Leidinggevende keuken (bol)

Een professionele keuken soepel laten draaien

leidinggeven
plannen - organiseren
stressbestendig
Een professionele keuken hectisch? Voor jou als leidinggevende niet. Jij hebt alles onder controle, verdeelt de taken en stuurt je collega's aan.
Play
Play

Natuurlijk gebruik je jouw kennis en ervaring ook bij de bereiding van gerechten. Uiteindelijk ben jij mede verantwoordelijk voor de kwaliteit van de maaltijden en de hygiëne in de keuken.

Je leert praktijkgericht over bijvoorbeeld het maken van een afdelingsplan, personeelsplanning en personeelsontwikkelingsplan. Het werven, selecteren, aansturen en begeleiden van medewerkers hoort er ook bij, evenals lessen over begroting, inkoop en budgetten. Ben je in dienst bij een werkgever, dan zul je juist moeten rapporteren aan de ondernemer.

Samen met de leidinggevende bediening doe je er alles aan het horecabedrijf succesvol en winstgevend te laten zijn. Gemotiveerde medewerkers zijn hiervoor een voorwaarde. Net als je collega's werk je op onregelmatige tijden, maar je geniet ook van dezelfde goede werksfeer. Een verantwoordelijk vak binnen de horeca.

Je start op niveau 3 en rond deze periode ook af met een mbo-diploma niveau 3. Daarna kun je doorgaan voor een diploma op niveau niveau 4.

Vragen

Als leidinggevende keuken kun je aan de slag bij bijvoorbeeld een restaurant, vergader-/congrescentrum, hotel of bij instellingen zoals een ziekenhuis of verzorgingstehuis. Met je diploma kun je ook doorstromen naar het hbo, bijvoorbeeld de Hogere Hotelschool of de Lerarenopleiding Hogere Hotelschool.

Iedereen kijkt ernaar uit om op een bijzondere plek te eten en te verblijven. Deze opleiding biedt daarom een groot perspectief op werk.

Op school is de praktijk en theorie voor een groot deel aan elkaar gekoppeld, je leert vooral vanuit de praktijksituatie. Daarnaast loop je stage bij een erkend leerbedrijf.

Weet je nog niet of dit de juiste keuze is?
Je kunt ook kiezen voor de opleiding Hospitality. Je volgt dan eerst een basisjaar waarin je kennismaakt met de verschillende richtingen in hospitality, waaronder deze opleiding.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzevakken (ook wel keuzedelen genoemd) om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzevak af met een examen. Lees meer over keuzevakken.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Grote kans op werk

Wil je na je studie graag direct aan de slag? Dan is deze opleiding een goede keuze! Uit cijfers van een onafhankelijke organisatie als S-BB, UWV of CentERdata blijkt dat je met deze opleiding een grote kans op werk hebt in de regio Zuidoost-Brabant. Het gaat hierbij om een inschatting van de kans op werk op het niveau en binnen het vakgebied van de opleiding, als je de opleiding afrondt binnen de normale studieduur.

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2 of niveau 3. Wij gaan altijd met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

  • Heb je een diploma Zelfstandig werkend kok niveau 3? Dan is er de mogelijkheid om in 1 jaar leidinggevende te worden.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten of studenten:

WhatsApp
Docent Horeca Wencke Bertelink
Student Willem Phillipsen
Student keuken Mara Stroop
Student keuken Ilayda
Student bediening Kim Bijnen

E-mail
Docent Horeca Wencke Bertelink
Student bediening Kim Bijnen

Instagram
Student, DM naar Willem Phillipsen
Student keuken, DM naar @xmarastroop
Student keuken, DM naar @ilaydaa.ma

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2023-2024 bedraagt 1.357 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

Ik kan niet wachten om meerdere stijlen van koken te onderzoeken
Marjolein de Wit
Oud-student Leidinggevende keuken
Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest of ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze