Constructie- en plaattechnoloog (bbl)

Handen uit de mouwen als gespecialiseerd technoloog in de metaal

leidinggeven
plannen - organiseren
precisiewerk
Deze opleiding gaat verder waar de allround constructiewerker en allround plaatwerker ophoudt. Je wordt opgeleid tot specialist op de werkvloer. Constructie en plaatwerk hebben geen geheimen meer voor jou.
Play
Play

Deze opleiding gaat verder waar de allround constructiewerker en allround plaatwerker ophoudt. Je leert meer over de verschillende machines en materialeneigenschappen en wordt opgeleid tot specialist op de werkvloer. Constructie en plaatwerk hebben geen geheimen meer voor jou.

Als constructie- en plaattechnoloog werk je net zoveel met je handen als met je hoofd. Veiligheid is belangrijk als je met machines werkt als laser-, plasma- of waterstraalsnijmachines, kant- en zetbanken en profielbuigmachines. Je gaat door middel van methodisch ontwerpen inzicht krijgen in verbetertrajecten die je binnen het bedrijf kunt uitvoeren en krijgt gastlessen vanuit het bedrijfsleven over de manier waarop zij met de nieuwste technieken werken en hun visie op de toekomst van de techniek. Deze technieken gaan we ook bij een aantal bedrijven in de praktijk bekijken.

Het investeren in nieuwe machines en technieken en het aanschaftraject worden bekeken vanuit verschillende invalshoeken, zodat een gefundeerd investeringsplan opgesteld kan worden.

Naast het technisch tekenen in Inventor leer je ook over de diverse leanmethoden die gebruikelijk zijn binnen het bedrijfsleven. De QRM-methode komt hierbij zeker aan bod. Je krijgt daarnaast lessen over een aantal moderne verbindings- en nabewerkingstechnieken, zoals bijvoorbeeld de lasrobot, laserlassen, lijmen en schuren.

Als constructie- en plaattechnoloog lever jij straks vakwerk af, alles even precies, soms tot op de micrometer nauwkeurig. Een verantwoordelijke functie als gespecialiseerd technoloog in de metaal-branche.

Je krijgt les in de moderne omgeving van Brainport Industries Campus.

Brainport Industries Campus

Vragen

Als constructie- en plaattechnoloog kun je bijvoorbeeld aan de slag bij constructiebedrijven, toeleveringsbedrijven, bedrijven voor machine- en apparatenbouw, transportmiddelenindustrie, telecommunicatie of computerindustrie. Je kunt ook doorstromen naar een opleiding op hbo-niveau. 

Je volgt één dag in de week theorielessen op school. Daarnaast werk je bij je leerbedrijf.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 730 euro.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je nodig:

  • diploma Allround constructiewerker of Allround plaatwerker, niveau 3.

Als je voldoet aan deze vooropleidingseisen, heb je al veel kennis van het vak. Je krijgt daarom vrijstellingen en kunt de opleiding in 1,5 jaar afronden.

Werk

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Op de website van Brainport Industries College kun je beroepenfilms bekijken, vind je stageplaatsen en leerwerkplekken en kun je je aanmelden voor een Tech-event.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens:

WhatsApp
Plaatwerk, Constructie en Lassen: docent Fhenne Smulders

E-mail
Plaatwerk, Constructie en Lassen: docent Fhenne Smulders

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Hulp bij studiekeuze - Celeste