Kopzorgen

Inflatie. Wat is het en hoe kun je ermee omgaan?

Gepubliceerd op: 12 mei 2024

Life

Er is meer in het leven dan studeren. Wekelijks publiceren we een artikel met informatie die op of buiten school belangrijk voor je kan zijn. Dit keer: alles over inflatie, dat invloed heeft op wat je dagelijks kunt uitgeven.

Alles wordt duurder! Hoe kan dat?

Lenen bij ome DUO, werken voor net een tientje per uur, of aan het einde van de maand toch nog even je ouders lief aankijken. De meeste herkennen de situatie wel dat het toch even opletten is aan het einde van de maand. Prijzen blijven maar stijgen en je kunt steeds minder kopen voor hetzelfde geld.

Inflatie, wat is het?

Heb je jezelf ooit afgevraagd waarom die ene zak chips ineens duurder is? Of waarom je nu meer moet betalen voor een busrit naar de stad of een biertje op het terras? Dat komt door inflatie en het heeft invloed op hoeveel je geld waard is en wat je dagelijks kunt uitgeven.

Inflatie zegt iets over hoeveel de prijzen van verschillende goederen en diensten stijgen. Met andere woorden, het is de reden waarom je steeds meer geld uitgeeft om dezelfde dingen te kopen.

Meer betalen voor hetzelfde biertje

Inflatie is niet nieuw. Vraag het maar aan je ouders. Ook zij weten niet beter dan dat alles ieder jaar duurder wordt. Hoeveel de prijzen stijgen, dat wordt aangegeven in een cijfer of percentage.

Stel je voor, een biertje kost 3,00 euro. Bij een normale inflatie van 2% kost hetzelfde biertje ineens 3,06 euro. Bij een hoge inflatie van 10%, zoals vorig jaar, betaal je ineens 3,30 euro. Dat lijkt misschien niet zo heel veel, maar wanneer je alle beetjes (of biertjes) bij elkaar optelt, dan is het toch wel even schrikken wanneer je de rekening krijgt.

Wat wordt tegen inflatie gedaan?

Vorig jaar hadden we een enorm hoge inflatie, waardoor alles veel duurder is geworden. De overheid en de centrale bank (De Nederlandse Bank, DNB) helpen om de inflatie zoveel mogelijk onder controle te houden. Zo kan de overheid minder geld uitgeven, de belastingen verhogen of mensen met een lager inkomen compensaties geven. De centrale bank (geldbeheerder van een land) kan de rente verhogen. Deze maatregelen zorgen dat we minder geld uitgeven en daardoor de prijzen niet, of minder snel, stijgen.

Helaas kunnen we een hoge inflatie niet altijd voorkomen. Omdat Nederland veel producten van andere landen invoert (importeert), zijn we ook van hen afhankelijk. Om een voorbeeld te geven, door de oorlog in Oekraïne stegen de prijzen van elektriciteit, brandstof en eten en drinken.

Slimme bespaartips

  • 1. Korting met CJP

    Als mbo-student kun je een gratis CJP aanvragen. Met CJP krijg je korting op films, festivals, musea en de tofste deals. Wat moet je hiervoor doen? Je hoeft je alleen aan te melden met je persoonlijke school e-mailadres. Hiermee laat je zien dat je op het mbo zit. Wanneer CJP je school e-mailadres herkent, krijg je een uitnodiging om een account aan te maken. Daarna kun je meteen de leukste uitjes plannen met korting.

  • 2. Handige websites en apps

    Met een beetje speurwerk kun je veel geld besparen. Gebruik slimme websites zoals Marktplaats of gratisaftehalen.nl. Hier vind je voor weinig geld of gratis leuke spullen voor bijvoorbeeld je kamer.

    Ook apps helpen met besparen. Gebruik de Reclamefolder app om de beste weekacties in te slaan en download de Too good to go app. Voor weinig geld kun je een verrassingspakket met eten afhalen.

  • 3. Kledingruil

    Wil je een leuke nieuwe outfit kopen voor een feestje? Dan is het balen wanneer je bankrekening hier anders over denkt. Nodig je vrienden uit en organiseer een kledingruilavond. Laat iedereen zijn leukste kledingstukken meenemen die hij of zij toch niet meer draagt. Stal alles uit en start met ruilen!

  • 4. Samen eten

    Woon je op kamers? Dan is voor jezelf koken niet alleen ongezellig, vaak ben je meer geld kwijt. Kook en eet een aantal dagen in de week samen. Een tip is om de kosten bij te houden en deze door het aantal eters te delen.

  • 5. Daag jezelf uit

    We betalen steeds meer contactloos. Vaak heb je dan niet in de gaten hoeveel geld je (dagelijks) uitgeeft. Daag jezelf uit om één dag in de week helemaal niks uit te geven. Doe dit iedere week om aan het einde van de maand wat extra geld over te houden.

  • 6. Vraag de basisbeurs aan

    Ben je 18 jaar of ouder en studeer je nog? Dan heb je recht op een basisbeurs. Dit betekent dat je aan het einde van de maand een leuk bedrag op je rekening gestort krijgt én dat je gebruik kunt maken van de studenten ov-chipkaart. Hiermee reis je (bijna) altijd gratis met het openbaar vervoer.

  • 7. Zorgtoeslag

    Ben je 18 jaar of ouder en heb je een Nederlandse zorgverzekering? Kijk dan of je recht hebt op zorgtoeslag.

 

Dit is natuurlijk nog lang niet alles 

Zit je ergens mee waar je geen antwoord op kunt vinden? Praat dan eens met iemand waarmee je een klik hebt, op school of daarbuiten. Je kunt ook mailen naar content@summacollege.nl. Wellicht help je daar niet alleen jezelf mee, maar ook anderen als we het onderwerp op deze pagina kunnen zetten.

 


 

Summa College krijgt ik hier een punt voor Freek klein

Dit artikel is geschreven door

Freek van de Wijdeven
Communicatie, Summa College

Wil je mij mailen? Dat kan via content@summacollege.nl

 


Wil je meer van dit soort verhalen? Volg Summa op Insta of bekijk de Life pagina.

 

 

 

 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag