Allround technicus voertuigen (Eerste bedrijfsautotechnicus) (bbl)

Met creativiteit en hard werken bedrijfswagens en trucks veilig op weg helpen

communicatief - sociaal
klantvriendelijk
samenwerken
technisch inzicht
verantwoordelijk
Zie je een truck langs de weg staan, dan weet jij wel hoe laat het is: tijd voor een goede monteur. Als allround technicus voertuigen los jij vaak het probleem ter plaatse op.
Play
Play
Play

Dat betekent niet alleen goed zijn in het opsporen en repareren van technische problemen, maar ook goed luisteren en doorvragen. Als een chauffeur belt, moet jij direct bepalen welke gereedschappen en onderdelen je meeneemt. Tijd is geld, elke bedrijfswagen moet zo snel mogelijk weer veilig op weg.

Onder leiding van ervaren monteurs leer jij alles over bedrijfsautotechniek. Je werkt met goed gereedschap, moderne testapparatuur en gezond verstand. Ook al sleutel je nog heel wat met gereedschap, digitale technieken winnen steeds meer terrein. Na deze opleiding weet je precies hoe je met verfijnde elektronica en motormanagementsystemen moet omgaan.

Een uitdagend vak waarin je creatieve oplossingen moet bedenken om chauffeurs weer op weg te helpen. Dat betekent vaak improviseren, mouwen opstropen en gaan!

Truck Academy

Bij deze opleiding werk je 4 dagen per week bij een leerwerkbedrijf en ga je 1 dag naar het praktijkcentrum. Is jouw leerwerkplek een van de deelnemende bedrijven van Truck Academy, dan ga je in de eerste onderwijsperiode veel vaker naar het praktijkcentrum. Je werkt onder andere met vier uiterst moderne trucks die voldoen aan de Euro 6-normen. Waardevolle praktijkervaring!

Lees meer op Truck Academy.

Opleiding bij Defensie

Je kunt deze opleiding ook combineren met de bol-opleiding VeVa - Aankomend onderofficier Veiligheid en Vakmanschap Eerste bedrijfsautotechnicus. Je loopt dan stage bij Defensie en je hebt daar na de opleiding ook kans op een baan. Kijk voor meer informatie op de website van Defensie.

Vragen

Als allround technicus voertuigen (eerste bedrijfsautotechnicus) kun je bijvoorbeeld aan de slag bij een garage voor trucks, een bedrijf voor pechhulp of in de garage van een bedrijf dat eigen voertuigen heeft. Je kunt ook doorstromen naar een niveau 4 opleiding in de voertuigtechniek.

Naast je 4 dagen werk krijg je 1 dag theorielessen en praktijklessen in het praktijkcentrum.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Summa Automotive magazine 2024_A4_cover

 

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 730 euro.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Om te worden toegelaten tot een niveau 3 vakopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo opleiding niveau 2 of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

  • Heb je een diploma Basis technicus voertuigen niveau 2? Dan kun je in het tweede jaar van de bbl-opleiding instromen.
Werk

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

De 10 deelnemende leerwerkbedrijven van de Truck Academy:

Allers, BAS Groep, De Burgh, Loven, MAN dealer, Nebim, Rüttchen, Smeets Autogroep, TTA Truckland, Feijts Auto's, Scania en VDL Busland.

Lees meer op Truck Academy Eindhoven en Enter the T-Zone.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan een van onze docenten:

WhatsApp
docent Paul Maas

E-mail
docent Paul Maas

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Hulp bij studiekeuze - Celeste