Allround laborant (bol)

Werken met monsters in een laboratorium

analyseren
nauwkeurig
precisiewerk
verantwoordelijk
zorgvuldig
Als allround laborant doe je microbiologisch en chemisch onderzoek naar zouten, metalen, schimmels en bacteriën in bijvoorbeeld levensmiddelen en grondstoffen.
Play
Play
Play

Waar ze uit bestaan en waar ze voor gebruikt kunnen worden, daar kun jij achter komen met nauwkeurige analyses en een heldere registratie. Niet gek natuurlijk dat je hiervoor goed moet zijn in biologie, natuurkunde, wiskunde en scheikunde.

Hoewel je veel met je handen werkt, moet je ook je hoofd erbij houden. Je kunt te maken hebben met gevaarlijke stoffen. Je leert hoe je veilig werkt, voor jezelf én voor je omgeving. Als er reacties optreden, verwacht of onverwacht, weet je precies wat je hebt gedaan. Samen met je team bespreek je de resultaten van je onderzoek, zodat iedereen van elkaar leert. De gespecialiseerde analyse-apparatuur, computers en microscopen zijn vaak peperduur: zorgvuldig werken is erg belangrijk. Als je assertief en onderzoekend bent en daarbij goed kunt plannen dan is dit de opleiding voor jou!

Unieke leslocatie

Je krijgt les in een hypermodern gebouw op het terrein van de Technische Universiteit. Onze laboratoria en theorielokalen zijn voorzien van de beste apparatuur. We delen het gebouw met hbo-studenten van Fontys. Het is echt een te gekke plek om je carrière in het lab te starten!

Let op: je wordt ingeschreven voor het eerste jaar van de opleiding Analist. Na dit basisjaar kun je verder in het uitstroomprofiel Allround Laborant.

Vragen

Je wordt allround laborant en houdt je bezig met het voorbereiden, controleren, bewerken en analyseren van monsters. Dat kun je bijvoorbeeld doen bij de overheid, waterzuiveringsinstallaties, chemische bedrijven of levensmiddelenbedrijven. Je kunt ook doorstromen naar de mbo 4 opleiding Analist, met als uitstroomprofielen Chemisch-fysisch analist en Biologisch medisch analist. Het is ook mogelijk om na twee jaar in te stromen in het tweede leerjaar van deze opleidingen van het Summa College.

Er is veel vraag naar mensen in de technische gezondheidszorg. Er zijn daarom stageplaatsen en banen genoeg! 

Je start met basisdeel van de opleiding Analist. Later kies je voor het uitstroomprofiel Allround Laborant. 

Eerste en tweede leerjaar

Je leert voornamelijk op school, 5 dagen per week. Je krijgt theorie- en praktijkonderwijs en je oefent in praktijksituaties. In beide jaren maak je ook al kennis met een aantal stagebedrijven. Tijdens de tweede helft van het tweede leerjaar werk je tijdens de lessen ook aan de voorbereiding van je eindstage. Zo kun je in het derde leerjaar zo zelfstandig mogelijk aan je stage beginnen.

Derde leerjaar

Je bent klaar voor je stage als allround laborant. Er zijn terugkomdagen op school voor begeleiding en aanvullende theorielessen.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2025-2026 bedraagt 1.458 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

De volgende open dag is op zaterdag 2 november 2024 van 10:00  tot 15:00 uur. 

Ook Fontys is dan geopend. Wij zitten in één gebouw, zodat je ook kennis kunt maken met de hbo-opleidingen van Fontys als je dat wilt. Schrik dus niet als je het logo van Fontys ziet, Summa is er ook! We laten je graag alle interessante kanten van onze school en opleidingen zien.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kader, gemengde of theoretische leerweg of;
  • overgangsbewijs van leerjaar 3 naar 4 havo/vwo;
  • diploma havo/vwo met sector Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid.*

* Met dit diploma is er een mogelijkheid om in het tweede leerjaar te starten.

Heb je een afgeronde mbo niveau 2-opleiding? Dan gaan we graag met je in gesprek of de opleiding bij je past. 

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens van onze docenten of studenten:

E-mail
Docent Jessica Bijsterveld-Ooms

Heb je vragen over je aanmelding, neem dan contact op met Dianne Nijs of Dorothy Coolen

Instagram
DM naar @summalabo

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Dit gaat over alle scheikundige dingen om je heen en dat vind ik leuk!
Mirte Backer
oud-student Allround laborant

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Maak kennis2 default cta-footer