Het pad naar persoonlijke kracht: Empowerment Training

Gepubliceerd op: 22 november 2023

Onderwijs

Empowerment trainingen winnen aan populariteit als een handig middel voor persoonlijke groei en zelfbewustzijn. Leon van den Berk besloot deel te nemen aan de empowerment training van het Summa met als doel minder in zijn hoofd te zitten en meer te vertrouwen op zijn gevoel en intrinsieke motivatie in het dagelijks leven. Ook wilde hij beter begrijpen hoe hij communiceert.

Summa College NXT Empowerment Leon van den Berk nieuws

Leon, die al vijf jaar werkt als facilitair dienstverlener bij het Summa College, heeft een achtergrond als kok in diverse horecabedrijven. Waar de keuken bekend staat om korte lijnen en presteren onder tijdsdruk, is het bij het Summa College vaak wat relaxter. De overlegcultuur en soms wat trage besluitvorming zorgden echter af en toe voor onrust bij Leon, die juist prestatiegericht is en graag de regie houdt over zijn processen.

Waarom besloot je deel te nemen aan een empowerment training, Leon?

Leon: "Ik merkte dat mijn hoge verantwoordelijkheidsniveau en mijn enthousiasme om anderen blij te maken ervoor zorgden dat ik vaak in mijn eigen gedachten vastzat en anderen onbewust kon overweldigen met mijn energie. Ik wilde leren hoe ik beter in contact kon komen met mezelf en anderen, en op een respectvolle manier kon communiceren zonder anderen te overheersen of onbewust te kwetsen."

Hoe was de ervaring van de empowerment training voor jou?

Leon: "Het was een enerverende ervaring in een veilige kleine groep. Een aanrader voor iedereen. Je sterke kanten kunnen ook valkuilen worden, en als je dat beseft, groei je als mens. Ik kon reflecteren op mijn gedrag en kreeg inzicht in de impact ervan op mezelf en anderen. Met verschillende oefeningen leerde ik bewust te worden van mijn gedachten en emoties en hoe ik ze kon sturen. Iedereen heeft zijn eigen 'rugzak', gevormd door zijn opvoeding en het leven, maar dat betekent niet dat je niet meer kunt groeien."

Kun je specifieke voorbeelden geven van wat je hebt geleerd?

Leon: "Zeker. Een belangrijk inzicht was het belang van empathisch luisteren. Ik leerde echt te horen wat anderen te zeggen hadden, in plaats van te wachten tot ze klaar waren zodat ik mijn eigen punt kon maken. Het heeft mijn relaties enorm verbeterd. En de oefeningen waren heel praktisch, helemaal niet zweverig. En het belangrijkste: de groep heeft me doen inzien dat ik veel positiever mag kijken naar mezelf."

Hoe heeft de training je geholpen om 'uit je hoofd te komen'?

Leon: "Ik heb geleerd dat niet alles op mijn tempo, op mijn manier hoeft. Als je begrip hebt voor het feit dat dingen soms langer duren, wordt het makkelijker voor jezelf en voor anderen. Hierdoor leef ik veel meer in het moment en zit ik minder in mijn hoofd. Dit heeft mijn stressniveau aanzienlijk verminderd."

Op welke manier heeft de training je geholpen om betere relaties op te bouwen?

Leon: "Een belangrijk aspect was het ontwikkelen van emotionele intelligentie. Ik leerde mijn emoties te begrijpen en te beheersen, zodat ik anderen niet meer onbedoeld overweldigde of negeerde. De training heeft me geholpen om meer ruimte te geven aan anderen, zowel fysiek als emotioneel."

Hoe pas je nu de geleerde vaardigheden toe in je dagelijkse leven?

Leon: "Ik probeer bewust te blijven van mijn interacties met anderen. En ik laat dingen waar ik geen invloed op heb, makkelijker los. Dat zorgt voor zoveel rust in mijn hoofd. Dat is een enorm positieve verandering."

De reis van Leon naar zelfontdekking en empowerment is inspirerend. Empowerment trainingen bieden een waardevol kader voor persoonlijke groei en het ontwikkelen van effectieve communicatievaardigheden. Het verhaal van Leon toont aan dat met toewijding en de juiste begeleiding, het mogelijk is om oude patronen te doorbreken en positieve veranderingen te bewerkstelligen in zowel persoonlijke als sociale relaties.

Enthousiast? Meld je dan aan door een mail met je contactgegevens te sturen naar empowerment@summacollege.nl en kijk op de pagina Empowerment-training voor onderwijsmedewerkers. Er vinden een aantal trainingen per jaar plaats. Er zijn ook trainingen speciaal voor studenten.


Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze