beperkt budget ongezonde keuze maken. Samen met jou werken ze aan een duurzame verandering van voedingspatroon en leefstijl.

Op school leer je over leefstijl en bewegingspatronen, voedingsvraagstukken en voedingsbereidingsmethoden. Je levert maatwerk met je advies en volgt de markttrends. Met jou als adviseur wordt iedereen gezonder!

Vragen

Als voeding- en leefstijladviseur werk je bijvoorbeeld in afslankstudio’s, cateringbedrijven, bedrijfsrestaurants, voedingsklinieken, fitnesscentra, voedingscentra in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Dat kan in dienst of als zzp-er. Je geeft advies en kunt mensen begeleiden om hun doel te behalen.

Na de opleiding kun je ook een hbo-studie gaan volgen. Bijvoorbeeld Diëtiek, Fysiotherapie of Sport Gezondheid en Management.

Het eerste jaar is breed. Je leert diverse doelgroepen begeleiden naar een gezondere leefstijl, waarbij voedingsleer centraal staat. Een gezonde levensstijl is daarbij de kern en jouw doel. In het tweede en derde leerjaar verdiep je in de thema’s en maak je een keuze in jouw doelgroep. Tijdens deze opleiding komen aan bod: voeding en gedrag, fit met voeding, voeding en voorlichting, budget, voorlichting en voeding, bedrijfsleven en leefstijl, gedrag en leefstijl, menu engineering, duurzaamheid.

Tijdens je studie werk je veel samen met studiegenoten aan projecten. De projecten houden altijd verband met een van de thema’s. Met een aantal excursies en opdrachten van bedrijven laten we je zien hoe de praktijk werkt. Je geeft veel presentaties: individueel of in groepjes. In leerjaar 1 ga je in de tweede helft van het schooljaar op stage. In leerjaar 2 is er een langere stageperiode. Leerjaar 3 begin je met school en sluit je af met 20 weken afstudeerproject.

Je kunt deze opleiding op twee plekken volgen: bij Yuverta (voorheen Helicon) in Helmond of bij het Summa College in Eindhoven. 

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Dit betaal je alléén als je bij de start van het schooljaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je één of meerdere keuzedelen om je te verbreden of te verdiepen. Bijvoorbeeld instructeur fitness, eetcultuur en -wensen of oriëntatie op ondernemerschap. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Er zijn nog geen cijfers bekend van deze nieuwe opleiding.

Dit is een opleiding met een beperkt aantal plaatsen. Het is belangrijk dat je je tijdig aanmeldt. Hierdoor heb je meer kans op een plaats bij de opleiding, mits je aan de toelatingseisen voldoet. Het is verstandig om je ook aan te melden voor een andere opleiding die bij je past.

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
  • diploma mbo niveau 3.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten of studenten:

WhatsApp
Docent Marije Morren 
Docent Maaike Bosmans

E-mail
Docent Marije Morren 
Docent Maaike Bosmans

Instagram
DM naar @summabeautyandlifestyle
DM naar @voeding_leefstijl_summa

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag