Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (bol)

Oog voor de ontwikkeling van kinderen

aanpakken
communicatief - sociaal
logisch nadenken
nauwkeurig
plannen - organiseren
Jij coördineert het werk in de kinderopvang, een peuterspeelzaal, een kinderdagverblijf of een centrum voor buitenschoolse opvang. Je helpt ook bij het verzorgen en begeleiden van de kinderen.
Play
Play
Play

Aan de slag als gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Jij coördineert het werk in de kinderopvang, een peuterspeelzaal, een kinderdagverblijf of een centrum voor buitenschoolse opvang. Je bent het aanspreekpunt voor de ouders en je collega’s. Daarbij volg je steeds de ontwikkeling van de kinderen. Je signaleert achterstanden en probleemgedrag, en stemt de begeleiding hierop af. Natuurlijk help je ook bij het verzorgen en begeleiden van de kinderen.

Tijdens de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker leer je verschillende pedagogische vaardigheden. Je begeleidt kinderen in hun ontwikkeling en leert hoe je het werk organiseert en coördineert. Je gaat op een respectvolle manier het gesprek aan met ouders. Ook zorg je voor veiligheid en een goede sfeer in de groep.

Gecombineerde groep in leerjaar 1

Je start in leerjaar 1 in een gecombineerde groep van studenten Pedagogisch medewerker kinderopvang (niveau 3) en Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (niveau 4). Aan het eind van leerjaar 1 maak je samen met je loopbaanbegeleider een keuze voor een van de twee richtingen waarin je jouw diploma haalt. Kies bij het aanmelden voor Pedagogisch werk (bol). 

De volledige opleiding duurt formeel 3 jaar. Heb je al een relevant diploma op niveau 3? Je kunt dan de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker in één jaar afronden. 

Vragen

Na deze opleiding kun je aan de slag bij een kinderdagverblijf of een peuterspeelzaal. Je kunt ook voor jezelf beginnen met een eigen kinderdagverblijf of gastouderopvang. Of je gaat werken bij een buitenschoolse opvang (BSO) of als nanny. Verder leren kan ook. Je volgt dan een hbo-opleiding, zoals Pedagogiek, Sociale studies, Management kinderopvang, Pabo, Toegepaste psychologie of Logopedie.

De opleiding bestaat voor de helft uit praktijk (inclusief stage) en voor de helft uit theorie.

Je start in leerjaar 1 in een gecombineerde groep van studenten Pedagogisch medewerker kinderopvang en Gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Aan het eind van leerjaar 1 maak je samen met je loopbaanbegeleider een keuze voor een van de twee richtingen waarin je jouw diploma haalt. 

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Volg deze opleiding in de vorm van een praktijkleerroute. Dan loop je vanaf dag één stage bij één van de locaties van Korein in Eindhoven. Je krijgt daar ook les. Je docenten van Summa komen daarvoor naar je stageplek toe.

 • Je komt meteen in contact met kinderen.
 • Je doet veel praktijkervaring op.
 • De afstand tussen onderwijs en praktijk is heel klein.
 • Geleerde lessen voer je meteen in de praktijk uit.
 • Docenten kunnen je helpen met jouw eigen leervragen.

Dit kun je verwachten:

 • 28 uur per week stage.
 • Opgeleid worden in de praktijk.
 • Intensieve begeleiding op locatie.
 • Gegarandeerde stageplaats.
 • Leren in je eigen tempo.
 • Opdrachten uitvoeren op je stagelocatie.
 • Samenwerken in een verticale klas met niveau 3 en 4.
 • Algemene lessen, zoals rekenen, Nederlands en burgerschap, volg je op de onderwijslocatie van Summa, Willem de Rijkelaan 3 in Eindhoven.

 

Aanmelden voor de praktijkleerroute

Neem hiervoor contact op met
Désirée Maréchal desiree.marechal@summacollege.nl / 0615459537
Lieveke van Lier lieveke.vanlier@summacollege.nl / 0643046527


Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
 • diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
 • diploma mbo niveau 3.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Heb je een diploma SPW3, SPW4 of PW3 en ben je 18+, dan kun je de opleiding in 2 jaar afronden.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Om stage te kunnen lopen heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Vrijwel alle leerbedrijven vragen hierom. We raden je aan om vóór je aan de opleiding begint, er zeker van te zijn dat je een VOG kunt krijgen. Dit om te voorkomen dat je geen stage kunt lopen en mogelijk moet stoppen met je opleiding. Lees hier alles over de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

 

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten: 

E-mail
Pedagogisch werk: docent Saloua Kaddouri

Instagram
DM naar @summacollegepedagogischwerk

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Hulp bij studiekeuze - Celeste