Pedagogisch medewerker kinderopvang (bol)

Helemaal thuis in de wereld van kinderen

aanpakken
communicatief - sociaal
geduldig
samenwerken
Hoe ouder kinderen worden, hoe groter hun wereld wordt. Als pedagogisch medewerker in de kinderopvang werk je met kinderen van 0 tot 12 jaar. Je levert een belangrijke bijdrage aan hun ontwikkeling en verzorgt de jongsten. Bij jou voelen ze zich veilig. 
Play
Play
Play

Werken in de kinderopvang  

Om verschillende redenen kiezen ouders ervoor om hun kind naar de kinderopvang te brengen. Bijvoorbeeld omdat beide ouders werken, ze er alleen voor staan of omdat het goed is voor de ontwikkeling van het kind. Dan is het fijn om met een gerust hart hun kind naar de kinderopvang te brengen. Als pedagogisch medewerker kinderopvang begeleid je kinderen in hun ontwikkeling en bied je de zorg die ze nodig hebben.  

Je organiseert ontwikkelingsgerichte activiteiten zodat de kinderen spelenderwijs leren en zich kunnen ontwikkelen. Daarbij hou je ook nog eens rekening met de verschillende interesses, talenten en leeftijden van de kinderen. Ook zorg je dat de ouders op de hoogte blijven door open, vriendelijk en enthousiast te communiceren.    

Opleiding pedagogisch medewerker kinderopvang  

Ben jij iemand die

  • Een echte aanpakker is?  

  • Communicatief- en sociaal sterk is?  

  • Veel geduld heeft?  

  • Goed kan samenwerken met anderen? 

Wacht dan niet langer! Er staan groepen met kinderen te trappelen om de mooiste tekeningen voor je te maken en jouw begeleiding en zorgzaamheid te ervaren terwijl ze spelenderwijs leren en groeien. Op de opleiding pedagogisch medewerker leer je alles wat je in de praktijk nodig hebt. Je krijgt les in pedagogiek en je leert tijdens de opleiding niet alleen hoe je het beste met de kinderen omgaat, maar ook hoe je gesprekken voert met ouders en opvoeders. Verder krijg je les in sport, spel en drama, om de leukste activiteiten voor de kinderen te plannen.   

Stage lopen  

Praktijkervaring is erg belangrijk bij de opleiding pedagogisch medewerker in de kinderopvang. Ieder kind en iedere situatie is anders. Door de theorie in de praktijk toe te passen, leer je hoe je het beste met verschillende situaties om kan gaan. Ieder jaar loop je stage, meestal bij een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal, een kindercentrum of een buitenschoolse opvang. 

Pedagogisch medewerker of gespecialiseerd pedagogisch medewerker?  

Meld je jezelf aan voor pedagogisch werk (bol) bij Summa Zorg & Welzijn? Dan start je in leerjaar 1 in een gecombineerde groep van studenten. Aan het einde van het eerste leerjaar maak je samen met je loopbaanbegeleider een keuze voor pedagogisch medewerker kinderopvang (niveau 3 opleiding) of gespecialiseerd pedagogisch medewerker (niveau 4 opleiding).   

Het grote verschil tussen de opleidingen, naast het niveau, is dat je meer coördinerende werkzaamheden uitvoert. Je bent het aanspreekpunt voor de ouders en je collega's. Ook signaleer je achterstanden en eventueel probleemgedrag en stem je de begeleiding hierop af.

Vragen

Na deze opleiding kun je aan de slag bij een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal, een buitenschoolse opvang of in een kindercentrum. Verder leren kan ook. Je volgt dan een opleiding op niveau 4, zoals Gespecialiseerd pedagogisch medewerker, Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen, Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg, Sociaal-cultureel werker of Onderwijsassistent.

Op de opleiding pedagogisch medewerker leer je alles wat je in de praktijk nodig hebt. Je loopt ook ieder jaar stage. Meestal bij een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal, een kindercentrum of een buitenschoolse opvang.

Je start in leerjaar 1 in een gecombineerde groep van studenten Pedagogisch medewerker kinderopvang en Gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Aan het eind van leerjaar 1 maak je samen met je loopbaanbegeleider een keuze voor een van de twee richtingen waarin je jouw diploma haalt. 

 

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Volg deze opleiding in de vorm van een praktijkleerroute. Dan loop je vanaf dag één stage bij één van de locaties van Korein in Eindhoven. Je krijgt daar ook les. Je docenten van Summa komen daarvoor naar je stageplek toe.

  • Je komt meteen in contact met kinderen.
  • Je doet veel praktijkervaring op.
  • De afstand tussen onderwijs en praktijk is heel klein.
  • Geleerde lessen voer je meteen in de praktijk uit.
  • Docenten kunnen je helpen met jouw eigen leervragen.

Dit kun je verwachten:

  • 28 uur per week stage.
  • Opgeleid worden in de praktijk.
  • Intensieve begeleiding op locatie.
  • Gegarandeerde stageplaats.
  • Leren in je eigen tempo.
  • Opdrachten uitvoeren op je stagelocatie.
  • Samenwerken in een verticale klas met niveau 3 en 4.
  • Algemene lessen, zoals rekenen, Nederlands en burgerschap, volg je op de onderwijslocatie van Summa, Willem de Rijkelaan 3 in Eindhoven.

 

Aanmelden voor de praktijkleerroute

Neem hiervoor contact op met
Désirée Maréchal desiree.marechal@summacollege.nl / 0615459537
Lieveke van Lier lieveke.vanlier@summacollege.nl / 0643046527


Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Om te worden toegelaten tot een niveau 3 vakopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo opleiding niveau 2 of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Om stage te kunnen lopen heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Vrijwel alle leerbedrijven vragen hierom. We raden je aan om vóór je aan de opleiding begint, er zeker van te zijn dat je een VOG kunt krijgen. Dit om te voorkomen dat je geen stage kunt lopen en mogelijk moet stoppen met je opleiding. Lees hier alles over de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

 

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten: 

E-mail
Pedagogisch werk: docent Saloua Kaddouri

Instagram
DM naar @summacollegepedagogischwerk

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag