Analist (bol)

Ontdekken, onderzoeken, ontwikkelen, kwaliteit controleren en verbeteren

analyseren
nauwkeurig
samenwerken
verantwoordelijk
zorgvuldig
Ben je nieuwsgierig en let je op details? Vind je de vakken scheikunde en biologie leuk? Voer je graag proeven uit? Word analist!
Play
Play
Play

Laboratoriumonderzoek speelt een belangrijke rol in onder meer de gezondheidszorg, de voedingsindustrie, in wetenschappelijk onderzoek en bij de samenstelling van nieuwe producten in bijvoorbeeld de farmaceutische industrie.

Als analist los je tal van vraagstukken op die je schriftelijk rapporteert en deelt met je team. Samenwerken op een laboratorium is belangrijk. Als je assertief en onderzoekend bent en daarbij goed kunt plannen dan is dit de opleiding voor jou! Naast de vakken scheikunde, biologie, natuurkunde en wiskunde leren we je het beste uit jezelf te halen. Je ontdekt je eigen talenten en leert hoe je deze het beste kan inzetten.

Aan het einde van het eerste leerjaar geef je aan in welke richting je verder wilt: Chemisch-fysisch analist of Biologisch medisch analist. Welke richting je ook kiest, het beroep analist is iedere dag boeiend en je hebt werk met verantwoordelijkheid. Als analist gaat er een wereld voor je open!

Unieke leslocatie

Je krijgt les in een hypermodern gebouw op het terrein van de Technische Universiteit. Onze laboratoria en theorielokalen zijn voorzien van de beste apparatuur. We delen het gebouw met hbo-studenten van Fontys. Het is echt een te gekke plek om je carrière in het lab te starten!

Vragen

Als analist kun je bijvoorbeeld aan de slag bij het laboratorium van een cosmetica-, voedingsmiddelen- of kunststofverwerkingsbedrijf. Je kunt werken in de farmacie, bij universiteiten, ziekenhuizen of de Voedsel- en Waren Autoriteit. Maar ook in de dierengeneeskunde, metaalindustrie of bloedbank. Wil je verder studeren, dan kun je doorstromen naar het hbo. Bijvoorbeeld Applied Science bij Fontys TNW, in hetzelfde gebouw als Summa Laboratorium, Chemie of Biologie of Life Science of Food & Pharma.

Er is veel vraag naar mensen in de technische gezondheidszorg. Er zijn daarom stageplaatsen en banen genoeg!

Eerste leerjaar

Je leert voornamelijk op school. Je krijgt theorie- en praktijkonderwijs en je oefent met praktijksituaties. Je maakt ook kennis met een aantal stagebedrijven. Aan het einde van het eerste leerjaar geef je aan in welke richting je verder wilt: Chemisch Fysisch Analist of Biologisch Medisch Analist.

Tweede, derde en vierde leerjaar

Je bent klaar voor je specialisatie en gaat je voorbereiden op de beroepspraktijk. In het derde en vierde jaar loop je stage in de richting van je specialisatie. Er zijn terugkomdagen op school voor begeleiding en aanvullende theorielessen.

 

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kader, gemengde of theoretische leerweg of;
  • overgangsbewijs van leerjaar 3 naar 4 havo/vwo;
  • diploma Allround Laborant* of;
  • diploma havo/vwo met sector Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid.*

* Met dit diploma is er een mogelijkheid om in het tweede leerjaar te starten.

Heb je een afgeronde mbo niveau 2-opleiding? Dan gaan we graag met je in gesprek of de opleiding bij je past. 

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens van onze docenten of studenten:

E-mail
Docent Jessica Bijsterveld-Ooms

Instagram
DM naar @summalabo

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Met mijn onderzoek kunnen medicijnen worden gemaakt
Jeroen Minten
Oud-student Chemisch-fysisch analist
Ontdekken wat dieren ziek maakt en welke medicijnen helpen
Bregje Berkers
Oud-student Biologisch medisch analist
Bekijk ook eens deze opleiding

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Hulp bij studiekeuze - Celeste