Medewerker productietechniek verspanen  (bbl)

Draaien, boren, frezen, slijpen: jij draait er je hand niet voor om!

instructies opvolgen
precisiewerk
samenwerken
Als verspaner maak je uit een stuk aluminium, staal, gietijzer of kunststof een goed eindproduct. Bijvoorbeeld de as van een auto of een onderdeel van een machine. Daarvoor gebruik je verschillende technieken, zoals draaien, boren en frezen.
Play
Play
Play

Aan de hand van een werktekening ga je zelfstandig aan de slag op een CNC machine . Je spant het werkstuk op en stelt de machine in. Na het verspanen meet en controleer je of het product exact aan de eisen op de tekening voldoet.

Op school leer je de verschillende verspaningstechnieken en tekeninglezen. Ook leer je alles over materiaalsoorten, over gereedschappen en over het werken met (CNC-)machines. Je leert hoe je ze afstelt, inricht en onderhoudt. Zodat je na je opleiding veilig aan het werk kunt.

Je krijgt les in de moderne omgeving van Brainport Industries Campus.

Brainport Industries Campus

Vragen

Als verspaner kun je bijvoorbeeld aan de slag bij bedrijven in onder meer de staal-, aluminium- of kunststofindustrie. Je kunt je ook verder ontwikkelen aan de mbo-3 opleiding Allround verspaner. 

Je volgt 1 dag per week lessen op school. Daarnaast werk je maximaal 4 dagen per week bij een leerbedrijf. Je verdient hiermee een salaris. 

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Kun je wat extra begeleiding gebruiken bij leren in de praktijk? Dan is het bbl-plus traject wat voor jou: 

  • Individueel leertraject met veel persoonlijke aandacht 
  • Leren in de praktijk op de high tech-praktijkruimte van het Brainport Industries Campus 

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 301 euro.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 2 basisberoepsopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo entreeopleiding (niveau 1) of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Werk

Voordat je aan de opleiding begint, ga je zelf op zoek naar een erkend leerwerkbedrijf. De school kan je daarbij helpen. Op Stagemarkt vind je een lijst met erkende leerbedrijven. Ook op de site van Brainport Industries College vind je leerwerkplekken. Daar kun je ook beroepenfilms bekijken en je aanmelden voor een tech-event. 

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens:

WhatsApp
Plaatwerk, Constructie en Lassen: docent Fhenne Smulders

E-mail
Plaatwerk, Constructie en Lassen: docent Fhenne Smulders

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Via boeken leren is niks voor mij
Jens Hazenberg
Oud-student Verspaner

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Hulp bij studiekeuze - Celeste