Allround medewerker productietechniek plaatwerk (bbl)

Zelfstandig aan de slag met RVS, staal en aluminium plaatwerk

aanpakken
handig
leidinggeven
samenwerken
Met technisch en ruimtelijk inzicht maak je plaatwerkproducten voor plaatconstructies en je stelt deze constructies ook samen. Je werkt vaak met plaatwerk tot drie millimeter dikte van RVS, staal en aluminium.
Play
Play
Als je een product in handen hebt, zie jij al snel hoe het in elkaar steekt. Dat technisch en ruimtelijk inzicht komt je van pas als allround plaatwerker. Je maakt plaatwerkproducten voor plaatconstructies en stelt deze constructies ook samen. Je werkt vaak met plaatwerk tot drie millimeter dikte van RVS, staal en aluminium. De opleiding Allround plaatwerker leidt je op tot zelfstandig werkend vakman.

Als allround medewerker productietechniek plaatwerk kun je alles zelf. Je werkt met laser-, plasma- of waterstraal snijmachines, kant- en zetbanken, profielbuigmachines en diverse lasmethodes. Je kunt CNC-gestuurde machines niet alleen bedienen, je leert ook de benodigde CNC-programma’s te schrijven en te testen.

Als vakman werk je ook met de hand, als je plaatwerk moet uitslaan bijvoorbeeld. Je bent een pietje-precies en controleert daarom ook het werk van je collega's. Samen zijn jullie verantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk. Een verantwoordelijke en zelfstandige functie in de metaal!

Je krijgt les in de moderne omgeving van Brainport Industries Campus.

Brainport Industries Campus

De opleiding Allround medewerker productietechniek plaatwerk heette voorheen Allround plaatwerker. Op je diploma komt te staan 'Allround medewerker productietechniek'.

Vragen

Als allround plaatwerker kun je bijvoorbeeld aan de slag in de machine- en apparatenbouw, transportmiddelenindustrie, telecommunicatie of computerindustrie. Je kunt ook doorstromen naar de niveau 4 opleiding Constructie- en Plaattechnoloog of Technisch Leidinggevende.

Je volgt één dag in de week theorielessen op school. Daarnaast werk je bij je leerbedrijf in de praktijk.

Kun je wat extra begeleiding gebruiken bij leren in de praktijk? Dan is het bbl-plus traject wat voor jou: 

  • Individueel leertraject met veel persoonlijke aandacht 
  • Leren in de praktijk op de high tech-praktijkruimte van het Brainport Industries Campus 

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 3 vakopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo opleiding niveau 2 of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

  • heb je een relevante mbo-diploma op niveau 2? Dan mag je mogelijk starten in leerjaar 2 van deze opleiding.
Werk

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Voordat je aan de opleiding begint, ga je zelf op zoek naar een leerwerkbedrijf in het vakgebied. Via Stagemarkt vind je een lijst met erkende leerbedrijven.

Op de website van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) vind je informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen. SBB zet zich in om studenten de beste praktijkopleiding te geven met uitzicht op een baan.

Op de website van Brainport Industries College kun je beroepenfilms bekijken, vind je stageplaatsen en leerwerkplekken en kun je je aanmelden voor een Tech-event.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens:

WhatsApp
Plaatwerk, Constructie en Lassen: docent Fhenne Smulders

E-mail
Plaatwerk, Constructie en Lassen: docent Fhenne Smulders

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 730 euro.


NIL lasdiploma's
Wij adviseren je om tijdens deze opleiding een NIL2 lasdiploma te behalen. De kosten van dit lasexamen bedragen circa € 150,-. De opleiding hiervoor vindt plaats in het bedrijf of kan worden uitbesteed. Voor meer informatie over de mogelijkheden en kosten kun je contact opnemen met Summa & Bedrijf: 040 269 4450.

Leermiddelen
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli de kosten van de leermiddelen bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze