Medewerker steriele medische hulpmiddelen (bbl)

Afwisselend werk in de zorg

behulpzaam
logisch nadenken
precisiewerk
verantwoordelijk
zorgvuldig
Artsen en verpleegkundigen gebruiken dagelijks talloze hulpmiddelen om mensen te verzorgen, onderzoeken en opereren. Jij haalt ze op en zorgt er met je collega's voor dat ze steriel zijn.
Play
Play

Je controleert of de instrumenten onbeschadigd zijn. Zo ja, dan reinig, ontsmet, steriliseer en verpak je de instrumenten. Een zeer precies en verantwoordelijk werkje, want dokters en patiënten moeten ervan op aan kunnen dat de instrumenten perfect in orde zijn. Als nieuw, dus.

Op school leer je wat er voor dit beroep nodig is. Je leert de instrumenten kennen en de regels die gelden om ze te reinigen, ontsmetten, steriliseren en verpakken. Je krijgt les in computervaardigheden en ook in sociale vaardigheden en communicatie. Want je werkt met veel verschillende mensen samen, met hen moet je goed communiceren.

Vind een werkgever

Heb je interesse in deze opleiding, maar heb je nog geen werkgever? Kijk dan op de website: Vacatures - Sterilisatievereniging Nederland. Samen met je nieuwe werkgever maak je afspraken over het volgen van de opleiding Medewerker Steriele en Medische Hulpmiddelen. Deze opleiding wordt ook aangeboden bij het Deltion College in Zwolle en Mbo Rijnland in Leiden.

Vragen

Met het diploma op zak ga je werken op sterilisatieafdelingen in ziekenhuizen en bedrijven. Je kunt ook doorleren aan een mbo-4 opleiding of een post mbo-studie volgen.

De opleiding duurt 2 jaar. Je werkt minimaal 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf en volgt 1 dag per week lessen op school.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 730 euro.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3, Beheren van nieuw instrumentarium van aanschaf tot implementatie, Werk verdelen en begeleiden en Logistieke werkzaamheden uitvoeren op de operatiekamers. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzevakken.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Om te worden toegelaten tot een niveau 3 vakopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo opleiding niveau 2 of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Werk

Voordat je aan deze opleiding begint, zorg je zelf voor een (leer)arbeidsovereenkomst van minimaal 20 uur met een ziekenhuis of bedrijf als medewerker steriele medische hulpmiddelen in opleiding.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

WhatsApp
Elmine Meijer-van Roon 

E-mail
Elmine Meijer-van Roon

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Dankzij deze studie heb ik weer uitdaging gevonden
Monique Cornelisse
Oud-student Medewerker steriele medische hulpmiddelen
Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze