Medewerker steriele medische hulpmiddelen (bbl)

Afwisselend werk in de zorg

behulpzaam
logisch nadenken
precisiewerk
verantwoordelijk
zorgvuldig
Artsen en verpleegkundigen gebruiken dagelijks talloze hulpmiddelen om mensen te verzorgen, onderzoeken en opereren. Jij haalt ze op en zorgt er met je collega's voor dat ze steriel zijn.
Play
Play

Je controleert of de instrumenten onbeschadigd zijn. Zo ja, dan reinig, ontsmet, steriliseer en verpak je de instrumenten. Een zeer precies en verantwoordelijk werkje, want dokters en patiënten moeten ervan op aan kunnen dat de instrumenten perfect in orde zijn. Als nieuw, dus.

Op school leer je wat er voor dit beroep nodig is. Je leert de instrumenten kennen en de regels die gelden om ze te reinigen, ontsmetten, steriliseren en verpakken. Je krijgt les in computervaardigheden en ook in sociale vaardigheden en communicatie. Want je werkt met veel verschillende mensen samen, met hen moet je goed communiceren.

Samenwerking met Ik Zorg Contactpunt

Heb je interesse in deze opleiding, maar heb je nog geen werkgever? Neem dan contact op met het Ik Zorg Contactpunt voor persoonlijk advies over het vinden van een werkgever. Het Ik Zorg Contactpunt is voor iedereen in regio Eindhoven en de Kempen, of  je nu herintreder, zij-instromer, scholier of al werkzaam bent in de zorg. Samen kijken we welke wegen je kunt bewandelen. 

Ik Zorg maakt een afspraak met je waarin we samen kijken naar wat een volgende stap kan zijn in jouw zoektocht naar een baan en/of opleiding in zorg en welzijn, en wat je nodig hebt om een goed beeld te krijgen van de  mogelijkheden. Dat kan bijvoorbeeld een oriëntatie- of informatiebijeenkomst zijn, een gesprek met een  loopbaancoach of een meeloopdag bij een organisatie. 

Lees hier meer over het Ik Zorg Contactpunt

Vragen

Met het diploma op zak ga je werken op sterilisatieafdelingen in ziekenhuizen en bedrijven. Je kunt ook doorleren aan een mbo-4 opleiding of een post mbo-studie volgen.

De opleiding duurt 2 jaar. Je werkt minimaal 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf en volgt 1 dag per week lessen op school.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2023-2024 bedraagt 654 euro.

De totale kosten voor de opleiding bedragen €2.750,- voor de duur van de opleiding, inclusief het wettelijke cursusgeld en de boeken.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

 

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzevakken (ook wel keuzedelen genoemd) om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3, Beheren van nieuw instrumentarium van aanschaf tot implementatie, Werk verdelen en begeleiden en Logistieke werkzaamheden uitvoeren op de operatiekamers. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzevak af met een examen. Lees meer over keuzevakken.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Grote kans op werk

Wil je na je studie graag direct aan de slag? Dan is deze opleiding een goede keuze! Uit cijfers van een onafhankelijke organisatie als S-BB, UWV of CentERdata blijkt dat je met deze opleiding een grote kans op werk hebt in de regio Zuidoost-Brabant. Het gaat hierbij om een inschatting van de kans op werk op het niveau en binnen het vakgebied van de opleiding, als je de opleiding afrondt binnen de normale studieduur.

Om te worden toegelaten tot een niveau 3 vakopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo opleiding niveau 2 of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Het is belangrijk dat je vakken uit de sector Zorg & welzijn in je pakket hebt gehad.

Inenting

Een Hepatitis-B inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed.

Werk

Voordat je aan deze opleiding begint, zorg je zelf voor een (leer)arbeidsovereenkomst van minimaal 20 uur met een ziekenhuis of bedrijf als medewerker steriele medische hulpmiddelen in opleiding. Kijk voor adressen op www.brabantzorg.net.

Dankzij deze studie heb ik weer uitdaging gevonden
Monique Cornelisse
Oud-student Medewerker steriele medische hulpmiddelen
Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen van weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest van ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze