identiteit

Discriminatie is nooit oké

Gepubliceerd op: 09 april 2024

Life

Er is meer in het leven dan studeren. Wekelijks publiceren we een artikel met informatie die op of buiten school belangrijk voor je kan zijn. Dit keer: discriminatie is iets wat we allemaal moeten begrijpen en vooral samen moeten voorkomen.

Summa College Life omgaan met discriminatie nieuws

Nederland moet een warme en gastvrije plek zijn voor iedereen, ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt. Stel je voor dat je naar school gaat en iemand anders maakt grapjes over je naam of over je achtergrond. Dat kan pijnlijk zijn, toch? Of denk aan een situatie waarin iemand niet dezelfde kansen krijgt als anderen, simpelweg door hun uiterlijk of afkomst. Dat is niet eerlijk.

Discriminatie, het anders behandelen van mensen door hun afkomst, geslacht, huidskleur, geloof of andere kenmerken, is iets wat we allemaal moeten begrijpen en vooral samen moeten voorkomen.  Daarom is het goed om te weten dat je hier zelf ook iets aan kunt doen.

Weet wanneer je wordt gediscrimineerd

Heb je het gevoel dat iemand je vervelend behandeld of je buitensluit? Herken dan op tijd de signalen en blijf niet te lang met een vervelend gevoel rondlopen. Discriminatie is nooit oké. Je verdient het om met respect behandeld te worden.

Ga praten met een vertrouwenspersoon

Gebeuren er vervelende dingen? Dan kan het lastig zijn om hierover te praten. Misschien schaam je jezelf hiervoor, of ben je bang dat het erger wordt, wanneer je erover praat. Daarom zijn er bij Summa vertrouwenspersonen waarbij je in vertrouwen je verhaal kunt doen. Ze vertellen niets door en luisteren echt naar wat je te zeggen hebt. Samen met jou zoekt de vertrouwenspersoon naar een oplossing.

Deel je ervaringen

Er zijn veel clubs, verenigingen en activiteiten die zich inzetten tegen discriminatie. Vraag aan je docent wat de mogelijkheden zijn. Deel je eigen ervaring en leer van andere studenten die (misschien) hetzelfde meemaken. Zo steun en help je elkaar door een lastige tijd.

Empower jezelf

Discriminatie kan ervoor zorgen dat je minder lekker in je vel zit. Vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen of om je grenzen aan te geven? Misschien is een training Empowerment iets voor jou. In deze training leer je hoe je het beste je grenzen aangeeft en weer positief naar jezelf kijkt. 

Is iemand anders slachtoffer van discriminatie?

Draai niet weg van discriminatie. Of het nu gaat om een vriend, vriendin of een student die je niet kent, iedereen moet zich prettig en veilig voelen. Wees een vriend en laat de student weten dat ze er niet alleen voor staan. Loop naar een docent of vertrouwenspersoon en maak een melding van discriminatie. Laten zien dat je iemand steunt, maakt vaak al een groot verschil.

Dit is natuurlijk nog lang niet alles 

Zit je ergens mee waar je geen antwoord op kunt vinden? Praat dan eens met iemand waarmee je een klik hebt, op school of daarbuiten. Je kunt ook mailen naar content@summacollege.nl. Wellicht help je daar niet alleen jezelf mee, maar ook anderen als we het onderwerp op deze pagina kunnen zetten.

 


 

Summa College krijgt ik hier een punt voor Freek klein

Dit artikel is geschreven door

Freek van de Wijdeven
Communicatie, Summa College

Wil je mij mailen? Dat kan via content@summacollege.nl

 


Wil je meer van dit soort verhalen? Volg Summa op Insta of bekijk de Life pagina.

 

 

 

 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze