Medewerker productietechniek constructie (bbl)

De basis van een stevig bouwwerk, als constructiewerker ga je het maken.

instructies opvolgen
Een constructie maakt een bouwwerk stabiel. Je werkt soms met zware materialen, zoals metalen platen en profielen. Als constructiewerker leer je om dit veilig, nauwkeurig en goed te doen.
Play
Play
Play

Lekker met je handen werken, maar ook met machines. Als medewerker productietechniek constructie leer je om dit veilig, nauwkeurig en goed te doen. Een constructie maakt een bouwwerk stabiel. Je werkt soms met zware materialen, zoals metalen platen en profielen.

Tijdens je opleiding leer je werken met verschillende plaat- en constructiemachines. Naast het bedienen ervan leer je ook de bewerkingstechnieken die in bedrijven worden toegepast. Bijvoorbeeld scheiden, verspanen, vervormen en samenstellen. Als je de machines en technieken beheerst, maak je zelfstandig werkstukken. Daarbij let je goed op fouten en afwijkingen.

Je leidinggevende is je begeleider. Als je bereid bent te luisteren, kun je veel van hem of haar leren. Onder andere dat je altijd de juiste veiligheidsmiddelen gebruikt. Wanneer je onveilige situaties ontdekt, meld je dit direct.

Als je zorgvuldig werkt en doorzet, dan ga jij het maken als constructiewerker.

Je krijgt les in de moderne omgeving van Brainport Industries Campus.

Brainport Industries Campus

De opleiding Medewerker productietechniek constructie heette voorheen Constructiewerker. Op je diploma komt te staan 'Medewerker productietechniek'.

Vragen

Als constructiewerker kun je bijvoorbeeld aan de slag bij constructiebedrijven, bedrijven die onderdelen voor constructies maken, bedrijven voor machine- en apparatenbouw of de transportmiddelenindustrie. Je kunt ook doorstromen naar de niveau 3 opleiding.

Je volgt één dag in de week theorielessen op school. Daarnaast werk je bij je leerbedrijf in de praktijk.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Kun je wat extra begeleiding gebruiken bij leren in de praktijk? Dan is het bbl-plus traject wat voor jou: 

  • Individueel leertraject met veel persoonlijke aandacht 
  • Leren in de praktijk op de high tech-praktijkruimte van het Brainport Industries Campus 

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 2 basisberoepsopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo entreeopleiding (niveau 1) of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Werk

Voordat je aan de opleiding begint, ga je zelf op zoek naar een leerwerkbedrijf in het vakgebied. Via Stagemarkt vind je een lijst met erkende leerbedrijven.

Op de website van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) vind je informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen. SBB zet zich in om studenten de beste praktijkopleiding te geven met uitzicht op een baan.

Op de website van Brainport Industries College kun je beroepenfilms bekijken, vind je stageplaatsen en leerwerkplekken en kun je je aanmelden voor een Tech-event.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens:

WhatsApp
Plaatwerk, Constructie en Lassen: docent Fhenne Smulders

E-mail
Plaatwerk, Constructie en Lassen: docent Fhenne Smulders

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 301 euro.


NIL lasdiploma's
Wij adviseren je om tijdens deze opleiding een NIL2 lasdiploma te behalen. De kosten van dit lasexamen bedragen circa € 150,-. De opleiding hiervoor vindt plaats in het bedrijf of kan worden uitbesteed. Voor meer informatie over de mogelijkheden en kosten kun je contact opnemen met Summa & Bedrijf: 040 269 4450.

Leermiddelen
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli de kosten van de leermiddelen bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Laat mij maar in de werkplaats blijven
Melvin van Grieken
Oud-student Constructiewerker

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze