Keuzejaar niveau 2 3 4 (bol)

Vind in een jaar de vervolgopleiding die bij je past

motiveren
ondernemend
samenwerken
zelfstandig
Door opdoen van zelfinzicht en ervaring kun je een gemotiveerde keuze maken voor een vervolgopleiding die echt bij je past.

Je vmbo-diploma of overgangsbewijs havo 3-4 heb je behaald, of je hebt een jaar mbo gevolgd maar de opleiding past niet bij jou. Maar wat nu? Daar ben jij nog niet helemaal over uit. Je hebt gezocht, maar geen opleiding gevonden die je echt aanspreekt. 

Jij wilt een goede onderbouwde studiekeuze maken en bent gemotiveerd om aan jezelf te werken. Daarom kies je voor het Keuzejaar, waarin jij de ruimte neemt om jezelf beter te leren kennen, verder te leren, uit te proberen, kennis te maken met opleidingen en beroepen. Deelnemen aan het Keuzejaar betekent kiezen voor hard werken aan jouw toekomst. Tijdens het Keuzejaar kun je ook een startkwalificatie behalen op niveau 2 als medewerker facilitaire dienstverlening.

Tijdens het Keuzejaar ontdek je actief waar jij goed in bent en waar jouw interesses liggen. Je werkt o.a. aan persoonlijk profileren en ondernemend gedrag. Je gaat op excursie naar scholen en  bedrijven en volgt gastlessen. Je gaat oriënterende werk- en/of stage-ervaringen opdoen. Ook blijf jij jezelf ontwikkelen op het gebied van  algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen. Je neemt deel aan keuzedelen en het programma medewerker facilitaire dienstverlener en doet examen in deze vakken. 

Je werkt samen met je groep en soms zelfstandig. In het begin helpen we je om ons en de school te leren kennen en je weg te vinden. Daarna ga je steeds zelfstandiger aan de slag om jouw persoonlijke route naar de toekomst uit te stippelen. Aan het einde van het Keuzejaar heb je  een onderbouwd plan voor de toekomst en een stevige basis om te starten met de mbo-opleiding die het beste bij jou past.

Wil je meer informatie? Dan kun je mailen naar keuzejaar@summacollege.nl.

Vragen

Jouw eigen ontwikkeling is de basis voor het programma: je gaat onderzoeken wie je bent, wat je wilt, wat je kunt en wat je nodig hebt. Je (her)oriƫnteert je op een opleiding en/of werk, zodat je straks een passende school- of beroepskeuze kunt maken. Je werkt aan algemene vakken en keuzedelen. En vooral werk je aan jezelf, jezelf beter leren kennen en je persoonlijk ontwikkelen.

Wat gaan we allemaal doen?

 • Loopbaanles, coaching
 • Persoonlijk profileren, ondernemend gedrag
 • Nederlands, Engels, Rekenen, Burgerschap
 • Digitale vaardigheden (ICT)
 • Sport & outdoor
 • Praktijk; o.a. horeca, handvaardigheid, techniek, logistiek, groen
 • Excursies, meeloopdagen, schoolbezoeken
 • Gastlessen
 • Stage & werk

Je hebt een vaste mentor en je werkt in een vaste groep van maximaal 16 studenten. In je groep krijg je vaak les van je mentor en word je intensief begeleid. Je hebt regelmatig persoonlijke begeleidingsgesprekken met je mentor. Ook je ouder(s)/ verzorger(s) worden betrokken bij het Keuzejaar en regelmatig uitgenodigd om aanwezig te zijn bij voortgangsgesprekken. 

Je volgt het hele schooljaar lessen op Summa Plus. In de eerste twee periodes volg  4 dagen per week lessen op school en werk je 1 dag per week bij je bijbaan/stage.  In de laatste twee periodes volg je 3 dagen lessen op school en doe je 1-2 dagen stage/werkervaring op. 
 

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Dit geldt enkel voor studenten die op 1 augustus achttien jaar of ouder zijn. Je betaalt een bedrag voor leermiddelen. De school schaft ze voor je aan. Ook extra toetsen en examens worden hiermee betaald. Dit bedrag wordt z.s.m. vastgesteld en hier vermeld.

Voor dit traject heb je een laptop nodig. Bekijk op deze pagina welke laptop past bij jouw opleiding en download de juiste specificaties. 

Je volgt standaard de keuzedelen Persoonlijk profileren en Ondernemend gedrag. Hiernaast kun je een keuze maken uit verschillende andere keuzedelen die worden aangeboden. Tijdens je opleiding krijg je hierover meer informatie. Je sluit ieder keuzedeel af met een examen. Lees hier meer over de keuzedelen die het Summa College aanbiedt.

Om te worden toegelaten tot het Keuzejaar heb je minimaal nodig:

 • diploma mavo, vmbo basis, kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
 • je hebt maximaal 1 jaar een mbo opleiding gevolgd, of;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo; EN
 • de motivatie om op en buiten school met jezelf en je studiekeuze aan de slag te gaan in combinatie met stage en/of werk;
 • de bereidheid en toewijding om nieuwe dingen te gaan ervaren en onderzoeken.

Daarnaast is het belangrijk dat je regulier onderwijs kunt volgen, jouw aanwezigheid op school goed is, dat je goed kunt functioneren in een groep en dat je er klaar voor bent om met jouw studiekeuze en persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan. Dit onderzoeken we tijdens een persoonlijk intakegesprek met jou en je ouder(s)/verzorger(s). 

Wat gebeurt er na je aanmelding? 
Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een intakegesprek. Bij je uitnodiging ontvang je een opdracht die je thuis maakt ter voorbereiding op het intakegesprek. Na het gesprek nemen wij contact op met jouw vorige school en eventueel met anderen die jou goed kennen. Vervolgens overleggen we of wij denken dat het Keuzejaar goed bij jou past en hoor je of je mag starten. 

Krijg je een diploma of getuigschrift?
Op dit moment zijn wij aan het onderzoeken of het behalen van een startkwalificatie tijdens het Keuzejaar, mogelijk is. Tijdens Keuzejaar doe je examen in Nederlands, rekenen en keuzedelen. Je maakt opdrachten die beoordeeld worden en aan het einde van het traject krijg je een cijferlijst. Je maakt zelf een eindwerkstuk en presenteert daarin de resultaten van jouw Keuzejaar.

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens.

E-mail
Wil je meer informatie? Stuur dan een mailtje.

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Hulp bij studiekeuze - Celeste