Beveiliger 2 (bol)

Scherp blijven en personen, gebouwen of transporten veilig houden

logisch nadenken
stevig in je schoenen staan
stressbestendig
verantwoordelijk
zelfstandig
Als beveiliger houd je alles goed in de gaten. Zie je iets afwijkends, dan schat je de situatie in en onderneem je actie. Je spreekt bijvoorbeeld iemand aan op zijn gedrag, verleent eerste hulp of houdt iemand aan.
Play
Play
Play

In de beveiliging probeer je onveilige situaties en crimineel gedrag te voorkomen. Vaak is jouw aanwezigheid al genoeg. Toch blijf je scherp. 

Soms heb je te maken met gasten, bijvoorbeeld bij een toegangscontrole. Je stelt je dan netjes en dienstverlenend op, maar straalt wel overwicht uit. Dit gastheerschap, zoals dat heet, leer je op school en tijdens je stage. Ook andere onderdelen van het vak leer je op deze manier. Zoals toezicht houden op de veiligheid van gebouwen. En actie ondernemen in noodgevallen. Jij ziet en hoort alles. Samen met je team houd jij personen, gebouwen of transporten veilig.

Vragen

Als beveiliger 2 kun je werken bij de veiligheidsdienst van een bedrijf. Of voor een beveiligingsbedrijf waarvoor je op verschillende plaatsen gaat werken. Een beveiliger kan onder andere werken bij kantoren, scholen, vliegvelden, alarmcentrales, bedrijventerreinen, ministeries, evenementen, gevangenissen of op geld- en waardetransporten. Na het behalen van je diploma kun je je specialiseren met behulp van cursussen. Je kunt ook doorstromen naar de opleiding Beveiliger 3.

Je volgt les op school en loopt stage bij erkende leerbedrijven. De opleiding duurt 2 jaar. Je begint halerwege het eerste jaar met de theorie-examens. In de tweede helft loop je stage en sluit je je opleiding af met het praktijkexamen.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Dit betaal je alléén als je bij de start van het schooljaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Voor de bol-opleidingen Beveiliger niveau 2 en 3 is het niet nodig om leermiddelen te bestellen. Indien nodig kunnen deze geleend worden via school. Wil je toch liever eigen boeken hebben, dan wordt in de introductieweek uitgelegd wat je nodig hebt en hoe je die kunt bestellen.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 2 basisberoepsopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo entreeopleiding (niveau 1) of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Je bent 16 jaar of ouder op 1 september van het jaar waarin je de opleiding start. Als je 16 bent, kan het zijn dat het moeilijker is om een stageplek te vinden. Daardoor duurt de opleiding mogelijk langer. 

Bij aanvang van de stage vindt een screening plaats door de politie. Je mag in het verleden niet in aanraking zijn geweest met politie of justitie.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Je wordt door de politie gescreend voordat je bij je leerbedrijf kunt starten. Het leerbedrijf vraagt dan de zogenaamde ‘groene pas’ aan bij korpschef. Om deze pas te krijgen, mag je geen veroordeling (geldboete, taakstraf, vrijheidsstraf) hebben. De politie kijkt 8 jaar terug dus je moet langer dan 8 jaar in Nederland wonen op het moment dat je met de opleiding start.

Ben je nog niet 8 jaar woonachtig in Nederland? Dan moet je een document uit je land van herkomst kunnen overleggen waarin staat dat je niet in aanraking bent geweest met de politie aldaar. 

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docent:

E-mail
Martijn Hurkmans

Instagram
DM naar @summaveiligheid

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Ik word er als mens sterker van
Shentley Mathilda
Oud-student Beveiliger
Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Hulp bij studiekeuze - Celeste