Harun laat zien dat met hard werken veel mogelijk is

Gepubliceerd op: 05 maart 2024

Onderwijs

Maak kennis met de gedreven en ambitieuze Harun Aydin, een 20-jarige niveau 4 student Bedrijfskunde. In vergelijking tot zijn klasgenoten heeft Harun geen standaard route afgelegd. Zijn vastberadenheid en initiatief hebben hem gebracht tot waar hij nu staat. “Door mijn goede punten, gedrag en stagebeoordeling liet ik zien dat ik het in mij heb om in het tweede leerjaar te starten. Daar ben ik erg trots op.”

Harun over de opleiding Bedrijfskunde bij het Summa College

Van niveau 2 naar niveau 4 

Harun is bij het Summa College binnengekomen bij de opleiding Financieel administratief medewerker. Na het afronden van deze opleiding wist hij dat administratie en boekhouden niet bij hem paste. “Als administratief medewerker blijf je vaak meer achter de schermen op kantoor, dat is niks voor mij. Ik ben echt een prater en wil als accountmanager de klanten bezoeken.”  

Daarom besloot Harun te starten met de niveau 3 opleiding Commercieel medewerker. “De combinatie van communicatieve vaardigheden, rekenen en wiskunde, paste veel beter bij mij. Het beviel zelfs zo goed dat ik in het tweede leerjaar mijn mentor en teamleider vroeg om de overstap te maken naar niveau 4. En nu zit ik hier.” 
 

Meer doorgroeimogelijkheden 

“Na de opleiding Commercieel medewerker kon ik kiezen uit twee opleidingen die mij interessant leken; accountmanager en bedrijfskunde.” Die keuze was voor Harun makkelijk gemaakt. “Ik koos voor de opleiding Bedrijfskunde, omdat ik het gevoel had dat het leggen van klantcontact bij deze opleiding meer aanwezig is. Bij de opleiding Accountmanager komt de lesstof veel overeen met wat ik vorig jaar al had geleerd.”  

Dat was niet de enige reden om te kiezen voor Bedrijfskunde. “Met deze opleiding kan ik sneller en makkelijker doorgroeien in het leiden van een team, wat mijn uiteindelijke doel is. Ondertussen heb ik er alweer bijna een half jaar stage opzitten en kan ik zeggen dat het mij echt heel goed bevalt en dat dit echt bij mij past.” 

Ondernemer in hart en nieren 

Naast school heeft Harun samen met zijn neef een bedrijf in het zetten en plaatsen van tuinoverkappingen, werkt hij parttime bij de DAF én bij de Lidl. Het is daarom belangrijk dat hij zijn tijd zo goed mogelijk gebruikt. “Door goed op te letten in de les, hoef je thuis minder te doen en heb je tijd om bijvoorbeeld een eigen bedrijf op te starten”, lacht Harun. “Mijn bijbaantjes en het bedrijf met mijn neef zijn goede manieren om te oefenen. Hierdoor weet ik hoe het er van begin tot einde aan toe gaat. Zelf heb ik gewerkt in de productie en nu zit ik ook meer op kantoor. Zo snap je alle processen beter en waarom je zaken op een bepaalde manier moet doen.” 

Harun loopt op dit moment stage bij MB Veranda, een groothandel waar hij en zijn neef materialen inkopen voor hun bedrijf. “Normaal bestel ik via de website en vraag ik een offerte aan voor de materialen die we nodig hebben. MB Veranda snijdt alles op maat en ik haal vervolgens alles op om het bij iemand in de tuin te plaatsen. Nu zie ik via welke bedrijven zij inkopen doen, hoe dat gaat, hoelang dat duurt, wat de kosten zijn en waar het eventueel goedkoper is. Dat is mooi meegenomen dat ik dat nu al weet.” 

Trots  

“Heel veel docenten kennen mij. Niet alleen van Sterrenlaan 6, maar ook van Sterrenlaan 8 en 10, omdat ik daar allemaal heb gezeten voor verschillende opleidingen. Ik hoor vooral positieve dingen terug en daar ben ik heel trots op.”  

Toch is Harun niet altijd een voorbeeldige leerling geweest. “Op het vmbo en in het eerste leerjaar van het mbo was ik echt een ettertje. Gelukkig besefte ik, ook dankzij mijn ouders, dat ik niks zou bereiken als ik daarmee door zou blijven gaan. Mijn ouders hadden nooit verwacht dat ik zou doorstromen naar niveau 4 en één jaar zou overslaan. Ik vind het heel belangrijk om mijn ouders trots te maken. Het voelt goed dat ik mezelf heb bewezen en dat ik heb laten zien dat ik het kan.” 

Alles is mogelijk 

Harun is zeker nog niet klaar met leren. Zijn doel is om niet alleen hbo-bedrijfskunde te doen, maar om ook deze opleiding in drie jaar af te ronden. "Ik heb er echt hard voor gewerkt. Tijdens mijn tussenjaar van administratie naar commercieel medewerker vond ik het vervelend dat ik er nog een extra jaar over ging doen. Toen dacht ik hoe kan ik dit sneller doen en beter laten zien aan docenten en teamleiders dat het in mij zit. Als je iets echt wil, en je geeft alles, dan merk je dat er meer mogelijk is dan je in eerste instantie denkt.”  

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze