Medewerker productietechniek verspanen  (bbl)

Draaien, boren, frezen, slijpen: jij draait er je hand niet voor om!

instructies opvolgen
precisiewerk
samenwerken
Als verspaner maak je uit een stuk aluminium, staal, gietijzer of kunststof een goed eindproduct. Bijvoorbeeld de as van een auto of een onderdeel van een machine. Daarvoor gebruik je verschillende technieken, zoals draaien, boren en frezen.
Play
Play
Play

Aan de hand van een werktekening ga je zelfstandig aan de slag op een CNC machine . Je spant het werkstuk op en stelt de machine in. Na het verspanen meet en controleer je of het product exact aan de eisen op de tekening voldoet.

Op school leer je de verschillende verspaningstechnieken en tekeninglezen. Ook leer je alles over materiaalsoorten, over gereedschappen en over het werken met (CNC-)machines. Je leert hoe je ze afstelt, inricht en onderhoudt. Zodat je na je opleiding veilig aan het werk kunt.

Je krijgt les in de moderne omgeving van Brainport Industries Campus.

Brainport Industries Campus

Vragen

Als verspaner kun je bijvoorbeeld aan de slag bij bedrijven in onder meer de staal-, aluminium- of kunststofindustrie. Je kunt je ook verder ontwikkelen aan de mbo-3 opleiding Allround verspaner. 

Je volgt 1 dag per week lessen op school. Daarnaast werk je maximaal 4 dagen per week bij een leerbedrijf. Je verdient hiermee een salaris. 

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2023-2024 bedraagt 270 euro.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzevakken (ook wel keuzedelen genoemd) om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzevak af met een examen. Lees meer over keuzevakken.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 2 basisberoepsopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo entreeopleiding (niveau 1) of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Werk

Voordat je aan de opleiding begint, ga je zelf op zoek naar een erkend leerwerkbedrijf. De school kan je daarbij helpen. Op Stagemarkt vind je een lijst met erkende leerbedrijven. Ook op de site van Brainport Industries College vind je leerwerkplekken. Daar kun je ook beroepenfilms bekijken en je aanmelden voor een tech-event. 

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens:

WhatsApp
Verspanen: docent Jacco Lumens

E-mail
Verspanen: docent Jacco Lumens

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Via boeken leren is niks voor mij
Jens Hazenberg
Oud-student Verspaner

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen van weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest van ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze