Adri Bogaards: ‘Groei kent geen leeftijdslimiet’

Gepubliceerd op: 23 januari 2024

Onderwijs

Empowerment trainingen winnen aan populariteit als een handig middel voor persoonlijke groei en zelfbewustzijn. Adri Bogaards besloot deel te nemen aan de empowerment training van het Summa omdat hij, zoals dat zelf zegt, altijd vrij snel zijn oordeel klaar had en wilde leren anderen meer ruimte te geven.

Summa College - Adri Bogaards - Empowerment training voor medewerkers

Je bent nooit te oud om te leren. Dat is het levensmotto van Adri Bogaards, die onlangs zijn zestigste levensjaar is binnengestapt. Met een schat aan levenservaring besloot hij terug te kijken en te reflecteren op zijn persoonlijke groei. "Het is nooit verkeerd om in de spiegel te kijken en jezelf af te vragen: 'Waar kan ik nog verder groeien?' Groei kent geen leeftijdslimiet”, deelt Adri met gepassioneerde overtuiging.

Oorspronkelijk afkomstig uit de zorg, heeft Adri ruim zestien jaar geleden de overstap gemaakt naar het onderwijs. Momenteel werkt hij met hart en ziel bij Summa Veiligheid als docent VeVa Zorg. Adri, die zichzelf vrij goed kent, heeft deelgenomen aan de empowerment training van het Summa College. "Ik ben me heel bewust van mijn sterke en zwakke punten. De training heeft me handvatten gegeven om mijn zwakke punten om te buigen."

Minder oordelen, meer begrip

De empowerment training bleek niet alleen een bron van praktische tools voor persoonlijke groei, maar bracht ook een vernieuwde benadering in hoe Adri met anderen omging. "Ik had altijd vrij snel mijn oordeel klaar. Ik wist wel hoe iets moest, waardoor een ander snel dicht kon klappen. Door anderen meer ruimte te geven, zowel studenten als collega's, merk ik dat dit ruimte creëert voor begrip. Hoewel ik me hier heel bewust van was, kan ik het nu beter toepassen. En dat zit hem vooral in het stellen van verdiepende vragen aan anderen. Waarom reageert iemand zoals hij of zij reageert? Het heeft me ontzettend veel gebracht en het heeft me meer inzicht gegeven in de emoties, beweegredenen en ervaringen van de mensen om me heen. Hoe? Door gewoon even achterover te leunen en door te vragen”, benadrukt hij met een glimlach. "Dat inzicht is toch prachtig, zelfs op je zestigste!"

De sleutel tot begrip

Adri ontdekte dat oordelen vaak voortkomen uit onvolledige informatie. Door vragen te stellen zoals 'Wat is de reden achter je beslissing?' of 'Hoe heeft deze ervaring je beïnvloed?', verzamelde hij de ontbrekende informatie die nodig was voor begrip van de situatie. Deze reis naar minder oordelen en meer begrip had niet alleen impact op Adri's persoonlijke relaties maar ook op zijn professionele leven. Collega's merkten op dat hij meer openstond voor verschillende perspectieven en effectiever samenwerkte met diverse teams. "Zelfs mijn vrouw merkte een verschil, dus dat zegt wel iets. Hoewel ze soms niet zit te wachten op die zogenaamde verdiepende vragen”, lacht hij.

In een wereld waar vooroordelen en snelle oordelen alomtegenwoordig zijn, dient het verhaal van Adri als inspiratie voor anderen om eens achterover te leunen, nog beter te luisteren naar de ander en te kijken wat het je oplevert.  

Ben je geïnspireerd door Adri's verhaal? Meld je dan aan voor de empowerment training door een e-mail met je contactgegevens te sturen naar empowerment@summacollege.nl. Neem ook een kijkje op de pagina Empowerment-training voor onderwijsmedewerkers. Er worden meerdere trainingen per jaar georganiseerd, inclusief speciale sessies voor studenten.

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag