Pedagogisch medewerker kinderopvang (bol)

Helemaal thuis in de wereld van kinderen

aanpakken
communicatief - sociaal
geduldig
samenwerken
Als pedagogisch medewerker in de kinderopvang werk je met kinderen van 0 tot 12 jaar. Je levert een bijdrage aan hun ontwikkeling en verzorgt de jongsten. Bij jou voelen ze zich veilig.
Play
Play
Play

Pedagogisch medewerker opleiding

Als pedagogisch medewerker in de kinderopvang werk je in de wereld van kinderen van 0 tot 12 jaar. Bijvoorbeeld bij een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal, een buitenschoolse opvang of in een kindercentrum waar alles onder één dak zit. Je levert een bijdrage aan de ontwikkeling van de kinderen en verzorgt ze. Bij jou voelen ze zich veilig en vertrouwd.

Tijdens de pedagogisch medewerker mbo opleiding leer je hoe je kinderen uitdaagt en stimuleert om hun grenzen te verleggen. Je kijkt goed waar de behoeftes van de kinderen liggen en past daar je begeleiding op aan. Je werkt nauw samen met je collega’s en hebt goed contact met de ouders. Je komt altijd enthousiast, respectvol  en betrouwbaar over. 

Gecombineerde groep in leerjaar 1 

Je start in leerjaar 1 in een gecombineerde groep van studenten Pedagogisch medewerker kinderopvang (niveau 3) en Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (niveau 4). Aan het eind van leerjaar 1 maak je samen met je loopbaanbegeleider een keuze voor een van de twee richtingen waarin je jouw diploma haalt. Kies bij het aanmelden voor Pedagogisch werk (bol). 

 

Vragen

Na deze opleiding kun je aan de slag bij een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal, een buitenschoolse opvang of in een kindercentrum. Verder leren kan ook. Je volgt dan een opleiding op niveau 4, zoals Gespecialiseerd pedagogisch medewerker, Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen, Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg, Sociaal-cultureel werker of Onderwijsassistent.

Op de opleiding pedagogisch medewerker leer je alles wat je in de praktijk nodig hebt. Je loopt ook ieder jaar stage. Meestal bij een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal, een kindercentrum of een buitenschoolse opvang. Dit stageadres wordt door school geregeld.

Je start in leerjaar 1 in een gecombineerde groep van studenten Pedagogisch medewerker kinderopvang en Gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Aan het eind van leerjaar 1 maak je samen met je loopbaanbegeleider een keuze voor een van de twee richtingen waarin je jouw diploma haalt. 

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 3 vakopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo opleiding niveau 2 of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Om stage te kunnen lopen heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Vrijwel alle leerbedrijven vragen hierom. We raden je aan om vóór je aan de opleiding begint, er zeker van te zijn dat je een VOG kunt krijgen. Dit om te voorkomen dat je geen stage kunt lopen en mogelijk moet stoppen met je opleiding. Lees hier alles over de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

 

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten: 

E-mail
Pedagogisch werk: docent Saloua Kaddouri

Instagram
DM naar @summacollegepedagogischwerk

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze